Hamilelikte Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sorunsuz bir hamilelik yaşayan anne adayları seyahat edebilirler. Uzun yolculuklar, uçak yolculukları ve hamilelikte seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler hakkında doktorla önceden görüşerek bilgi ve onay almak gerekebilir.

Hamilelikte yolculuk pek çok anne adayı için endişe konusu olsa da gebelik yolculuk yapmaya engel değildir. En güvenilir haftaların 14 ile 28.haftalar arasında kalan dönem olduğu söylenebilir. 

  • İlk üç aylık dönemde kanama riski ve düşük
  • 24.haftadan sonra erken doğum ihtimali yolculuklarda ekstra önlem almayı gerektirebilir. 

Alınacak önlemlerle seyahat konforlu ve keyifli sürebilir. Hamilelik döneminde anne adayının özgür bir şekilde seyahat etmesini sağlayacak ipuçları yazımızın devamında…

Hamilelik ve Seyahat

T.C. Sağlık Bakanlığı problemli olmayan gebeliklerde doktordan onay alınması şartıyla 14 ile 28.haftalar arasında güvenle seyahat edileceğini belirtmektedir. Gezi planlaması mutlaka hekime danışılarak yapılmalıdır. Yine gebeliği takip eden doktorun planladığı vitamin ve ilaç reçeteleri anne adayının yanında bulunmalıdır. Gerekli olması halinde;

1- Bölgede yardım alınabilecek ambulans, hastane ve doktorlar listelenmeli

2- Kan grubu ve varsa alerji gibi özel durumlar bir karta yazılmalı

3- Doktor adı ve iletişim bilgileri kimlik, pasaport veya cüzdana yerleştirilmelidir.

Sıcak iklimli bölgelerde metabolizmanın zaten hızlı çalışması sebebiyle veya yüksek rakıma sahip yerlerde oksijene adaptasyon anne adaylarında zorlayıcı olabilir. Hamilelikte 3700 metreden yüksek yerlere seyahat önerilmezken idrar yolu enfeksiyonuna karşı tüplü dalış önerilmez. 

Tatile Çıkacak Anne Adaylarına Tavsiyeler

Gerekli önlemler alındığı taktirde özellikle sakin ve temiz havanın hâkim olduğu bölgelere tatil planlaması yapılabilir. Hamilelikte tatile çıkıldığında özen gösterilmesi gereken ilk adım kuşkusuz hijyenik beslenmedir.

  • Tatilde beslenmeye dikkat etmek
  • Vitamin ve mineral takviyelerine hekimin önerdiği şekilde devam etmek son derece önemlidir.

Çiğ sebze ve meyve tüketirken temizliğine ve etlerin iyi pişmesine dikkat edilmeli, yöresel yemek yerken de temkinli davranılmalıdır. Alınacak tüm tedbirlere karşı bulantı, kusma ve zehirlenmede, ateş, geçmeyen kramp ve baş ağrılarında doktorla haberleşerek en yakın sağlık merkezinde gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. 

  • Gezi sırasında içilen suya buz eklenmemeli ve
  • Sadece kapalı kutudaki içecekler tercih edilmelidir.

Salata, az pişmiş et, tavuk, şarküteri ürünleri, mayonez tüketmekten kaçınılmalı, bol sıvı alarak ve lifli besinler tüketerek kabızlık önlenmelidir.

Hamilelikte Arabayla Seyahat

Araçta hava yastığı olsa bile mutlaka emniyet kemeri takılması önerilir. Kemerin alt kısmı kalça üzerinden geçirilirken üst kısmı göğüs ve karın üzerinden değil yanından geçirilmelidir. Hava yastığının olduğu bölümde oturan anne adaylarının koltuğu mümkün olduğunda arkaya çekmesi, hafifçe geri yatırması ve mesafeyi 25 cm’den daha fazla olacak şekilde ayarlaması önerilir.

  • Bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırmak 
  • Mesane üzerindeki baskıyı rahatlatmak için 2 saatte bir mola verilmeli ve
  • Kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

Son aylarda araba kullanan kişinin anne adayı olması önerilmez. 

Hamilelikte Tren ve Otobüs Yolculuğu

Hamilelikte seyahat zorunluysa otobüs ve tren yolculuğu en son seçenek olmalıdır. Yolcuya sunulan kısıtlı alan ve seyrek molalar uzun seyahatlerde anne adayını zorlar. Tren ya da otobüs yolculuğunun zorunlu olması halinde;

  • Rahat bir koltuk seçimi yapılmalı
  • Boyun ve bel bölgesi yastıkla desteklenmeli
  • Emniyet kemeri kullanılmalıdır.

Molalarda hafif yürüyüşler olası dolaşım problemlerinin önüne geçer. Her molada tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Küçük atıştırmalıklar, rahat giysiler, yedek çamaşır, su ve kusma riskine karşı poşet tren ve otobüs yolculuğunun konforunu artıran önlemler arasında sayılabilir.

Hamileyken Uçağa Binilir mi?

Hamilelikte uçak yolculuğu sakıncalı değildir. 28.haftayı doldurmuş anne adayları doktorlarından alacakları “uçakla seyahat etmesinde sakınca yoktur” raporuyla uçağa binebilirler. Bu raporun tarihi yolculuktan 1 hafta öncesi olmalıdır. 36.haftanın sonundan itibaren rapor olsa da uçak yolculuğu yapılamaz. 

Havuz mu Deniz mi?

Bu sorunun en güvenilir cevabı gebeler için de gebe olmayanlar için de denizdir. Havuzlar daha fazla enfeksiyon riski taşır. Havuz dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasallarda aşırıya kaçılması gebeliğe zarar verebilir. 

  • İlk üç aylık süreçte günde 20 dakika yüzmek idealdir. 

Sabah saatlerinde yüzmek bulantı ve kusmayı azaltabilir. Vücudu sıkmayan hamilelere özel olarak tasarlanmış mayolar tercih edilmelidir. Olası kramp riski göz önünde tutulmalı ve boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzülmelidir. 

Hamilelikte Yüzmenin Faydaları

Hamilelikte yüzmenin faydaları arasında ilk akla gelen psikolojik rahatlamadır. Aşırı kilo alımın engelleyen yüzme, uyku sorunları üzerinde de olumlu katkı yapar. Bel ve sırt ağrılarını azaltırken tansiyon yükselmesini önleyen yüzmenin halsizlik ve yorgunluğa iyi geldiği de söylenebilir. 

  • Yemekten hemen sonra yüzülmemeli, yüzdükten sonra mutlaka duş alınmalıdır. 

Deniz veya havuza tek başına gidilmemeli altı kaymayan terlikler tercih edilmelidir. Sakin, yavaş ve dikkatli yüzülmelidir. Güneş banyosu için 12.00-16.00 saatleri dışındaki zaman dilimi tercih edilmelidir. 30 faktör ve üzeri, suya dayanıklı ve retinol içermeyen güneş kremleri günde birkaç kez sürülmelidir.  

Hamilelikte Konforlu Seyahat İpuçları

Seyahat aracı ve süresi ne olursa olsun anne adayının rahat, pamuklu giysiler ve ayakkabılar tercih etmesi önerilir. En sevilen yastıkla yola çıkılmalı, dinlenme duraklarında tuvalet ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Aperatif yiyecekler alınmalı, emniyet kemeri kullanılmalı, tüm güvenlik tedbirlerine uyulmalı ve doğum öncesi kayıtların bir kopyası taşınmalıdır. 

Hamilelikte Seyahat Aşıları

Hamilelikte aşılama gereken ülkelere seyahat edilmesi önerilmez. Buna rağmen seyahatin zorunlu olması halinde gebeliği takip eden hekimin önerilerine kulak vermek aşılara ek olarak sıtmayla ilgili gebelerdeki uygulamalar hakkında önceden bilgi almak önerilir. 

Yurt dışı seyahatlerde herhangi bir sorunda 7/24 kesintisiz hizmet veren +90 212 4447734 numaralı seyahat sağlığı danışma hattı aranabilir. Anne adayının hamilelikte seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler hakkında yeterli bilgiye sahip olması olumsuz durumlarda sakinliğini korumasına yardımcı olacaktır.

Leave a Reply