Yenidoğan Bebekler Neden Kundaklanır?

Bebeğini kucağına alan genç anneler için cevaplanması gereken onlarca soru vardır. Bunların bir kısmı teknik olarak öğrenilebilecek bilgiler olurken diğer kısmı zaman içinde tecrübelerden edinilir. 

  • Bebek bakımıyla ilgili en çok merak edilen konulardan birisi bebek nasıl kundaklanır bir diğeri bebek kundaklarken nelere dikkat etmek gerekir başlıklarıdır. 

Eskiden çok sık kullanılan kundaklama, yapılan araştırmalar sonucunda kalça çıkığına neden olabilme ihtimali yüzünden tercih edilmeyen bir yöntemdi. Günümüzde yeniden popüler olan kundak, uzmanlar tarafından doğru uygulandığı takdirde bebeğe iyi gelen ve her bebeğin ihtiyacı olan bir işlemdir.

Kundak Nedir? Nasıl Yapılır?

Bebeği soğuktan korurken istemsiz refleksler nedeniyle uykusunun bölünmemesi için bir bez yardımıyla sarma işlemine kundak denir. Kundaklanan bir bebek kendini güvende hissederek rahatlar. Günümüzde keşfedilmeyen, tarihi çok eskilere dayanan uygulamanın daha kolay yapılabilmesi için hazır örtüler üretilmiştir.

  • Hareket kabiliyetini çok sınırlandırmadan yapılan bir kundak kalça çıkığı riskini ortadan kaldırır.

Yumuşak, bebeğin teninde tahrişe neden olmayan battaniyeler bu iş için ideal seçimlerdir. Özellikle uyku öncesi kundaklama sayesinde bebekler uykuya rahat bir şekilde geçer ve uzun süre kesintisiz uyuyabilir. Anne karnındaki şartların taklit edildiği kundaklama işlemi zor gibi görünse de birkaç uygulama sonrasında pratik bir hal alır. Bebek kundaklama sırasıyla;

  1. Örtünün düz bir yere yayılmasıyla başlar
  2. Üst köşe içe katlanır
  3. Bebeğin boynu kat kısmının hemen üstüne gelecek şekilde yerleştirilir
  4. Bebeğin sol kolu vücudun yanına yerleştirilir ve örtü vücudun üstüne çekilir
  5. Sağ koltuk altından sırta doğru çekilen örtü vücudun alt kısmında sabitlenir.

Bebeğin ayak kısmının kapanması için altta kalan boşluk gevşek bir şekilde kıvrılır. Bebeğin ayak ve bacaklarının kundak içinde rahat hareket edebileceği kadar boşluk bırakılması önemlidir.

Hatalı Kundaklamanın Zararları 

Son derece hassas olan yenidoğan bebekler hatalı kundaklama yüzünden çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Bunlardan ilki ve en önemlisi kalça çıkığı riskidir. Bu dönemde kalça ve bacakların çok sıkı tutularak kundaklanması hatalı bir uygulamadır!

  • Kundaklanan bebekler mutlaka sırt üstü yatırılmalıdır. 
  • Çok sıkı kundak nefes alış verişini olumsuz yönde etkiler ve bu da solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
  • Çok kalın bez kullanılan kundakta vücut ısısı normal değerde korunamayabilir.

Kundakta uzun süre kalan bebeklerde kesintisiz uykuya bağlı olarak beslenme bozuklukları ve yeterli kilo alamama görülebilir.

Bebek Kundaklamaya Ne Zaman Başlanır?

Yenidoğan uykusuzluğu, huysuzluğu ve ağlama nöbetleri yeni hayatına adapte olmaya çalışan genç annelerin en büyük sorunudur. Bebeklerde rutinler ve uyku düzeni sağlıklı gelişim açısından son derece önemlidir. 

  • Bu aşamada bebeği rahat ettirecek en iyi uygulama kendini anne karnında sanmasına yardımcı olan kundaktır.

Bebek kundaklama işlemi doğumdan hemen sonra başlayabilir. Fiziksel olarak hareketliliğin başladığı 4.aya kadar kundaklama yapılabilir. 

Bebek Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?

Doğru kundaklamanın bebeğe faydaları saymakla bitmez. Anne karnında sıkışık bir pozisyonda durmaya alışan bebekler kundaklandıklarında dış dünyaya daha kolay adapte olurlar. Anne karnında hissi verilen bebekler;

  • Huzurlu olur ve
  • Kendilerini güvende hisseder.

Kundaklanan bebeklerde ayrılık kaygısı daha az hissedilir. Uykuya rahat bir şekilde dalan kundaklı bebekler kendi ani refleks ve sıçramalarıyla uykudan uyanmaz. Bebeği sıcak tutan uygulama doğumdan sonra vücut ısısını ayarlamakta zorluk çeken bebekler için idealdir.

  • Gaz sancısı ve kolik krampları kundakla hafifletilebilir.

Kundaklanan bebekler ani dönüşlerle yüzüstü gelemeyeceği için “ani bebek ölümü sendromu” riski azalır. Nazik bir şekilde sarılmasına rağmen kundak içinde konforlu alan yaratılan bebekler sakin kalır ve daha az ağlar. Doğru kundaklama kan dolaşımı ve sinir sistemi gelişimini pozitif yönde destekler.

Kundak Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kundak yaparken kullanılacak ince ve esnek bir kumaş bebeğin vücut ısısını bozmaz ve onu sıkıştırmaz. Kundak yaparken bebeğin yüzü açıkta kalır. İçeride rahat hareket edebilen bacaklar ve ayaklar kalça çıkığı riskini ortadan kaldırır.

  • Yarım kundak tekniğiyle nefes alımını kolaylaşır. 
  • Kundak örtüsü kolayca çözülmemeli, yüzü kapatacak şekilde gevşek bağlanmamalıdır.

Bahar ve yaz ayı kundağında bebek kıyafeti ince tutulmalıdır. Dönmeye başlayan ve ani hareketlerle yüzüstü pozisyona geçen bebekler artık kundaklanmamalıdır.

Bebeklerde Uyku Düzeni

“Uykusuz her gece” şarkısı bebeği olan her ebeveynin sık tekrarladığı sözleriyle akıllarda yer etmiştir. Bebeğin uyku düzeni ya da uykusuzluğu doğrudan anne ve babanın günlük yaşam konforu, kalitesi ve enerjisiyle doğrudan ilgilidir. 

  • Bebek yatırılırken yatağa sırtüstü pozisyonda bırakılmalı
  • Yüzü kesinlikle örtülmemeli
  • Karyola içinde hareket halinde yastık, yorgan veya oyuncak tutulmamalıdır.

Kundaklama bebeğin sakinleşmesi için her zaman iyi bir yöntem olmuştur. Reflekslerini kontrol altına alırken kendini güvende hisseden bebekler sabit ve sırtüstü pozisyonda durur. Bebek büyüdükçe kollar açıkta kundaklama yapılabilir. Uyku tulumu kundaklamaya alternatiftir. Uygun bedende, boyun ve kol delikleri olan tulumlar özellikle kış aylarında çok kullanışlıdır.

Uyku Zamanı Kıyafetleri

Gündüz saatlerinde üst ince veya kalınlığı düzenli olarak kontrol edilebilen bebekler uyurken üşür mü sorusu annelere zor zamanlar yaşatır. Bu aşamada en rahat ve güvenli uyku kıyafeti kuşkusuz uyku tulumudur. Doğru uyu tulumu seçerken;

  1. Oda sıcaklığına uygun kalınlıkta kumaş tercih edilmelidir.
  2. En sağlıklı malzeme seçimi pamuk olanlardır. Kış için polar modeller uygundur. Polar uyku tulumu giydirilen bebeklerde terleme üç saat arayla takip edilmelidir.
  3. Torba ayaklı, bacaklı, pijama versiyonu veya cırt bantlı modeller arasından tercih yaparken bebeğin kaç aylık olduğuna dikkat edilmelidir.

Torbalı uyku tulumları özellikle 3.ayını doldurmuş ve kollarını kundak içinden çıkartmaya çalışan bebekler için önerilir. Uyanık olduğu zamanlarda hareket halinde olan bebekler için de torbalı modeller uygundur. 

6.aydan itibaren ayaklı tulumlara geçilebilir. Tutunma, kalkma, adım atma ve yürüme becerilerini destekleyen ayaklı tulum modelleri gaz sancısına karşı da koruyucudur. Ayaklı veya ayaksız pijama uyku tulumları değişen ihtiyaçlara uygun olarak kullanılmalıdır. 

Leave a Reply