Bebeklerde ve küçük yaş grubu çocuklarda sık görülen rahatsızlıkların biri de idrar yolu enfeksiyonudur. Bunun nedeni ise küçük yaş grubunun boşaltımını beze yapması ve idrarla boşaltım sonrasında da temas halinde kalmasıdır. Kız bebeklerde erkek bebeklere oranla idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülebilmektedir. Bunun sebebi ise kız bebeklerin anatomik yapısı ile alakalıdır. Erkek bebeklerde ise 1 yaşından sonra idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülebilmektedir. Bunun yanında; sünnet olmuş bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu daha az görülebilmektedir. Peki bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir? Detayları ile inceleyelim.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu yetişkinlere nazaran daha farklı semptomlarla kendini gösterebilmektedir. Bu yüzden bebeğinizin yaşı ne kadar küçük ise onu rahatsız eden konunun enfeksiyon olduğunu anlamak bir o kadar zorlaşabilmektedir. Çoğu anne bebeği farklı semptomlar gösterdiği için idrar yolu enfeksiyonu ihtimalini hiç aklına bile getirmemektedir. Bu belirtiler bebeklerde şu şekildedir:
- Bebeğinizde huzursuzluk, sebepsiz ağlama nöbetleri,
- Yüksek seyreden ve düşmeyen ateş,
- Bebeğiniz iyi bir şekilde beslendiği halde kilo kaybı yaşaması veya kilo alamaması,
- İdrarında değişik (bulanık) renk veya koku görülmesi (Çoğu anne bu semptomları yaşayan bebeğinin altını kaka yaptığını düşünerek açtığında idrarla karşılaştığını söylüyor. Koku bazen bu denli ağır olabilmektedir.) Bu tarz semptomlar bebeğinizin idrar yollarında bir sorun olduğunu gösterebilmektedir.
Daha büyük çocuklarda ise farklı semptomlarla enfeksiyon kendini gösterebilmektedir. Bu belirtiler şu şekildedir:
- Karın ağrısı şikâyeti,
- İdrar yapma hissiyatı olması fakat az az yapıp sık olarak tuvalete çıkma,
- İdrar yaparken yanma hissi,
- İdrarın içeriden kan ile birlikte atılması,
- Yüksek ve düşmeyen ateş,
- Gece ve gündüz idrar kaçırma şikayetleri,
Gibi belirtiler görülmesi çocuğunuzda da idrar yolu enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu tarz semptomların seyretmesi dahilinde en yakın sağlık kuruluşuna Covid-19 tedbirleri kapsamında gerekli önlemleri alarak başvurmanızı öneririz. Sağlık kuruluşuna gitmeden önce doktorunuzla telefon veya online olarak irtibat sağlayabiliyor iseniz tercihinizin bu yönde olması hem sizin hem de çevrenizdekilerin sağlığı için çok daha iyi olacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu için Hangi Önlemler Alınabilir?
Bebeklerde ve küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna karşı alınabilecek önlemlere göz atalım. Özellikle hijyene dikkat edilmesi ve bez değişiminin doğru yapılması büyük önem taşıyor.
- Bebeklerimizin ve küçük yaş grubuna dahil olan çocuklarımızın kısacası bez kullanan gruptaki minik bireylerin altlarını kısa aralıklarla kontrol edip eğer bezleri dolu ise bezini değiştirmeliyiz. Alt temizliği yaparken de hijyen kurallarına büyük önem vermeli ve özellikle kız çocuklarında temizliğin önden arkaya doğru yapılmasını sağlamalıyız.
- Bez kullanımı sürecinde idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşma riskiniz daha sık olabilir. Bu sebeple eğer yaşı gelmiş ise tuvalet eğitimini gerekli koşullar altında vakit kaybetmeden başlatmanız yararınıza olacaktır. Peki bu gerekli koşullar nelerdir kısaca bahsedelim; bezden yeni ayrılan çocuklar hayatlarında yeni bir dönemle karşılaşmaktadırlar. Bu yüzden bezden ayrılma harici hayatındaki ve düzenindeki farklı değişimlerin en azda olması büyük önem arz etmektedir. Örneğin yeni bir eve taşınmış iseniz ya da kendi eviniz dışında bir evde iseniz, yeni bir kardeş hayatına girmiş ise, biberondan ya da benzeri bağlı olduğu bir nesneden ayrılma durumunda ise tuvalet eğitimi yeteri kadar verimli olmayabilir.
- Okul öncesi dönemindeki çocuklarımız okullarda oyundan ve arkadaşlarında ayrılamayıp, bazen de gitmek istediği halde yeni bir okula alışma süreci içerisinde ise tuvalete gitmeye çekiniyor olabilir. Çocuk idrarını tuttuğu için enfeksiyon veya farklı bir sorunla karşılaşılabilir. Bu durum hakkında öğretmeniyle konuşabilir ve günde birkaç kez tuvalete gitmeye teşvik edilmesi istenebilir. Eğer çekiniyor ise puan toplama gibi oyun sistemleri uygulanarak tuvalete gitmek eğlenceli hale getirilebilir.
Yukarıda saymış olduğumuz semptomlar sadece fikir sahibi olmanız içindir. Gerekli tetkikler yapılması dahilinde gerçek kanıya varılabilir. Bunun için de bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
Sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için lütfen maske ve sosyal mesafeye dikkat ediniz ve gerekli olmadıkça sosyal alanlara girmeyiniz.