Hamilelikte akıntı belki de birçok gebe için en can sıkıcı noktalardan biri de gebelik sürecindeki akıntılardır. Bu akıntıların gebe olmadan önceki zamana göre fazla olması normal bir durum olarak görülür. Çünkü hamilelik sürecinin ilk haftalarından itibaren hormonlarda büyük bir değişiklik görülür. Bu yazımızda sorular eşliğinde hamilelik dönemindeki akıntılar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hamilelikle Akıntı Nedir, Neden Olur?
Gebelik dönemindeki akıntılar konfor açısından sizleri rahatsız etse de doğum kanalını enfeksiyonlara karşı korumasını, vajinada doğal ve sağlıklı bir bakteri dengesinin oluşmasını sağlar. Ayrıca akıntı içerisinde bulunan yüksek asit miktarının zararlı bakterilerin üremesini engellediği düşünülmektedir. Peki akıntı neden olur?
- Gebelik hormonlarının vajina duvarının aşırı genişlemesine sebep olması beraberinde bu akıntının artmasını getirir.
- Deri ve kaslara giden kan akışının artması sonucunda da bu akıntının arttığı da düşünülmektedir.
- Doğum sonrasında devam eden akıntıların sebebi ise hormonların lohusalık döneminde inişli çıkışlı bir yapıya sahip olması gösterilebilmektedir.
[products ids=”16856,16818,16811″]
Hamilelikte Akıntı Renklerinin Anlamları Nelerdir?
Hamilelikle yaşanan akıntı birçok farklı renkte ve kıvamda olabilir. Bizlerin sizlere vereceği bilgiler genel bir bilgi niteliği taşımaktadır. Gerçek bilgiye yalnızca uzmanların yaptığı tetkikler sonucu ulaşılabileceği unutulmamalıdır.
Kahverengi Akıntı: Kahverengi akıntı lekelenme şeklinde geliyorsa normal bir durum olarak kabul edilebilir. Fakat ağır kokulu ve koyu kıvamlı şekilde geliyorsa vakit kaybetmeden bir doktora danışılmalıdır.
Hamilelikle Beyaz ve Kıvamlı Akıntı: Gebelik süreci boyunca bu tarz akıntı yaşanması oldukça normal bir durumdur. Bunun sebebi ise vajinanın, rahim ağzını enfeksiyon risklerine karşı korumak için fazla sıvı üretmesidir. Eğer akıntı beyaz ve kokusuz bir yapıya sahip ise bu akıntı sağlıklı bir akıntı olarak kabul edilir.
Yeşil Kıvamlı Akıntı: Genellikle bakteriyel enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir doktora danışmanız gerekmektedir.
Sarı Akıntı: Gebelikte oluşan sarı akıntı yeşil akıntı da olduğu gibi enfeksiyonun habercisidir. Vakit kaybetmeden bir doktora danışılmalıdır.
Pembe Akıntı: Hamilelik dönemindeki lekelenmeler genel olarak kahverengi veya pembe olabilir. Bu lekelenmeler özellikle hamileliğin başlarında normaldir. Tutunma ya da yerleşme kanamaları olarak değerlendirilebilirler. İstirahat ve bol su tüketimi ile büyük oranla bu sorunun ortadan kalktığı görülebilmektedir. Fakat pembelik kırmızıya dönüyor gibi kanamaya benzediğinde vakit kaybetmeden bir doktora danışmanız gerekmektedir.
Hamilelikteki Enfeksiyon Nasıl Önlenir?
Hamilelik döneminde yaşanan akıntılar enfeksiyon göstergesi olan yeşil, sarı veya kötü kokulu kahverengi gibi şekillerde görülebilir. Enfeksiyonun birçok farklı sebebi olabilir fakat bu tarz vajinal enfeksiyonlar bebeğe zarar vermez ve kolayca tedavi edilebilir. Hamilelikle enfeksiyon riski için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinanın kendi doğal mikroorganizma dengesini bozmamak adına vajinaya su tutmamak ve kimyasal içeren temizleyicilerle koruma çeperine zarar vermemek enfeksiyon riskini önlemek için yapılabilecekler sıralamasının en başında olabilir.
- Dar pantolon ve iç çamaşırlardan olabildiğince uzak durmak. Gebelik süreci boyunca rahat bol ve pamuklu giysiler tercih etmek riski azalmak için atılacak doğru adımlardan biri olarak görülebilir.
Gebelik sürecinde eğer; akıntı ile birlikte ağrı ve ateş var ise, akıntının yanında kızarıklık kaşıntı da varsa, acı hissi yaşanıyor ve pembe akıntılar kanamaya döndü ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz büyük önem arz etmektedir. Fakat sağlık kuruluşlarına başvuracağınız zaman pandemi dönemi dolayısı ile alınan önlem ve tedbirlere uyarak, maske ve sosyal mesafeye dikkat ederek başvurmanız gerekmektedir. Sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için acil durumlar harici doktora danışmalarınızı mümkün ise online veya telefon üzerinden yapmanızı öneriyoruz. Mutlu ve sağlıklı günler.
Hamilelikte karşılaşabileceğiniz diğer problemler için hazırladığımız video:
Hamilelik sürecinde artan hormonlar ile birlikte anne adayının vücudunda da çeşitli değişiklikler gözlemlenmektedir. Anne adayının yapmış olduğu gözlemler bazen onu fazlasıyla da endişelendirmektedir. Genel olarak anne adaylarının endişelendiği durumlar bilgi sahibi olmadığı veya ilk kez yaşadığı, ilk kez deneyimlediği durumlar olmaktadır. Psikolojik olarak yıpranmamanızın oldukça önemli olduğu, stresten ve sıkıntıdan oldukça uzak durmanız gereken bu hassas döneminizde hamilelik sürecinizin birer parçası olan bu faktörler için de ekstra endişelenmemeniz oldukça önemlidir. Bunun için de ilk olarak konuyu bilmeniz gerekir ki karşılaştığınız paniğe ve endişeye neden olacak bir durum olup olmadığını bilebilin. Bu sebeple her zamanda söylediğimiz gibi bilinçli birer anne olmak hatta genel olarak söylemek gerekirse bilinçli birer birey olmak sizleri bu endişelerden ve paniklerden koruyacaktır.
Hamilelik döneminde anne adaylarının en çok endişe ettiği durumlardan biri de gebelikte yaşanan akıntılardır. Bu dönemde oldukça yoğun artış yaşanabilen bu durumun elbette tıpta bir açıklaması vardır ve yaşadığınız vajinal akıntılar eğer açık renkli, kötü kokmayan bir yapıda ise korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Yaşadığınız akıntılar eğer bu şekildeyse derin bir nefes alıp rahatlayarak yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Yazımızın devamında neden bu kadar yoğun vajinal akıntılar yaşandığından, dikkat edilmesi gereken vajinal akıntıların neler olduğundan, sebeplerinin neler olabileceği gibi bazı soruları sizler için cevapladık.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Artar?
Gebelik döneminde artış gösteren vajinal akıntının en büyük sebebi hamilelik ile birlikte genişleyen vajina duvarından kaynaklı olarak beyaz ve şeffaf yapıda bir akıntının gelmesidir. Bu durum hamilelik süreci ilerledikçe bebeğin içeriden vajina duvarlarına baskı yapması sonucunda da artış gösterebilir. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi akıntı kötü kokmayan ve açık renkli bir yapıya sahip ise korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Bu durum hamilelik sürecinizin gayet normal bir parçasıdır.
Gebelik dönemi boyunca artış gösteren vajinal akıntıların anne adayının normal regl olduğu tarihlerde daha da artması bu dönemlerde regl olmadığı ve hormonlarının daha fazla artış göstermesi sebebi ile gayet normal bir durumdur.
Dikkat Edilmesi Gereken Vajinal Akıntılar
Bu süreçte yoğun olarak yaşanan vajinal akıntıların yapısını oldukça iyi gözlemlemelisiniz. Eğer yapısında aşağıda saymış olduğumuz gibi bir anormallikler söz konusu ise doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
- Vajinal akıntınız kötü koku yayıyor ise,
- Rengi sarı-yeşile dönük ise,
- Parçacıklı bir yapıya sahip ise,
- Vajinada yanma ve kaşıntı yapıyor ise
Enfeksiyon olabilme ihtimali vardır. Bu sebeple doktorunuzdan yardım almanız yararınıza olacaktır. Ayrıca hamileliğin ilerleyen zamanlarında su gibi akıntılar söz konusu ise de direkt olarak doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Risklere Karşı Neler Yapılmalı?
Enfeksiyon risklerine karşı olarak alabileceğiniz birkaç önlem vajinal enfeksiyon riskinizi en aza indirgemenizde sizlere yarar sağlayacaktır:
- Enfeksiyon riskinin artmasına sebep olacak kimyasal temizlik ürünlerinden olabildiğince kaçınmanızı tavsiye ederiz.
- %100 pamuklu, içerisinde sentetik barındırmayan, hava alan iç çamaşırlar tercih etmenizi öneririz.
- Vajinal bölgenizi her tuvalet ve duştan sonra kurulayarak ıslak kalmasını önlemelisiniz.
- Hamilelik döneminizde sizi sıkacak dar kıyafetler giymekten kaçınmalısınız.
Önce Sağlık
Herhangi anormal bir durum ile karşılaştığınızda Covid-19 pandemisi nedeniyle ilk olarak doktorunuzla online veya telefon yolu ile iletişime geçip daha sonra davet etmesi üzerine sağlık kuruluşlarına başvurmanızı sizin ve sevdiklerinizin sağlığını riske atmamanız adına tavsiye ederiz. Ayrıca sağlık kuruluşlarına başvurmanız sırasında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına da riayet göstermenizi tavsiye ederiz.