1. Bebekler Diş Çıkarırken Ateşlenirler
Diş çıkarmanın ateşe neden olduğu düşünülse de aslında böyle bir bilgi bulunmamaktadır. Ufaklığınızın diş çıkarırken vücut sıcaklığının biraz yükselebileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır ancak vücut sıcaklığının 38 derecenin üzerinde olduğu bir ateşlenme durumuna neden olmaz. Eğer bebeğinizin ateşi yükseliyorsa bu bir hastalıkla ya da enfeksiyonla savaştığının göstergesi olabilir.
2. Diş Çıkarma Salya Akıntısına Neden Olur
Bir diğer efsaneye göre bebeğiniz, 8 ila 12 hafta arasındaysa ve salya akıntısı yaşıyorsa kesinlikle diş çıkarıyordur. Ancak bu bilgi doğru değildir. 8 ila 12 haftalıkken fark edilen bu durum, bebeklerin vücudunun tükürük üretmeye başladığını gösterir. Bebeğiniz tükürük ürettiğinde o salya olarak dışarıya akar. Bunun nedeni ise henüz onu nasıl yutacağını bilmemesi ve genel olarak ağzını açık tutmasıdır.
3. Yenidoğanlar Göremez
Çok bilinenin aksine yenidoğanlar görebilirler ancak uzağı net göremezler. En iyi 20 ila 38 santimetrelik mesafeyi görebilirler. Ve bu durum bebeğiniz yaklaşık 4 aylık olana kadar devam eder. Yenidoğan bebeğiniz yakını daha iyi görebildiği için de onunla sık sık iletişim kurmanızdan ve sizin yüzünüze bakmaktan keyif alabilir.
3. Bebekler 3 Aydan Sonra Gece Boyunca Uyur
Pek çok ebeveyn 3 aylık olduğunda bebeğinin gece boyunca uyumasını bekleyebilir. Bazı bebekler bu noktada gece boyunca uyuyabilirken bazı bebekler de beslenmek için uyanabilir. Bu nedenle bebeğinizin gecenin başında daha uzun bir süre uyuması ve ardından beslenmek için bir iki kez uyanması tamamen normal bir durumdur.
4. Çok Kucağa Almak Bebeği Şımartır
Ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar genellikle bir bebeği kucaklamanın ve gün boyunca ihtiyaçlarını karşılamanın ya da onu çok sık kucakta taşımanın bebeğe yarardan çok zarar getireceğine veya bebeği şımartacağına inanıyor olabilirler.
Küçüğünüzü kucağınızda tutmak ve iletişim girişimlerine yanıt vermek aslında ona zarar vermez. Hatta zarardan çok fayda sağlar. Bebeğinizin ihtiyaçlarının çok daha kolay bir şekilde farkına varmanıza ve böylece aranızdaki iletişimin gelişmesini destekler. Bu sayede bebeğiniz güvenli bir bağlanma geliştirebilir.
5. Yenidoğanlar Duyamaz
Sık sık söylenen bir başka şey de yenidoğanların duyamayacağıdır. Bebekler aslında 24. gebelik haftasında rahmin içini dinlemeye başlarlar ve doğumdan sonra bebeğiniz birçok kişinin sesinin arasından sizin sesinizi tanıyabilir. Böylece başını sesinizin yönünde hareket ettirerek sizi gerçekten arayabilir.
6. Erken Yürüyen Bebekler Daha Atletik Olur
Bebekler ilk adımlarını yaklaşık olarak 12. ayda atarlar, ancak bazı çocuklar 17. aya kadar yürümeye başlamazlar ve bu tamamen ‘normal’ gelişim aralığındadır. Ancak bebeğinizin ilk adımlarını 10 aylıkken mi yoksa 16 aylıkken mi attığı, gelecekteki atletik becerilerinin bir göstergesi olması pek olası değildir.
7. Üstün Yetenekli Bebekler Daha Erken Konuşur
Üstün yetenekli bebekler ortalamadan daha erken konuşmaya başlayabilirler. Bazı ebeveynler, yetenekli bebeklerinin dokuz aylıkken konuşmaya başladığını not eder. Ancak üstün zekalı bebekler geç de konuşabilirler. Hatta iki yaşını geçene kadar konuşmayabilirler. Genellikle bu geç konuşanlar çevrelerindeki dünyayı sessizce gözlemlerler ve konuşmaya başladıklarında tam cümleler kurarlar.
Daha sonra konuşmak, bebeğinizin yardım alması gerektiğinin de bir işareti olabileceğinden, çocuğunuzun dil gelişimini göz önünde bulundurmaya değer. Ancak konuşmaya başlamak için ‘tipik’ aralığın geniş olduğundan emin olabilirsiniz. Ortalama olarak, bebekler ilk kelimelerini ise 10 ila 15 ay arasında söylerler.
8. Klasik Müzik Bebekleri Daha Zeki Yapar
Bebeğinizi Mozart tınılarına maruz bırakmanın zekasını artıracağını duymuş olabilirsiniz. Mozart’ı dinlemek hoş olabilir, ancak bebeğinizin gelişim noktalarından herhangi birine daha erken ulaşmasını sağlamaz. Çocuğunuz büyüdüğünde, bir müzik aleti öğrenmek onun ince ve kaba motor becerilerine yardımcı olabilir, duyusal gelişimini destekleyebilir ve el-göz koordinasyonunu geliştirebilir. Ancak bebeklik döneminde klasik müzik dinlemek ve zeka gelişimi arasında herhangi bir bağ bulunmaz.
Bebek gelişiminde doğru bilinen 8 efsane dışında, daha pek çok bebek gelişiminde yapılan hatalar bulunabilir. Bebeğinizin bakımını yaparken aklınıza takılan tüm uygulamalar için en doğrusu bir uzmandan destek almanız olacaktır.