18 Haftalık Hamilelik

18

Gebelikte 18. Hafta

Gebeliğinizin 18. haftasında geldiğinizde bebeğiniz artık yaklaşık olarak 170 gram ağırlığında olacaktır. Bebeğinizin yeri hala daha çok geniş olduğu için su dolu bir havuzun içerisinde yüzüyormuş gibi devamlı pozisyonunu değiştirebilir. Bu haftadan itibaren artık karnınız belirginleşmeye başlıyor. Karnınız öne doğru çıktığı için vücudunuzun ağırlık merkezi değişmeye başlar ve bel ağrılarınız olabilir.

Bu hafta içerisinde bebeğinizin dişleri oluşmaya başlar. Derisi hala incedir ve kan damarları bile görülebilir. Bu haftada bebeğinizin hıçkırıklarını hissedebilirsiniz. Bebeğinizde sizin vücudunuzda ki sesleri duyabilir. Hatta şiddetli seslere tepki verebilir. Örnek vermek gerekirse; fren sesi, kapı çarpması vs gibi. 

Eğer bebeğiniz kız ise yumurta üretimi hala devam ediyor. Rahim ve tüpleri oluştu. Erkek bebek bekliyorsanızda dış genital organları iyice belirgin bir hal aldı. Eğer ultrasonda kendini saklamıyorsa cinsiyetini de çoktan öğrenmiş olmalısınız.

Bu haftalarda daha yeni yemek yemiş olsanız bile sık sık acıkabilirsiniz. Açlık nedeniyle kan şekeriniz çok düşebilir. Yemek sonrasında artan insülin nedeniyle kısa süre sonra tekrar açıklık hissi oluşabilir. Enerji maddesi olan glikozu kanınızda uzun süre tutup bebeğiniz tarafından kullanılması için besin değeri yüksek olan ve sizi tok tutacak gıdaları tercih etmeye özen gösterin.

Bu haftalarda dalgınlık ve unutkanlık yaşamanız çok normaldir. Ellerinizde ve ayaklarınızda şişmeler olabilir. Karnınızın ortasında ‘’linea nigra’’ adı verilen siyah ince bir çizgi belirebilir. Bu durum normal karşılanır.

Gebeliğe özgü diğer bir cilt değişikliği de ‘’kloazma’’ adı verilen gebelik maskesidir. Yüzde, göz altlarında, yanaklarda kelebek şeklinde olan bu koyulaşma gebeliğin yarısında meydana gelebilir. Bazı kişilerde gebelikten sonra kaybolurken, bazı kişilerde yıllarca kalabilir. Gebelik maskesi ultraviyole ışığa karşı çok hassastır ve bu nedenle aşırı güneş ışığına maruz kalmayarak ya da güneş koruyucu ürünler kullanarak oluşumunu azaltabiliriz.

Sevgili anne adayları, herkes tarafından bilindiği gibi insan vücudu kendine ait olmayan dokularla karşılaştığı zaman savunma sistemi devreye girer bu sistem bağışıklık sistemidir. Vücudumuza bir mikrop girdiği zaman vücudunuz bu yabancı organizmayı hemen tanır ve bağışıklık sisteminiz devreye girerek onu vücudunuzdan atmaya çalışır. Bebeğiniz de gebelikte geçireceğiniz enfeksiyonlardan sizin bağışıklık sisteminiz sayesinde büyük ölçüde korunur. Ama bazı enfeksiyonları gebelikte ilk defa geçiriyorsanız anne kolay grip atlatırken bebeğinde ciddi doğumsal kusurlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar; toksoplazma, rubella, herpes simpleks, cytomegalovirus gibi enfeksiyonlardır.gebelik uzmana sor

Bu enfeksiyonlar hakkında verdiğimiz kısa bilgiler sayesinde ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Toksoplazma, bir parazitin neden olduğu hastalıktır. Bu hastalık özellikle sokakta yaşayan aşıları bilinmeyen kedi dışkısına temas yoluyla ya da çiğ et ve iyice yıkanmamış sebzeler yoluyla bulaşabilmektedir. Eğer bu parazitle ilk kez hamileyken karşılaştıysanız bebeğinizde görme kaybı, işitme kaybı, zeka geriliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle sebze ve meyvelerinizi iyice yıkadıktan sonra tüketmelisiniz. Etleri iyice pişirdikten sonra yiyin ve eğer kediniz varsa eldiven giymeden toprağına dokunmayın.

Rubella, yani kızamıkçık aslında bir çoğumuzun çocukluk çağında geçirdiği ve ömür boyu bağışıklık kazandığı bir hastalıktır. Bu hastalık vücutta döküntüler çıkmasına neden olur. Eğer anne kızamıkçık ile ilk defa gebeliğinde karşılaşırsa: zeka geriliğine, körlüğe, kalp anomalilerine ya da anne karnındaki bebekte düşüğe neden olabilir.

Bir çok insan cytomegalovirus enfeksiyonunu çocukluk döneminde aslında hiç farkına varmadan geçirir. Ancak gebelik döneminde geçirilen enfeksiyon bebeğe bulaştığında gelişme geriliği, sağırlık, zeka geriliği, geç yürüme ve geç öğrenme  gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Enfeksiyonu henüz geçirmemiş olan erişkinlere de virüs, kreş ya da okul gibi toplu yerlerde virüsü alan çocuklardan geçer. Dikkatli olunması sık sık el yıkanması alınabilecek önlemlerdir.

Herpes simpleks virüsü ise genital uçuk olarak bilinmektedir. Bu enfeksiyon cinsel yollarla bulaşır ve doğum eylemine yakın bir zamanda geçirildiği zaman doğum kanalından geçerken bebeğe bulaşabilir. Bebeğe bulaştığı zaman ciddi enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.

Bu enfeksiyonlara karşı bağışıklığınız var mı yok mu bunu kan testleriyle öğrenebilirsiniz. Gebe kalmadan önce ya da gebeliğinizi ilk fark ettiğinizde kan testi yaptırırsanız bağışıklık durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer bağışıklık yoksa bu enfeksiyonlara karşı korunmak için önlem alabilirsiniz.

Bu hastalıkların gebelikte ilk defa geçirilmesiyle her bebekte doğumsal kusurlar oluşmaz. Burada bebeğin etkilenip etkilenmediği önemlidir. Gebeliğin hangi ayında enfeksiyon geçirdiğiniz de önemli bir kriterdir.

 

Leave a Reply