Doğal Yöntemlerle Pişik Tedavisi

the mother is changing the baby diaper selective 2022 06 15 14 56 07 utc scaled

Doğal Yöntemlerle Pişik Tedavisi

Cildin en üst tabakası olan epidermis bebeklerde fazlasıyla incedir. Bu nedenle tahrişe neden olabilecek her türlü madde ve harekete karşı oldukça hassastır. Bebeklerin cildine nazik davranılmalı, sıkmayan rahat kıyafetler ve bezler tercih edilmeli, doğal içerikli ürünler kullanılmalı, bez kirlendiğinde vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Pişiğin ne olduğu ve nasıl tedavi edilebileceğine dair daha detaylı bilgiye Bebeklerde Pişik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Pişiğin doğal yöntemlerle tedavisi öncelikle pişiğe neden olabilecek madde, durum ve davranışların tamamen ortadan kaldırılması ile olacaktır. Bunun için;

  • Bebek bezi her kirlendiğinde hızlı bir şekilde temizlenmeli,
  • Doğal içerikli şampuan, deterjan, nemlendirici, bebek bezi kullanılmalı,
  • Bebeğin bedenine uygun bebek bezi ve kıyafet tercih edilmemeli,
  • Mecbur kalmadıkça antibiyotik kullanımından uzak durulmalı,
  • Haftada 3 kez banyo yaptırılmalı, daha fazla banyo yaptırılırsa sabun yada şampuan kullanılmamalı,
  • Bebeğin bez bölgesi her temizlendiğinde bir kaç dakika havalandırılmalı,
  • Banyo ve alt değişimi sonrası tamamen kuruduğundan emin olunmalı,
  • Cilt temizliği çok baskı uygulamadan yapılmalı,
  • Islak mendilden olabildiğince uzak durulmalıdır.

gebelik uzmana sor

Uygulanacak bu yöntemlerle pişik olasılığı en aza indirilmiş olacaktır. Pişiğin kalıcı ve kesin bir tedavisi yoktur. Bunlara dikkat edilmemesi ve bebeğin cildini tahriş edecek etkenlerin meydana gelmesi durumunda pişiğin tekrarlanması mümkündür. Oluşan pişiğin doğal yöntemlerle giderilmesi için farklı tedaviler bulunmaktadır.

  • Islatılmış Alt Temizleme Pamuğu; Bebeğin bez bölgesi temizlenirken ıslak mendil kullanımından uzak durulmalıdır. Islak mendil yerine, kaynamış ve ılımış suyla ıslatılmış alt temizleme pamuğu tercih edilebilir. Bu pamuklar günlük hazırlanmalıdır. Aksi takdirde kapalı bir kapta bekleyen ıslak pamuklarda küf oluşumu meydana gelebilir. Acil durumlarda nadiren, doğal içerikli ıslak mendil kullanılmasında sakınca yoktur. Burada fayda ve zarar ilişkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; Bebek, ev dışında altını kirlettiğinde önceden hazırlanan, kaynamış ve ılımış su ile ıslatılmış alt temizleme pamuğuna ulaşılamayacak  ise bebeğin altının kirli kalmaması için ıslak mendil kullanılmasında sakınca yoktur. Önemli olan genel olarak alt temizliği yaparken ıslak mendilden uzak durulması ve doğal ürünler kullanılmasıdır.
  • Karbonatlı Temizlik; Pişik oluşumu mantar kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle bebeklerin ağzında oluşan pamukçuk için de kullanılan karbonatlı tedavi, pişik oluşumunda da bir çözüm olabilmektedir. Bebekte pişik görülmesi durumunda, bebeğin banyo küvetinin içerisine onu üşütmeyecek ancak çok da sıcak olmayan bir ısıda su doldurulduktan sonra iki çorba kaşığı karbonat atılarak karıştırılmalıdır. Bebek sabah ve akşam 10 dakika suda bekletilmeli ve çıkardıktan sonra bol temiz su ile durulanmalıdır.  Durulama işlemi sonrasında nazikçe, bastırmadan kurulanmalıdır. Karbonat uygulaması, pişik yok olana kadar bir kaç gün sürdürülebilir.
  • Elma Sirkesi İle Tedavi; Sirke ciltte görülen rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılan bir üründür. Elma sirkesi uygulamasında kullandığınız sirkenin doğal içerikli olması ve içine koruyucu katılmamış market ürünü olmamasına dikkat edilmelidir. Bu uygulama için temiz bir bezin üzerine bir-iki çay kaşığı elma sirkesi dökülmeli ve sirke bezin her yerine yayılmalıdır. Sirke ile ıslatılan bez, bebeğin poposunun üzerine konulmalı ve kuruyana kadar beklenmelidir. Bu uygulamanın sonrasında durulama işlemi yapılmasına gerek yoktur. Sirke sayesinde bebeğin poposunda ki kızarıkta azalma olacak ve cildi yumuşayacaktır.
  • Yoğurt Tedavisi; Yoğurt cilt için doğal bir nemlendiricidir. Yetişkinlerde sıklıkla evde yapılan cilt bakım maskelerinde de kullanılır. Bebekte pişik tedavisi için ise tek yapılması gereken, evde yapılmış doğal yoğurttan az miktarda alarak bebeğin pişik bölgesine sürülmesi ve yoğurt kuruduktan sonra duru su ile temizlenmesidir. Bu işlemle birlikte bebeğin bez bölgesi nemlenecek ve pişik oluşumu en aza inecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bu ürünlerin bazı bebeklerde alerjiye neden olabileceğinin unutulmamasıdır. Özellikle henüz ek gıdaya başlamayan bebeklerde, aileler bebeğin neye karşı alerjisi olabileceğini bilmedikleri için daha dikkatli davranmalıdır. Kullanılacak karbonat, yoğurt ve sirke öncelikle bebeğin kolunun çok ufak bir bölümünde denenmelidir. Kızarıklık, kabarma, döküntü gibi bir reaksiyon göstermesi durumunda ise kesinlikle kullanılmamalıdır.

Evde kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntemler bebeklerde pişik oluşumunu engelleyerek rahatlamasına fayda sağlayacak ve kızarıklık görünümünü azaltacaktır. Uzun süreli pişiklerde alınan tüm önlemlere rağmen pişik görünümde azalma olmuyorsa uzman bir doktora başvurulmalıdır.

 

 

Leave a Reply