Hamilelik dönemindeki anne adayları için oldukça sıkıntılı bir hal alan bir diğer durum ise hemoroid olarak adlandırdığımız halk arasında basur olarak bilinen durumdur. Hamilelik sürecinde sıklıkla anne adaylarında görülen hemoroid anne adaylarının yaşam kalitesini ağrılar ve kanamalar ile oldukça olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu sebeple özellikle bu dönem içerisinde hemoroid ile karşı karşıya iseniz hemoroid olmasına sebep olan durumları bilmeniz ve bu durumlardan sağlığınız için uzak durmanız gerekmektedir.
Gebelik döneminde yaşanan hemoroid sorunu ile anne adaylarının %60 civarında bir kesimi karşılaşmaktadır. Bu kadar sıklıkla karşılaşılan ve anne adaylarının olumsuz etkileyen sorun ile ilgili bilmeniz gereken ve dikkat etmenizi önerdiğimiz hususları yazımızın devamında sizler için paylaştık. Hemoroid hakkında gerekli bilgilere sahip olmanız daha mutlu bir hamilelik geçirmeniz için sizlere oldukça yardımcı olacaktır. Unutmamalıyız ki mutlu bir anne mutlu bir bebeği de beraberinde getirir.
Hemoroid Nedir?
Hemoroid yani halk arasında basur dediğimiz durum makat etrafındaki toplardamar yumağının gevşemesi sebebi ile aşağı sarkması durumunda oluşmaktadır. Bu durum da beraberinde kanama ve hayatı oldukça olumsuz etkileyen ağrıları getirmektedir.
Özellikle de gebelik döneminde vajinaya yakın bölgede olan makattan kan gelmesi sonucunda anne adayları endişeye kapılabilmektedirler. Basur kanaması ile vajinadan yani rahimden kaynaklanan kanamanın karıştırılmaması gereklidir.
Hamilelikte Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik döneminde veya hamilelik dışında yaşanan hemoroidin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dışkılama sonrasında makatta ağrı hissi,
- Makatta yanma ve kaşınma hissi,
- Makatta oluşan kanamalar, (Bu kanamalar bazen kırmızı bazen ise pembe renkli olabilir)
- Makatta dışkılama sonrası şişkinlik oluşması, (Buna basur memesi de denilmektedir.)
Hamilelikte Hemoroid Neden Olur?
Hamilelik döneminde yaşanan hemoroidin öncelikle ilk sebebi büyüyüp gelişen bebeğin alt kısımlara baskı yapmasıdır. Bununla birlikte hamilelik döneminde hormonların da etkisi ile değişim sindirim sistemi sonucunda anne adayının kabızlık gibi sorunlar yaşaması da dışkılama sırasında zorlanmayı yani ıkınmayı getireceğinden bu da beraberinde hemoroid olmasına sebep olur. Hamilelikte tüketilen acılı ve baharatlı besinler de hemoroid oluşmasına sebep olmaktadır.
Gebelikte Hemoroid Ne Zaman Başlar?
Gebelik döneminde oluşabilen hemoroid ne zaman başlayacağı veya herkeste olup olmayacağı bilinmez elbette. Fakat gebeliğin ilerleyen zamanlarında bebek anne adayına daha fazla baskı uyguladığı için görülme olasılığı daha fazladır.
Hemoroid Nasıl Önlenir? Neler Hemoroide İyi Gelir?
Hamilelikte hemoroid sorunu ile karşılaşmamak veya bu sorunu en aza indirgemek için yapabileceğiniz, dikkat edeceğiniz bazı hususlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kabızlık Yaşanmasının Önüne Geçilmelidir: Kabızlık basurun yaşanmasındaki en büyük etkendir. Bu sebeple hamilelik süreciniz veya dışında kabızlığı önleyici biçimde beslenmeniz ve lifli gıdalar tüketmeniz yararınıza olacaktır. Bu dönem içerisinde ara öğünlerinizde kuru kayısı gibi gıdaları aşırıya kaçmadan tüketmeniz yararınıza olabilir.
- Tuvalette Çok Fazla Zorlanmamalısınız: Tuvalete daha kolay çıkmak için ayaklarınızın altına tabure koyabilirsiniz. Aşırı ıkınmak da basuru tetikleyecektir.
- Hijyene Dikkat Etmelisiniz: Her tuvaletin ardından makat bölgesini yıkayıp iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız.
- Egzersizler İhmal Edilmemeli: Hamilelik döneminde düzenli egzersizler yapmak size her açıdan fayda sağlayabilir.
- Ilık Oturma Banyoları Faydalı Olabilir: Küveti ılık suyla doldurarak 20 dakika boyunca içerisinde oturmanız basur tedavisinde sizlere yardımcı olacaktır.
- Çok Uzun Süre Hareketsiz Kalmamaya Dikkat Etmelisiniz: Hamilelik süreciniz boyunca veya bu süreç dışında çok uzun süre oturmak, yatmak sağlıklı olarak görülmemektedir. Bu sebeple uzun süre oturmak yerine düzenli hareket etmek sizlere daha fazla yarar sağlayacaktır.
Ve hamileliğin getirdiği başka sorunlar bu videoda: