Gebelik ödem nasıl önlenir adlı makalemiz ile aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Ama yine de doktorunuza danışmayı asla unutmayın. 40 haftalık hamilelik süreci, heyecan verici bir bekleyiş ve yorucu, yorucu bir maratondur. Bu maratondaki anne adaylarının vücutları, hamilelik haftaları geçtikçe şişmeye başlar. Hamilelik ödemi bu sürecin düzenli ve beklenen bir parçasıdır. Ancak bu işlem sırasında doktor, ödemin hamilelik sırasında gözle görülür bir artışla devam ettiğini bilmeli ve doğmamış çocuğu tehlikeye atabilecek durumları göz önünde bulundurmalıdır. Herhangi bir bozukluğun ödem gelişimine katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek çok önemlidir.
Vücudun su tutmasından kaynaklanan hamilelik ödemi de kilo alımını artırabilir. Ödem hamilelik boyunca gelişir ve hamileliğin beşinci ve altıncı ayları arasında ikinci ve üçüncü trimesterlerde daha sık görülür.
Hamileliğe Bağlı Ödeme Ne Yol Açar?
Ödem veya vücutta su tutulması, hamileliğin neden olduğu bir dolaşım sorununun neden olduğu bir durumdur. Bacaklardaki pelvis (pelvis) ve kan arterleri, daha büyük uterus nedeniyle hamilelik sırasında baskıya maruz kalır. Bu basınç, kan dolaşımının yavaşlamasına neden olarak, hamilelik sırasında kardiyovasküler rahatsızlık ve ödem ile sonuçlanır.
Bir kadın hamileyken ödem nerede oluşur?
Ödem tipik olarak belirli vücut bölgelerini etkiler ve hamilelik sırasında daha da kötüleşir. Vücudun su tutması nedeniyle ödem en çok eller, yüz, ayak bilekleri, karın ve kadın genital bölgesinde görülür.
Hamilelikte ödem oluşturan faktörler
Gebeliğe bağlı ödem çeşitli nedenlerle gelişebilir.
Hamilelik sırasında uzun süre hareketsiz kalmak veya hareket halinde olmak daha fazla ödem oluşmasına neden olur.
Hava sıcaklığının artması, adetin yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle hamilelikte ödem oluşmasına neden olur.
Bekleyen annenin genetik geçmişi ödem oluşturabilir.
Hamilelikte ödem oluşmasına katkıda bulunan ana faktörlerden biri yetersiz su tüketimidir.
Hamilelik sırasında yetersiz beslenme nedeniyle ödem kötüleşebilir.
Tuz oranı yüksek gıdalara fazla tuz sıçramasının neden olduğu ödem sorunu ortaya çıkabilir.
Kafeinin çay ve kahvede bulunan gibi idrar söktürücü etkileri nedeniyle, vücuttaki suyun azalmasına bağlı olarak hamilelikte ödem gelişebilir.
Sodyum ve potasyum dengesizlikleri vücudun sıvı dengesini düzenler ve ödem oluşmasına neden olabilir.
Hamilelikte ödem nasıl önlenebilir?
Su alımı; Gebe ödemini azaltmanın en önemli adımı, yeterli sıvı almanızı sağlamaktır. Sıvı alımı ile günlük önerilen su miktarının tüketilmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Çay ve kahve gibi içeceklerin günlük tüketimi, suyun yerini tutmadığı ve içerdiği kafein nedeniyle vücuttaki su kaybını artırdığı için minimumda tutulmalıdır.
Egzersiz, doktor onayı ile her gün düzenli ve güvenli bir şekilde yapıldığında ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Hamilelikte ödemi azaltan şeylerden biri de günlük işler ve egzersiz dışında uzun süre ayakta kalmamaktır.
Turşu ve diğer salamura yiyeceklerin yanı sıra tuzlu yemekler de hamile ödemine katkıda bulunur. Hamilelikte mümkün olduğu kadar ölçülü tüketmenizde fayda var.
Hamilelikte Ödem Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?
Hamilelik, daha önce açıklandığı gibi doğal bir süreçtir. Kadın doğum uzmanı yine de her muayenede ödemli alanları değerlendirmelidir. Tıbbi terminolojide sıklıkla gebelik toksisitesi veya preeklampsi olarak bilinen preeklampsi, ödem giderek kötüleşirse teşhis edilebilir.
Yüksek tansiyon, aşırı ödemin büyümesini de destekleyen hamilelik zehirlenmesinin bir belirtisidir. Zehirlenirse hamile bir kadının ve doğmamış çocuğunun hayatı tehlikede olabilir – hamileyken ödemli hale gelen kadınların semptomlarına çok dikkat etmesi gerekir. Ödemin yanı sıra yüksek tansiyon, karın ağrısı, bulanık görme gibi endişeler de takip edilen kadın doğum uzmanına başvurularak değerlendirilmelidir. Aksi takdirde hem anne hem de çocuk tehlikede olacaktır.