Hamilelikte Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hemen her anne adayında görülen hamilelikte kasık ağrısı gebeliğin en tipik belirtileri arasında sayılır. Şiddetli ve geçmeyen kasık ağrısı akla dış gebelik, idrar yolu enfeksiyonu ve preeklampsiyi getirir. Bu nedenle geçmeyen ve şiddeti artan kasık ağrısında mutlaka hekime danışmak gerekir. 

Ağrıların bebeğe zarar verecek olma ihtimali anne adayının endişeye kapılmasına neden olurken hamilelikte kasık ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı merak konusudur. Bebeğin büyümesi için rahat bir ortam hazırlamaya çalışan vücutta artan kan akışıyla birlikte sağ ve sol kasık bölgesinde ağrı görülmesi son derece normaldir.

Hamilelikte Kasık Ağrılarının Başlangıcı

Hamileliğin ilk haftasından itibaren yaşanan fizyolojik ve hormonal değişim kasık ağrılarına neden olur. Rahmin ve bebeğin büyümesi alt karna doğru baskı yaptıkça kasık ağrıları hissedilir hale gelir. Yakınmalar ikinci ve üçüncü trimesterde artar. Doğumla birlikte eski düzenine geri dönen vücutta pek çok şey düzelirken kasık ağrıları da kendiliğinden kaybolur.

Hamilelikte Kasık Ağrısına Neden Olanlar

Gebeliğin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan ağrılar, hassasiyete neden olur. Pelviste bebeğe yer açabilmek için günden güne büyüyen rahim, diğer organlara baskı yaptıkça ağrılar hissedilir boyuta gelir. Altta yatan farklı sağlık sorunları olup olmadığının anlaşılabilmesi için ağrılar takip edilmeli ve hekime tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde aktarılmalıdır. Kasık ağrısının sağlık sorunlarını işaret ettiği durumlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Preeklampsi

Sadece hamileliğe has bir sağlık sorunudur. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen durum hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

Şiddetli karın, kasık ve bel ağrısına neden olan idrara yolu enfeksiyonunda bulantı ve kusma görülmesi de beklenir. Anne adayının şikâyetleri üzerine yapılacak bir idrar testiyle doğru teşhis koyulabilir ve ardından uygun tedavi planlanır.

  • Dış Gebelik

Gebelik rahimde değil tüpte gelişir. Kan veya idrar testiyle tespit edilen gebeliğin ultrason görüntülerinde kese tespit edilemez. Yoğun kasık ağrısı dış gebelik belirtilerinden birisidir. Hormon artışının devam etmesine karşılık ultrasonda görülmeyen kese dış gebelik teşhisinin konması için yeterlidir.

  • Düşük

Çok şiddetli kasık ağrısı düşük belirtisi olabilir. Bu nedenle geçmeyen ve şiddeti artan ağrılarda mutlaka gebeliği takip eden hekim bilgilendirilmelidir. Düşük riski için hekim muayenesi esastır.

  • Kabızlık

Hormonal değişimin tetiklediği kabızlık kasık ağrısına neden olabilir. Bu süreçte anne adayının bol lifli gıdalarla beslenmesi, yeterli sıvı alması ve hareketli bir yaşam sürmesi sıkıntıları hafifletir. 

  • Yalancı Doğum Kasılmaları

Vücut kendini doğuma hazırlarken kasık, bel ve sırt ağrılarının doğum sancısı zannedilmesi normaldir. Düzensiz olan kasılmalar anne adayını heyecanlandırsa da hafif bir dinlenmeyle geçecektir. Gebeliğin son üç ayında yaşanan kasık ağrıları mutlaka dikkate alınmalı ve hekim tarafından değerlendirilmelidir.

  • Sindirim Sorunları

Hamilelikteki hormonal değişimden etkilenen bağırsaklar artan progesteron hormonu nedeniyle yavaş çalışır. Bu da gaz, şişkinlik, kasık ağrısı ve alt karın ağrısı olarak geri döner. 

  • Yuvarlak Bağ Ağrıları

Rahmin üst bölgesinde yer alan yuvarlak bağlar rahim genişledikçe gerilir. Bu gerginlik kendini kasık ağrısı olarak hissettirir.

Hamilelikte Kasık Ağrısına İyi Gelenler

Gebeliğin doğal sonucu olan ağrılarla yardımcı tedaviler eşliğinde mücadele edilebilir. Bol sıvı alımı ve ağrılar başladığında rahat bir oturma pozisyonu kasık ağrısına iyi geldiği bilinen, sık kullanılan en yaygın yöntemler arasında gösterilebilir. Buna ek olarak anne adayının;

  • Bol bol dinlenmesi
  • Ayaklarını sıcak tutması
  • Hafif tempolu yürüyüşler yapması
  • Karın ve çevresini sıkacak iç çamaşır ve kıyafetlerden uzak durması istenir.

Sıcak kompres, uzun süre ayakta durmamak, ağır yük taşımamak ve kasık bölgesini destekleyecek hamile minderi kullanmak sıkıntıları hafifletebilir. Her zaman olduğu gibi ılık duş anne adayını rahatlatacaktır. 

Kasık Ağrısı İçin Evde Tedavi Önerileri

Kasık ağrısına iyi gelen bitkisel tedaviler uygulanmadan önce hekim onayı alınmalıdır!

Papatya çayı

Hamilelikte tüketilmesi güvenli çaylar arasında yer alan papatya kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Uykusuzluk ve eklem iltihabına da iyi gelen çay yatmadan önce ve kasık ağrısında tüketilebilir. Demlenen papatya çayı ağrı olan bölgeye sıcak kompres yapmak için de kullanılabilir.

İstirahat

Kasık ağrısına iyi gelecek en iyi yöntem dinlenmektir. Kasık ağrısında spor ve ağır aktivitelerden kaçınmak önerilir. 

Hamilelikte Ağrı Engellenebilir mi?

Hamilelikte ağrıların miktarı ve şiddetine uygun egzersizler düzenli yapıldığında beklenen olumlu etki görülebilir. Hormonların neden olduğu ağrılarda düzenli egzersize hamile yogası veya pilatesi hekim onayıyla eşlik edebilir.

  • Gebelik ilerledikçe anne adayının ağır kaldırmaktan kaçınması ve mekik benzeri hareketleri egzersiz planından çıkarması önerilir.

Değişik bölgeleri etkileyen ağrılar gebeliğin erken veya ilerleyen dönemlerinde sık görülür. Şiddetli ve kronik ağrılar farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Israrcı ağrılarda gebeliği takip eden hekim bilgilendirilmelidir. 

Hamilelikte Kasık Ağrısı Cinsiyet Belirtisi mi?

Hamilelikte kasık ağrısının bebeğin cinsiyeti hakkında fikir verebileceği görüşü halk arasında yaygın olsa da bilimsel bir dayanağı yoktur. Ağrının sağ ya da sol tarafta olması bebeğin kız ya da erkek olmasıyla ilişkilendirilemez. Hamilelikte kasık ağrısı ne iyi gelir sorusuna verilecek doğal tedavi önerileri ağrıların altında farklı bir sağlık sorunu olmaması halinde uygulanmalıdır. 

Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Kasık ağrısının şiddetini artırdığı durumlar anne adayına huzursuzluk verir. Ağrıların rutin hale gelmesi durumunda enfeksiyon ihtimaline karşı muayene ve istenen testler yapılmalı anne ve bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir. 

Uzun süren, pozisyon değiştirmeye rağmen geçmeyen, yürüme zorluğu yaratan, idrarda yanma ve kötü koku olan, ateş, titreme ve bayılmanın eşlik ettiği kasık ağrılarında zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. 

Leave a Reply