Gebelik anne adaylarının hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda çok fazla adapte olmaları gereken konuların olduğu bir süreçtir. Bu uyum sürecinin olumlu olarak ilerlemesi için hamileliği kesinleşmiş kadınların hayatlarının bu 40 haftalık süreci için yeni bir sayfa açarak düzenleme yapmaları gerekir.
Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken konuların başında,
- Beslenme düzenine dikkat etmek,
- Gerekli vitamin takviyelerini almak,
- Alınan mineral takviyelerini aksatmamak gelmektedir.
Doktor kontrolü ile düzenli yapılan bir hamilelik takibi hem anne adayının sağlığından hem de bebeğin sağlıklı gelişiminden emin olunur.
Hamileliğin özellikle ilk aylarında ve son aylarında gözlemlenen kanamalar hamileliğin hangi haftasına denk gelirse gelsin mutlaka doktorunuza danışmanız gereken bir durumdur.
- Hamileliklerin neredeyse %25’inde ilk 3 aylarda vajinal kanamalar gerçekleşebilir.
- Anne adayı kanaması çok kısa sürse de veya belli bir süre sonra kendiliğinden dursa da doktor kontrolünü aksatmamalıdır.
- Bazı kanamalar sonucunda düşükler gerçekleşse de her kanamanın düşüğe yol açmayacağı uzmanlar tarafından çok kere ifade edilmiştir.
Vajinal kanamalar sebebiyle doktorunuza başvurduğunuzda kanamayı değerlendirirken,
- Kanamanın miktarı,
- Kanamanın şekli (parçalı veya lekelenme şeklinde),
- Kısa süreli mi yoksa tekrarlayan kanama mı oluyor şeklinde sorularını cevaplamanız gerekecektir.
Peki Kanamaların Sebebi Nelerdir?
Gebelikler sırasında rastlanılan kanamaların birden fazla nedenleri olabilmektedir. Genel olarak kanamaların nedenlerine değinilecek olursa şu şekilde sıralanabilir:
- Yerleşme kanaması olarak bilinen ilk aylarda bebeğin rahim içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Birçok hamile kadının yaşadığı ama zararlı bir durumun bulunmadığı kanama türlerindendir.
- Anne adaylarının ev temizliği veya herhangi bir sebeple ağır kaldırma, vücudu zorlama gibi nedenlere bağlı kanamalar görülebilir. Bu kanama türüne rahim kasılmaları da eşlik eder.
- Kimi zaman gebelik sırasında yaşanılan cinsel ilişki sonrasında kanamalar gerçekleşebilir.
- Hamileliğin ilk dönemlerinde miyomu olan anne adaylarında kanamalar görülebilir.
- Servikal (Rahim ağzı) bölgesindeki enfeksiyonlardan ve yaralardan kaynaklanan kanamalar gözlemlenebilir.
- Dış gebelik olarak bilinen rahim dışında gerçekleşen gebeliklerde kanamalara neden olabilir.
- Düşük riski oluşturan kanamalarda en önemli eşlikçi belirti parçacıklı şekilde olmasıdır. Bunun yanında bazı anne adaylarında ateş yükselmesi ve titreme gibi semptomlarda ortaya çıkabilir.
- Üzüm salkımı şeklinde bir dokunun ortaya çıktığı, plasentanın sağlıklı bir oluşuma sahip olmadığı mol gebeliklerde de kanamalar gözlemlenir.
- Gebeliğin 6-8 haftaları arasında anneden bebeğe geçen progesteron hormonu da kanamalara sebep olabilir. Çoğunlukla ‘’devir teslim kanaması’’ olarak bilinir ve herhangi bir ağrıya neden olmaksızın gerçekleşir.
- Hamilelik devam ederken halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroid anne adaylarında çok sık rastlanılan durumlardandır. Ağrı ile birlikte gerçekleşen rektal (kalın bağırsakta oluşan kanama) kanamayı anne adayları vajinal kanama ile karıştırabilmektedir.
Kanama Şikâyeti ile Başvuran Anne Adayına Nasıl Değerlendirme Yapılır?
Herhangi bir kanama şikâyeti ile doktoruna başvuran anne adayı öncelikle her gebelik muayenesinde olduğu gibi genel bir muayeneden geçer. Bundan sonra kanamanın asıl sebebine ulaşmak için ultrason kontrolü gerçekleştirilir. Ultrason kontrolünde bebeğin kaç haftalık olduğu herhangi bir anomali söz konusu olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebilir.
Muayenenin en önemli kısmı olan anne adayının ne kadar kan kaybettiğini belirlemek amacıyla kan tetkikleri yapılır. Bu kan tetkikleri esnasında annenin genel durumu kontrol edilir. Annenin durumu kontrol altına alındıktan sonra bebeğin durum değerlendirmesi yapılır.
Hamilelik Sırasında Kanama Yaşamamak İçin Herhangi Bir Önlem Alınabilir mi?
Hamilelik döneminiz içerisinde dikkat etmeniz gereken en önemli husus kendinize dikkat etmeniz ve bu dönemin oldukça hassas bir dönem olduğunu farkında olarak hareket etmeniz olacaktır. Kanama sorunu ile karşı karşıya kalmamak için şu önlemleri almanızı tavsiye ederiz:
- Gebelik esnasında gerçekleştirilen her muayene de ultrasonla muayene yapılması yaşanılacak problemlerin önceden tespit edilmesini kolaylaştırır.
- Plesantanın yerleşmesinin normal olmadığı durumlar belirlendiği takdirde cinsel ilişkiye girilmez ve ağır eşya taşımaları, temizlikler yapılmayarak oluşabilecek kanamalara karşı önlem alınabilir.
- Rutin doktor kontrolleri ihmal edilmediği sürece kanamalar bebek için de anne adayı içinde bir tehlike oluşturmayacaktır. Anne adayları rutin doktor kontrollerine düzenli devam ederek kanamalara karşı önlem alabilir.
Dipnot: Covid-19 pandemi süreci devam ederken doktorunuza başvurmanız gereken durumlarda maske, mesafe hijyen kurallarına dikkat ederek hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin sağlığını korumuş olursunuz.