Gebe olduğunu öğrenen her anne adayı – kaçıncı hamileliği olursa olsun – tarifsiz duygular yaşar. Bebeğin ilk tekmeleri, varlığını ilk hissediş… Bu yazımızda gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren merakla takip ettiğiniz anne karnındaki bebeğin gelişimini ele alacağız.
Hamilelikte 1. Ay
Gebelik sürecinde bebek yavaş yavaş gelişerek herhangi bir sorun çıkmazsa 9. ayda dünyaya gelmeye hazır olur. Hamilelikte bebeğinizin 9 ay boyunca gereksinim duyacağı besin ve oksijen sağlayan ortam olan plasenta, hamilelik hormonlarının üretimine başlanan ilk ay içerisinde “hamilelik belirtileri” olarak gösterdiğimiz mide bulantıları, kokulara karşı oluşan hassasiyet gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca plasentanın kendine yer edinme ve bebeğin rahme tutunma süreci olan bu ayda, yeni anne adaylarında kahverengi akıntı da görülebilmektedir. Bu süre zarfında bebeğinizin ortalama boyutu yalnızca 1-2 mm arasındadır. Bu yüzden ilk ay ultrasonla bebeğinizin görülmesi zordur. Görülebilmesi için biraz daha büyümeye ihtiyacı vardır.
Hamilelikte 2. Ay
Hamileliğin 2. ayında bebeğiniz artık 1-2 mm arasındaki hücre toplarından embriyo olmaya geçiş yapar. Plasenta ve bebeğinizin ilk kan damarları oluşmaya başlar. Damarların oluşması ile kalp ve dolaşım sistemi gelişmeye başlar. Bebeğin daha yeni yeni gelişmeye başlayan minik kalbi, bir yetişkinin kalbinden neredeyse 20 kat daha fazla kan pompalaması yapar. Bebeğin artık yavaş yavaş yüz hatları, kol ve bacak gibi uzuvları belirginleşmeye başlamıştır. Parmak yapıları perde gibidir. Beyni gelişmektedir ama kafatası hala şeffaf şekildedir.
Bebek, 2. ayın sonuna doğru artık 8-10 gr ağırlığa ve ortalama 2 cm uzunluğa ulaşmış olur. Bebeğinizi artık ultrasonda görebilirsiniz. Bu ay içerisinde plasenta daha fazla hormon salgılayarak bebeğiniz için uygun ortamı sağlamaya çalıştığından şiddetli kusmalar, baş dönmeleri yaşamanız normaldir.
Hamilelikte 3. Ay
Hamileliğin 3. ayı itibari ile bebeğiniz artık embriyo değil fetüstür. Vücudundaki bütün iç organları oluşmaya ve gelişmeye başlamıştır. Artık, kan ona kan hücreleri sağlayan yolk kesesi gibi dışardan bir yardıma ihtiyaç duymaz çünkü bunu yapabilecek dalak, karaciğer, kemik iliği gibi organları oluşmuştur. Vücudunda 2. ayda gelişmeye başlayan uzuvları daha da belirgin bir hal alırlar. 2.ayda perde şeklinde olan parmakları ayrılıp normal parmak görüntüsü alırlar. Bu ay itibari ile bebeğinizin özellikle yüzünde büyük bir gelişim ve değişim olur. Artık gözleri tam olarak belirginleşir ve birbirinden uzaklaşır. Kulakları oluşur ve gelişir. Alnı daha geniş bir hal alır. Bununla birlikte cinsel organı da gelişip belirginleşmeye başlar. Sonraki aylarda da bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek mümkün olacaktır, hazır olun!
- ayın sonunda bebeğiniz ortalama ağırlığının 20 gr, boyunun da 7-8 cm civarında olması beklenir. Bu ayda hala annelerde karnın büyümesi gibi hamilelik görüntüsü oluşmaya tam olarak başlamasa da, göğüslerde hafif bir büyüme ve (bazı hamilelerde) hamilelik maskesi denilen kahverengi cilt lekelenmeleri oluşabilmektedir.
Hamilelikte 4. Ay
Bebek, hamileliğin 4. ayı itibari ile artık minik bir insan görünümünü alır. Gözleri tam olarak yerine oturur ama göz kapaklarını hala açamaz. Bazen gülümseme, kaşlarını çatma gibi mimikler yapabilir. Bunlar da yüz kaslarının gelişmesini sağlar. Bununla birlikte kafasında ve kaşlarında minik tüyler oluşmaya başlar. Ayrıca, pozisyonu mümkünse bebeğinizin kız mı erkek mi olduğu sorusunun cevabını hamileliğin bu döneminde alabilirsiniz.
4.ayın sonunda bebeğinizin ortalama 80-100 gr ağırlığında ve 10-12 cm uzunluğunda olması beklenir. Annenin vücudu artık hamileliğe alıştığı için eskisi kadar kusma, mide bulantısı gibi şikayetler görülmez hatta tamamen ortadan kalkabilir. Rahat bir ay sizleri bekliyor.
Hamilelikte 5. Ay
Belki de hamileliğin en heyecan verici zamanı olan 5. aya hoşgeldiniz. Bu dönem, bebeğinizin minik kalbini ve tekmelerini hissedebilirsiniz. Artık, bebeğinizin organlarının gelişimi büyük oranda tamamlanır. Bebeğinizin kemikleri de tam gaz gelişmeye devam eder. Hem bebeğinizin kemiklerinin gelişmesi hem de beyindeki sinir uçlarının da bağlanması ile bebeğiniz artık bu ay sizi duyabilir. Dışarıdaki sesleri hissedebilir, hatta tekmeleriyle tepki bile verebilir. Ayrıca, bebeğinizin cinsiyetini henüz öğrenemediyseniz bile büyük olasılıkla 5. ay içerisinde öğrenirsiniz.
Hamilelikte 5. ayın sonunda bebeğinizin 250-300 gr ağırlığında ve 13-16 cm uzunluğunda olması beklenir. Bu ay itibariyle annenin vücudunda oluşacak en belirgin değişim göğüs uçlarında yaşanır: göğüs uçları belirginleşip kahverengi bir hal almaya başlar. Öte yandan, bebeğinizin ağırlığının artması ile bu dönemde sırt ve bel ağrıları yaşayabilirsiniz.
Hamilelikte 6. Ay
Hamilelikte 6. aya girmeniz ile birlikte bebeğiniz artık dış dünyada yaşayabilecek işlevdedir. Bütün organları neredeyse gelişimini tamamlamış ve duyuları gelişmeye başlamıştır. Artık anne-babasının seslerini tanıyabilir, dışarıdaki aydınlık ve karanlığı fark edebilir. Bu arada, 6. ayda doğan bebeklerin yaşama oranları, erken doğan bebeklerin yaşama oranlarına bakarak % 50 daha fazladır.
- ayın sonunda bebeğinizin ortalama 23-24 cm uzunluğunda ve 800 gr ağırlığında olması beklenir. Bu dönemde annenin karnın genişlemesi ile birlikte karında kaşıntı ve bununla birlikte çatlaklar oluşabilir. Karnınızı kaşımamaya dikkat ediniz. Doktorunuza danışarak çatlak oluşumunu engelleyecek ürünler kullanabilirsiniz.
Hamilelikte 7. Ay
Hamileliğin 7. ayı itibari ile bebek büyük oranda gelişimini tamamlar. Parmak ve tırnaklarında büyümeler gözlemlenir, saç ve kaşları gürleşmeye başlar. Hala ciğerleri tam olarak gelişmemiş olsa da dış dünyaya adapte olma olasılığı yüksektir. Bebeğiniz 7. ay ile birlikte artık gözlerini açıp kapatabilir. Bu dönemde en büyük gelişim ise bebeğinizin boy ve kilosunda meydana gelir.
- ayın sonunda bebeğinizin boyunun 40-41 cm ve kilosunun 1000-1500 gr arasında gelişmesi beklenir. Bu dönemde bebeğin gelişmesi hız kazandığı için annede şiddetli ağrılara sebep olabilir. Ayrıca bebek kilo aldıkça alt kısma baskı yaptığı için annenin tuvalete çıkma ihtiyacını arttırabilir.
Hamilelikte 8. Ay
- aydan itibaren bebeğiniz kendini doğumun gerçekleşmesi için hazırlamaya başlar. Pozisyonunu doğum kanalına rahat yerleşebilmek adına baş aşağı olarak değiştirir. 8. aydan itibaren kilo alımı da oldukça hız kazanmaya başlar. Bu dönemde kilo aldıkça genişleyen bebeğinizin hareket alanı daralacağı için tekmelerini diğer aylara göre daha az hissetmeniz muhtemel ve normal bir durumdur.
- ayın sonuna geldiğinizde bebeğinizin ortalama 45 cm ve 2000-2500 gr olması beklenir. Bu aydan itibaren annenin vücudu da kendini bebeği için hazırlamaya ve süt kanallarını doldurmaya başlar. Bu dönemde annenin göğüslerinden az az kolostrum gelmesi normal bir durumdur.
Hamilelikte 9. Ay
- ay itibari ile hamilelik sürecinin sonuna gelmiş bulunmaktasınız. Artık 40 haftalık olan bebek dış dünyaya hazırdır. Bebeğin beyin hücreleri çok hızlı bir biçimde gelişmeye devam eder. Vücudunda onu koruyan ayva tüyleri bu ay itibari ile tamamen dökülür ve bebeğiniz yavaş yavaş doğum kanalına girmeye başlar. Bebeğiniz doğum kanalına girdikten sonra artık sizi doğum süreci beklemektedir. Hamileliğiniz sona ererken uzun bir serüven olacak annelik yolculuğunuz da başlamış olur. Bebeğiniz ile sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeniz dileğiyle.