Gebelik süreci içerisinde hormonların yükselmesi ve değişiklik göstermesi ile birlik anne adayları hayatlarında çeşitli değişiklik ve sorunlar ile karşılaşırlar. Bu değişiklikler fiziksel görüntüde olduğu kadar iç sistemlerinde de geçerlidir. Sindirim sistemi, boşaltım sistemi de bu durumdan etkilenmektedir. Bununla birlikte beraberlerinde de değişiklik gösteren sindirim sisteminde hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlar meydana gelebilmektedir.
Anne adaylarının farklı bir sürece adaptasyon yaşadıkları gebelik dönemlerinde bu tarz sorunlar yaşamaları yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple herhangi bir hazımsızlık sorunu yaşamadan önce bu soruna nelerin sebep olduğunu, belirtilerini ve hangi besinlerin, durumların iyi geleceğini bilmek hazımsızlık yaşandığı taktirde bu sorundan daha hızlı kurtulmanız için sizlere fayda sağlayacaktır.
Bu sebeple yazımızın devamında anne adaylarının hazımsızlık sorunu ile ilgili daha detaylı bilgilere sahip olmaları için hazımsızlık hakkında merak edilen sorulara başlıklar halinde cevap vermeye çalıştık. Keyifli okumalar dileriz!
Hazımsızlık Nedir?
Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen hazımsızlık sorunu karnın üst bölgesinde ortaya çıkabilen ağrı ve yanma hissine denilmektedir.
Hamilelikte Hazımsızlık Neden Olur?
Hamilelik döneminde yaşanan hazımsızlığın birçok farklı sebebi olabilir. Hazımsızlığa neden olan durumları bilip ona göre bir yaşam biçimi belirlemek de yaşam konforunuz açısından oldukça önemlidir.
Hamilelikte hazımsızlık sorunu yaşanmasına sebep olabilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hamilelik döneminde oldukça yoğun bir artış gösteren progesteron hormonu, mide yanması ve hazımsızlık sorunlarına neden olabilmektedir. Rahim kaslarının rahatlaması için plasenta tarafından üretilen progesteron hormonu aynı etkiyi mideyi yemek borusundan ayırmakla görevli olan kapakçık üzerinde de yaptığı için mide asidinin yemek borusuna kadar yükselerek mide yanması, Reflü ve hazımsızlık gibi durumların yaşanmasına sebep oluyor.
- Hamilelik döneminin ilerleyen zamanlarda bebeğin alt tarafa baskı yapması sonucunda da hazımsızlık sorunları yaşanabilmektedir.
- Çok yağlı ve acılı gıdalar hazımsızlığa neden olmaktadır.
- Çok hızlı ve büyük öğünler ile yemek yenilmesi de hazımsızlığa sebep olabilmektedir.
- Kafein içeren ve gazlı içecekler hazımsızlığa neden olan sebepler arasında yer almaktadır.
- Düzenli bir beslenme biçimine sahip olmamak ve gün içerisinde az su tüketmek de hazımsızlık sebepleri arasındadır.
Hamilelikte Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
Hamilelik sürecinizde karşılaşma olasılığınız yüksek olan hazımsızlığı ortadan tamamen kaldırmak zor olabilir fakat alacağınız bazı önlemler ile en azından bu hazımsızlığa karşı önlem almak ve hafif geçirmek mümkündür.
Hamilelikte yaşayacağınız hazımsızlık sorununu hafifletmek veya önlem almak için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
- Aşırı Yemek Yememelisiniz: Bir anda midenize aşırı bir yükleme yapmak sindirimlerini zorlaştıracağından beraberinde de hazımsızlık getirecektir. Bu sebeple küçük porsiyonlar ile sık sık yemek yemenizi tavsiye ederiz.
- Düzenli Beslenmelisiniz: Çok acılı, yağlı, asitli besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız. Bunlar yerine sebze ve meyveye ağırlık vererek lifli gıdalar tüketmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça faydalı olacaktır.
- Yemek Yerken Acele Etmemelisiniz: Yemek yerden tam çiğnemeden yutmanız o yemeğin sindirimini zorlaştıracaktır. Bu sebeple acele etmeden iyice çiğnediğinizden emin olarak yemek yemeniz hazımsızlık sorununuz için faydalı olacaktır.
- Su Tüketimi Hayatınızın Bir Parçası Olmalı: Normal yaşantınızda da önemli bir yere sahip olan su tüketimi hamilelik döneminizde daha da fazla önem arz etmektedir. Gün içerisinde düzenli bir biçimde su tüketmeye özen göstermelisiniz. Unutmamalısınız ki aşırıya kaçılan su tüketimi beraberinde şişkinlik hissini de getirecektir. Bu sebeple her şeyin fazlası zarar olduğu gibi su tüketiminin de fazlası zarardır. Dengeli tüketmeye dikkat etmelisiniz.