Gebelikte 27. Hafta
Bu hafta bebeğiniz ortalama 900-1000 gram ağırlığında olup kilo alma hızında bir artış yaşanacaktır. Doğuma yakın haftalarınızda özellikle haftalık 250 gram almaya başlayacak. Tabi bu durum bebeğinizin genetiğine ve sizin yaşam koşullarınıza da bağlıdır. Çevrenizde bulunan diğer hamileler ile bebek gelişimi hakkında konuşurken karşılaştırma yapmamaya dikkat ediniz.
Her bebek ve gelişimi farklıdır. Önemli olan doktorunuzun size söyledikleridir. Bebeğinizin beyni ve akciğerleri hızla gelişmeye devam ediyor. Bebeğiniz herhangi bir sebepten dolayı bu hafta dağarsa, yeni doğan bakım ünitesinde tedavi görmesi gerekir çünkü oksijen ihtiyacı vardır. Belki birkaç ay orada kalması gerekir ancak sonunda yaşama şansına sahip olur.
Geçtiğimiz hafta açılabilen göz kapaklarından söz etmiştik. Ancak karanlık bir ortam olduğu için genelde kapalı tutmayı tercih ediyorlar. Bu haftalarda bebeğinizin hıçkırıkları artabilir ve bu sizi şaşırtabilir. Ama endişelenmeye gerek yok. Kas ve sinir sistemi geliştiği için bu normaldir. Ve sevgili anne adayları, bebeğiniz büyüdükçe rahminiz mesanenize de yani baskı yaptığı için öksürdüğünüzde ya da güldüğünüzde idrar kaçırma problemi yaşayabilirsiniz. Hatta bunu suyum geldi, acaba doğum mu başladı diye de düşünebilirsiniz. Ama idrarınızı tutabilirken su gelişinde, suyunuzu isteseniz de tutamazsınız. Eğer gerçekten emin olamadıysanız doktorunuza başvurabilirsiniz. Size vajinal muayenede uygulayabilir ya da turnusol kâğıdı ile bu gelen suyun PH’ına bakarak gelen sıvının suyunuzun mu, yoksa idrarınızın mı olduğu tespit edilir.
Gebeliğiniz ilerledikçe bacaklarınızda artan ekstra yük nedeni ile bacak kramplarınızda artış olabilir. Bu kramplar gebeliğiniz ilerledikçe biraz daha artabilir. Hatta geceleri daha da şiddetlenebilir ama gün içerisinde de yasayabilirsiniz. Bacağınıza masaj ya da germe hareketleri iyi gelebilir. Düzeniz kasılmalarınız yine bu hafta da devam edebilir. Bu kasılmalar doğuma hazırlık kasılmalarıdır.
Ve bu haftalarda sizi en çok zorlayacak sorunlardan biri de ödemdir. Özellikle ayak bileklerinizde ve ellerinizde meydana gelebilir. Bu dönemde elleriniz şiştiği için yüzüklerinizi takamayabilirsiniz. Ayakkabılarınız küçük gelebilir. Ödeminiz var diye su tüketimini azaltmayın, aksine artırın. Bebeğiniz rahim içerisinde büyürken derinizin gerilmesi ile çatlaklar meydana gelebilir. Çatlaklar dışında cildinizde kuruma ve kaşıntı meydana gelebilir. Böyle bir durumda düzenli olarak cildinizi nemlendirin ve kurumasını önlemeye çalışın.
Nemlendiricinizi sürdükten sonra hemen giyinmeyin. Cildinizin bu kremi emmesine biraz izin verin. Ve sevgili anne adayları, rahminiz büyüdükçe göğüs kafesinize baskı yaparak akciğerlerinizin tam olarak şişmesine izin vermeyebilir. Bu durumda derin nefeslerde sıkıntı yaşarsınız. Uyurken başınızın altına bir yastık daha koymayı deneyin ve başınızı yükseltin. Sizi rahatlatabilir.
Sırt ve bel ağrınız yoksa bu haftalarda büyüyen karnınız, değişen ağırlık merkeziniz ve karın kaslarınızın hareketi nedeni ile başlayabilir. Ve yine bu dönemde gebelikte artan hormonlar nedeni ile vücudunuzda ince tüyler çıkabilir. Bu beklenen bir durumdur. Ve doğum sonrasında genelde dökülürler.
Bu nedenle gebelikte lazer tedavisi önerilmez. Çünkü zaten dökülecek olan tüyleri epilasyon ile kalınlaştırırsınız. Bu neden epilasyona ara verip doğumdan sonra ki dönemde kıl yapınız normale dönünce başlamanız daha mantıklıdır.
Evet, yirmi yedinci haftanın da sonuna geldik. Doğuma artık minik adımlar kaldı. Hamileliğinizin son dönemlerinin keyfini çıkartmayı sakın unutmayın. Önümüzdeki hafta hepinizle yeniden görüşmek üzere. Sağlıcakla ve mutlulukla kalın sevgili anne adayları. Hoşça kalın.
76