28 Haftalık Hamilelik

28

Gebelikte 28. Hafta

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak 1200 gram ağırlığında olacaktır. Göz kapakları 26. haftada açılmaya başlamıştı hatırlarsanız. Artık kirpikleri de çıkmaya başladı. Doğum sonrası sıkça kullanacağı gözyaşı damlalarını da üretmeyi ihmal etmiyor bu dönemde. Bebeğinizin görme, emme ve yutma yetenekleri iyice gelişir. Bebeğiniz biraz daha büyümeye devam ettikçe yeri artık daralmaya başlayacak. Son haftalara doğru da asıl pozisyonunu alacak. Ama bebeğiniz hala asıl pozisyonunu almadı. Şu an bile sıkça pozisyon değiştiriyor olabilir. 

Genelde doğumda büyük oranda baş gelişle doğarlar. Yani başı alt tarafta ve ayakları üst taraftadır. Ama az bir kısmı da makat geliş ya da alın geliş, yüz gelişle de doğabilir. Ve sevgili anne adayları, bebeğinizin ilk 3 ay organları teker teker oluştu. İkinci 3 aylık dönemde oluşan bu organlar, gelişimine bütün hızıyla devam etti.

 Girmiş olduğunuz son 3 aylık dönemde artık doğuma hazırlık aşaması başlıyor. Bebeğiniz dışarda da hayatını devam ettirebileceği özellikleri kazanacak. Bebeğinizin yağ tabakası da artmaya devam ediyor. Organlarının etrafı yağlanmaya başladı artık. Vücut yağ oranı henüz %2 3 seviyesindedir.gebelik uzmana sor

Bebeğiniz büyürken bu arada plasenta yani bebeğinizin evi de büyümeye devam ediyor. Biliyorsunuz ki bebeğinizle sizin aranızdaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan organ plasentadır. Normal şartlarda plasenta rahminizin ön, arka, ya da yan gibi herhangi bir yerinde bulunabilir. Ama nadirde olsa plasentanız rahim ağzınızı ya tamamen ya da kısmen kapatacak şekilde aşağıya yerleşebilir. Bu durum kanamalara, erken doğuma ya da normal doğum engeline neden olabilir. 

Plasentanın yerleştiği yeri doktorunuz ultrason sırasında değerlendirir. Eğer böyle bir durum varsa sizi bilgilendirecektir. Ve sevgili anne adayları, eğer sizin kan grubunuz Rh- ve eşinizin ki Rh+ ise demek ki kan uyuşmazlığına sahipsiniz. Bu durumda gebeliğinizin tam da bu haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmanız istenir. Ve doğumdan sonra bebeğinizin kan grubuna bakılır. Eğer bebeğiniz Rh+ çıkarsa 72 saat içinde size bir doz daha yapılır. Ama bazı hekimlerde bu iğneyi doğum öncesi gerekli görmez ve doğum gerçekleştikten sonraki ilk 72 saat içinde yapılmasını isteyebilir. 

Peki, bu kan uyumsuzluğu iğnesi neden yapılır? Diyelim ki siz Rh- siniz ve bebeğinizde Rh+ doğdu. Bu durumda anne adayının savunma mekanizması bebeğinizin + olan bu kan hücrelerini yabancı madde, yani bir mikrop olarak algılar ve annenin savunma sistemi bu Rh proteinine karşı antikor üreterek  onları parçalamaya çalışır. Eğer ilk gebeliğiniz ise anne adayı, bebeğinizin bu kan hücrelerine karşı savunma geliştirene kadar bebek doğmuş olur ve bu savuma mekanizmasından kendini kurtarır. Ama annenin bu savunma sistemi 2. Gebelikte bu bebeğe şans veremeyebilir. Yani henüz doğmamış bebeğin kanında ki Rh + hücrelerini yabancı bir madde olarak görür ve onları parçalamaya çalışır. Bu durumda bebeğinizin hayatı tehlikeye girebilir.

 

       Bu annenin oluşturduğu antikorlar göbek kordonu yolu ile bebeğe geçer. Ve bebekte kalp yetmezliği, kansızlık, sarılık ve beyin hasarı gibi ciddi rahatsızlıkları neden olabilir. Yani her anne adayı, doğum yapmadan önce muhakkak kan grubunu bilinmelidir. Anlattığım gibi kan uyuşmazlığına erken müdahale mümkündür. 

Sevgili anne adayları, gebeliğinizin bu son haftalarında ateş basması şeklinde tanımlayacağınız yüzünüzde kızarıklık, sıcaklık hissi yasayabilirsiniz. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız doğumdan sonra normale dönecektir. Burada önemli olan ateş basması ve ateşinizin çıkmasını ayırt edebilmenizdir. Çünkü eğer ateşiniz çıkıyorsa bu vücudunuzda enfeksiyon olduğunun göstergesidir. Böyle bir durumda vücut ısınızı ölçtüğünüzde yüksek çıkacaktır. Ama ateş basmasında derecede normal çıkar ısınız. Yani bunu ayırt etmek önemlidir. 

Ve sevgili anne adayları, bebeğiniz doğduğunda henüz kendi bağışıklık sistemi oluşmadan 6 ay boyunca annesinin vücudunun daha önce karşılaştığı tüm mikroplara karşı korunur. Yani bebeğinizi doğduktan sonra ki 6 ay boyunca anneden gecen antikorlar onu korumaktadır.

        Bunun dışında bebeğinizi emzireceğiniz ilk süt, yani kolostrumun içinde de bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyan immunglobulin A tipi antikorlar vardır. Bu nedenle bebeğinizi emzirmenizdeki , o ilk gelen süt oldukça önemlidir. Ama tabi şöyle de bir istisna var. Eğer anne adayı, gebeyken daha önce hiç geçirmediği bir enfeksiyon geçiriyorsa bu durumda hem anne hem de bebek bu mikroplarla savaşmak zorunda kalabilir. Ama anne adayı bu durumu hafif atlatabilirken bebekte ciddi sakatlıklara neden olabilir. Bu arada hala şeker yükleme testinizin yaptırmadıysanız bu son haftanız, bilginiz olsun. Gerekli uyarımı da yaptığıma göre gebeliğinin yirmi sekizinci haftasında seninle olan üremin sonuna geldik. Haftaya kadar kendine çok dikkat et. Mutlulukla ve sağlıcakla kal. Hoşça kal.

Leave a Reply