Dünyaya yeni gelmiş ve büyüyüp gelişme sürecine devam eden bebekler ilk altı aylık süreçlerinde besin ve vitamin ihtiyaçlarını anne sütü yardımı ile almaktadırlar. Fakat anne sütünün içerisinde bulunan D vitamini bazen yeterli olmayabilir. Bu yüzden hem hamilelik süreci boyunca vücudundaki besin ve vitaminleri bebeği ile paylaşmak durumunda olan anneler için, hem de hayatlarının en hızlı büyüyüp gelişme döneminde olan bebekler için D vitamini büyük bir önem arz etmektedir. Peki D vitamini nedir, nerelerden sağlanır, hangi besinlerde bulunur? D vitamini eksikliği nelere sebebiyet verebilir? D vitamine dair sıkça merak edilen hususları sizler için cevaplamaya çalıştık. Yazımızın devamında detayları bulabilirsiniz.
D Vitamini Nedir?
D vitamini, fosfor ile birlikte kalsiyum emiliminde ve kemiklerde depolanmasında görev almaktadır. Aynı zamanda D vitamini, kandaki kalsiyumu ve dolaylı olarak fosfor düzeyini de kontrol eder. Vücudun olmazsa olmaz vitaminlerinin başında gelmektedir.
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Cildimiz, güneş ışınlarını sentezleyerek ihtiyacımız olan D vitaminine dönüştürür. Ayrıca birçok besinde de D vitamini bulunmaktadır. Başlıca D vitamini kaynakları şunlardır:
- Süt
- Ayran, kefir
- Peynir
- Yoğurt
- Tereyağ
- Yulaf
- Isırgan Otu
- Ton Balığı
- Uskumru
- İstiridye
- Karaciğer
- Yumurta Sarısı
- Tatlı Patates
- Balık Yağı
Bu besinlerde D vitamini oldukça fazla bulunmalıdır. Anne adaylarının özellikle bu gibi besinlerle beslenmeleri bebeklerinin ve kendi sağlıkları için oldukça önemlidir. Öte yandan, herhangi bir ek gıdaya geçmemiş ve sadece anne sütü ile beslenen bebekler gıdalardan bu şekilde D vitamini alamayacakları için, onların takviyeye ihtiyacı vardır. Bu takviyenin de uzman doktorunuz tarafından verilmesi gerekmektedir.
D Vitamini Eksikliği Nelere Sebebiyet Verebilir?
D vitamini bebeklerin büyüyüp gelişmesi için hayati önem arz etmektedir. D vitamini eksikliğinin yaşanması durumunda da çeşitli rahatsızlıklar, sorunlar ve hastalıklar baş göstermektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Raşitizm,
- Ateşli hastalıklarda havale geçirme oranı,
- Diş çıkarmada gecikme,
- Yürümede gecikme,
- Kafatası kemiklerinde yumuşaklık ve şekil bozuklukları durumu,
- El bileklerinde genişlemeler,
- Sık olarak enfeksiyona yakalanma olasılığı,
- Baş terlemesi ve sürtünmeye bağlı olarak arka saçlarda dökülmeler.
D Vitamini Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmalıdır?
Ülkemizde, D vitamini eksikliğine gebelik döneminde de sık olarak rastlanmaktadır. Doktorunuza danışarak bebeğinizin dünyadaki ilk gününden itibaren dahi D vitamini takviyesi almasını sağlayabilirsiniz.
D Vitamini Desteği Nasıl Uygulanmaktadır?
Aile hekiminize başvurarak bebeğiniz için ücretsiz D vitamini damlası talep edebilir, bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar günde 3 damla olacak şekilde kullanabilirsiniz. Bebeğinize D vitamini takviyesi yapmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.
D Vitamini Eksikliği Yaşanmaması İçin Neler Yapılabilir?
D vitaminin eksikliğinin yaşanmaması adına, annelerin ve bebeklerin yeterli düzeyde D vitamini ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Anneler yedikleri besinlere oldukça dikkat etmeli ve D vitamini yönünden zengin besinler tüketmelidir. Unutulmamalıdır ki bebekler anne sütü üzerinden diğer besinlerden gelen vitaminlere erişmektedir.
Ayrıca, camdan geçerek gelen güneşin vitamin açısından bir değeri yoktur. Bu yüzden bebeklerin ve çocukların mutlaka her gün en az 20 dakika güneşe çıkması gerekmektedir. Bu süreçte, şapka ve/veya koruyucu kullanmaları, mümkünse kol ve bacaklarının çıplak olması gerekmektedir.
Bebeğiniz için D vitamini takviyesine başlamadan önce mutlaka uzman doktorunuza veya aile hekiminize başvurmanızı tavsiye ederiz. Pandemi süreci boyunca da, teması en aza indirmek amacıyla, mümkünse online veya telefon yoluyla görüşerek danışmanız sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için büyük önem taşımakta. Covid-19 süreci boyunca eğer yüz yüze müracaat gerektirecek bir durum var ise, tedbirlere uyarak maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.