Bebek ve çocuklarda ishal çoğunlukla 0-5 yaş aralığında görülebilmektedir. Bebeklerde ishal günlük yapılan dışkının sayısının artarak kıvam bozularak sulu bir hal alması duruma denir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal daha az görülebilmektedir. Bunun sebebi ise anne sütünün içinde bulundurduğu maddelerin bebekleri bu tür sağlık sorunlarına karşı korumasıdır. Eğer emen bir bebekte ishal görülmüş ise daha sık aralıklarla emzirilmesi tavsiye edilir. Böylelikle ishal döneminde yaşanan sıvı kaybının tehlikeli boyutlara ulaşmadan engellenmesi sağlanır.
Bebeklerde ishal neden olur?
Bebek bakımında hijyen büyük önem taşımaktadır. Hijyene dikkat edilmemesinin yol açtığı sağlık sorunlarından biri de ishaldir.
- Enfeksiyonlar: Bebeklerde ishale sebebiyet veren nedenlerin başında gelmektedir. Temiz içme ve kullanma suyunun kullanılmaması, bebekler için hazırlanan mamaların, yemeklerin hazırlık aşamasında gerekli hijyen koşullarının sağlanmaması gibi nedenler enfeksiyona sebebiyet verebilir. Enfeksiyonlara karşı önlem almak için bebek maması hazırlarken içme suyu tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz ek gıdaya geçmiş ise temiz, güvenilir gıdaları seçmeniz mama hazırlama aşamasında hijyen kurallarına uymanız önem taşımaktadır.
- Dengesiz beslenme: Genellikle bebeğin ilk yılında unlu gıdalar, fazla sulandırılmış nişasta ve içerisine şeker eklenmiş sütten oluşan beslenme şekli hem beslenme yetersizliğine yol açar hem de bağırsaklardaki sulu dışkılama eğiliminde artış olmasını sağlar. Bu sebeple bebeğinizin ilk ek gıdayla tanışma evresinden itibaren dengeli, düzenli; içerisinde sebze ve meyveleri de barındıran uygun bir beslenme programı uygulamanız yararlı olacaktır.
Bebekler ishale karşı neler yapılabilir?
Bebeklerde ishal yaşanması durumunda en kısa sürede bir doktora (mümkünse telefonla) danışmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebek ek gıdaya geçti ise mama hazırlama koşulları ve beslenme planı gözden geçirilmelidir.
- Tehlikeli sıvı kaybının oluşabildiği ishal dönemlerinde bebeklik döneminden çıkmış çocuklar ve yetişkinler için bol su ve diğer sıvıların tüketimi önerilmektedir. Fakat bebeklerde ishal için en uygun ve doğru beslenme şekli sık aralıklarla anne sütü, anne sütünün yetersiz kaldığı noktalarda ise doktora danışılarak edinilmiş devam sütü ile desteklenmiş beslenme şeklidir.
- 2 yaşın altındaki bebekler için her ishalli dışkı yaptıklarında yarım çay bardağı ya da istiyor ise daha fazla su vermek ishal döneminde sıvı kaybının önüne geçecektir.
- İshal olan bebeğinizin beslenme önerileri için doktorunuza danışınız. Sizlere uygun ve en doğru önerileri doktorunuz verecektir. Bu dönemde kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli, olabildiğince uzmanına danışarak beslenme şekli oluşturulmalıdır.
- Bebekte ağız ve dilin kuruması, göz yaşının kuruması, bıngıldağın çökmesi, idrarın azalması gibi sıvı kaybını gösteren belirtiler varsa bunun yanı sıra bebekte kusma, dışkısı içerisinde kan söz konusu ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu belirtiler ufak çaplı belirtiler değildir ciddiye alınması gereklidir.
Bu yazımızda bebeklerde ishalin nedenlerini ve ebeveynlerin konuyla ilgili yapabileceklerini inceledik. Bebeklerde ishal özellikle anne sütüne karşı direnç gösteremeyen bir bakteridir. Bu zamanlarda sizin en büyük dostunuz anne sütüdür. Anne sütü bebeğinizin hem sıvı kaybetmesini önler hem de onu zararlı bakterilere karşı koruyarak bağışıklık sisteminin güçlendirmesini sağlar. Bu yüzden özellikle ilk 6 ay bebeğinizi anne sütüyle beslemeniz büyük önem arz etmektedir. Bebeklerde ishal konusunda en çok dikkat etmeniz gereken husus bebeğinizin fazla sıvı kaybı yaşamamasıdır. Bu durum için de yukarıda bahsettiğimiz maddelerden yararlanabilirsiniz. Eğer fazla sıvı kaybı yaşanmış ve saydığımız durumlarla karşılaşılmış ise pandemi dolayısı ile maskemizi takıp gerekli hijyen koşullarını sağlayıp sosyal mesafeye dikkat ederek en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Beslenme için öneri almak istiyor iseniz bunun için doktora gitmek yerine mümkünse doktorunuzla telefonla görüşmek daha faydalı olacaktır.