32 Haftalık Hamilelik

32

Gebeliğin 32. Haftası

Hamileliğin artık 32. haftasındasınız. Bu dönemde bebeğinizin tüm duyuları gelişmiştir. Onunla sık sık konuşmanızda fayda vardır. Doğduğu zaman göreceksiniz ki sizin ya da babasının sesini duyduğunda sakinleşecek bebeğiniz. Artık bebeğinizin cildi önceki gibi şeffaf değildir, pembeleşmiş ve oldukça yumuşaktır. Ayrıca az da olsa saçları da çıkmıştır.

Bebeğiniz bu hafta dış dünyaya hazırlık için yaptığı nefes alıp verme çalışmalarına hız kazandırmıştır. Daha önceki yazılarımızda da söylediğimiz gibi solunumu şu an için sadece etrafını saran amniyon sıvısını içerisine çekip bırakarak yapmaktadır. Doğar doğmaz aldığı ilk nefesle beraber bizler gibi akciğer solunumu yapmaya başlayacaktır.

Gebeliğinizin 32. haftasına tekabül eden bu dönemde bebeğinizin sinirsel ve beyinsel yapıları gelişimine devam etmektedir. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmeli, badem, süt, balık, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık vermelisiniz. 

Bu dönem artık doğumunuzun iyice yaklaşmasıyla beraber ‘’Braxton Hicks’’ adı verilen yalancı kasılmaları hissedebilirsiniz. Bu kasılmaları biraz olsun hafifletmek için bolca su içmeye özen göstermelisiniz. Ve hamileliğinizin bu aşamasında kesinlikle ağır yük kaldırmamalı, büyük eşyaları da tek başınıza hareket ettirmemelisiniz.

Eğer düşük yapma riskiniz yoksa ve doktorunuz size yatak istirahati önermediyse günlük temizliğinizi yapabilirsiniz. Tabii eldiven kullanmak, tuz ruhu, lavabo açıcı gibi temizlik ürünlerinden uzak durmak, çamaşır suyunu cildinizle temasına izin vermemek gibi şeylere dikkat etmelisiniz. Ayrıca kediniz varsa da her ihtimale karşı kumunu siz değiştirmeyin.

Sevgili anne adayları, gelelim gebeliğinizin en heyecanlı anı olan bebek alış-verişine. Belki çoktan başlamış olabilirsiniz belki de araştırmalar yapıp, kararsızlıklar yaşıyorsunuzdur. Hatta çevrenizdekilerden, arkadaş ve ailenizden de ufak tefek hediyeler gelmeye başlamış olabilir. 

Bu konu hakkında söylemek istediğimiz en önemli olan şey bebeğinizin temel ihtiyaçlarını son haftalara bırakmamanız olacaktır. Öncelikle hastane çantanızı hala hazırlamadıysanız onu hazırlamakla işe koyulabilirsiniz. Hastane çantanıza konulması gereken malzemelerle ilgili daha önce içerik hazırlamıştık. Bunun için geçmişe dönüp bakabilirsiniz. gebelik uzmana sor

Alış-verişinizi son haftalara bırakmamanızın daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. Çünkü sona doğru yaklaştıkça kendinizi iyice ağırlaşmış hissedebilirsiniz veya enerjiniz olmayabilir. Ya da bebeğiniz herhangi bir sebepten dolayı erkenden gelmek isteyebilir. Tabi bu alış-veriş durumunu abartmamanızı öneririz. Her şey için çok acele etmemek gerekir. Kendinizi kaptırıp yüzlerce eşya almanız hiç mantıklı olmaz.

Bebeğinizin ilk günleri için neler alacağınızı planlamak çok heyecanlı olabilir ama sandığınız kadar kolay olmayabilir. İhtiyacı olmayan şeylere masraf edebileceğiniz gibi gerçekten çok ihtiyacı olan şeyleri de gözden kaçırabilirsiniz. Birçok şeyin zaten hediye olarak geleceğini de unutmamak gerek. Özellikle ilk aylarda inanılmaz hızlı büyüyeceğini de düşünerek başlarda çok eşya almanızın da anlamı olmayacaktır.

Bu arada bebek arabası, oto koltuğu, kanguru gibi eşyaları fiyat performans açısında detaylı olarak araştırmalı ve çevrenizden tavsiyeler almalısınız. Ürünlerin yorumlarına da göz atabilirsiniz. Çünkü biliyorsunuz ki piyasada çok fazla çeşit var ve doğrusunu seçmek oldukça güç.

Çalışan bir anne adayıysanız normal şartlarda yani Covid-19 öncesi dönemde yasal olarak doğum izninizi bu haftadan itibaren başlatabilirdiniz. Tekil gebeliklerde doğum izni  doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftadır. Ama isterseniz gebeliğiniz rahat geçiyorsa ve çalışmaya devam etmek istiyorsanız doktorunuzun onayıyla 37. Haftaya kadar çalışabilir, kullanmadığınız 5 haftayı da doğum sonrasında kullanabilirsiniz. Çoğul gebeliklerde ise bu sürelere 2 hafta daha eklenir ve 10’ar hafta olarak uygulanır. Ancak şu an Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle kamuda çalışan hamile personelin 24. Haftadan 32. Haftaya kadar idari izinli sayılmaları kabul edilmiştir. Sonrasında da normal doğum izniniz başlamaktadır.

Yani bu şartlarda 24. Hafta itibariyle görevine ara veren personel doğumdan sonra 8 haftanın sonunda işinin başına dönebilir.

Umarız faydalı olmuştur.

 

Leave a Reply