Hamile olan veya hamilelik planlaması içerisinde olan anne adaylarının yeterli miktarda tüketmesi gereken vitaminlerinden birisi folik asittir. Bebeğinin gelişimsel sürecini düşünen her anne adayının mutlaka hayatına dahil etmesi gereken bu vitaminin özellikle de hamilelik düşünen ve planlayan kadınlar tarafından kullanılmasını uzman doktorlar şiddetle tavsiye etmektedir. Anne ve bebeği için bu denli önemli olan folik asit nedir, hangi besinlerde folik asit bulunur, hamilelik süresi veya öncesinde kullanılmaması sonucunda neler olabilir, ne kadar süre boyunca kullanılmalıdır? Gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Yazımızın devamında folik asit ile ilgili sıkça merak edilen hususları bulabilirsiniz.
Folik Asit Nedir?
Folat ve folik asit, suda çözünen B vitaminin B9 formlarından oluşmaktadır. Folat vitamini besinlerde doğal olarak bulunur. Folik asit ise bu vitaminin sentetik haline denir. Özellikle hamilelik öncesi dönemde başlayıp, hamileliğin devamında kullanılması önerilen bir vitamin türüdür.
Hangi Besinlerde Folik Asit Bulunur?
Türk mutfağı özellikle folik asit bakımından zengin bir mutfaktır. Folik asidi bizler zaten gerek yeme alışkanlıklarımız, gerekse mutfağımızın getirdikleri neticesi ile bol bol almaktayız. Folik asidin özellikle bol miktarda bulunduğu besinler olarak şunları sayabiliriz:
- Fasulye
- Bezelye
- Mercimek
- Portakal Suyu
- Domates Suyu
- Tam buğday ürünleri
- Kuşkonmaz
- Karaciğer
- Pancar
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Ispanak
Bir anne adayının tükettiği besinler arasında yukarıda sıralamış olduğumuz besinlerin olması özellikle yeni gelişen bebeği için büyük önem arz etmektedir. Bunun bilincinde olup ona göre besinler tüketmek, bebek için büyük fayda sağlayacaktır. Hamilelik planlayan veya hamilelik sürecinde olan anne adaylarının özellikle yedikleri besinlere dikkat ederek, doğru ve sağlıklı beslenmeleri hem onlar hem de bebeklerinin sağlığı için kritiktir.
Yeteri Kadar Folik Asit Alınmaması Durumunda Neler Olabilir?
Folik asit takviyesi özellikle bebeğinizin beyin ve omurilik gelişiminin tamamlandığı hamileliğin ilk dört haftasında büyük önem arz etmektedir ve belirli bir tarih koyamadığımız gebelik planlanan dönemde folik asit kullanılması gerekir. Bu dönemde folik asit kullanılması beyin ve omurilik gelişiminde oluşabilmesi muhtemel olan anormallik ve sorunları engellemektedir. Folat eksikliği nedeni ile spina bifida (omurganın açık kalması) gibi durumların oluşumunun engellenmesi için folik asit takviyesini ihmal etmemelisiniz. Özellikle hamilelik planladığınız zaman zarfında folik asit tüketimine özen gösteriniz çünkü genel olarak hamilelik öğrenildiğinde gebelikte 5. haftaya girilmiş oluyor.
Folik Asitin Ne Kadar Süre Boyunca Kullanılması Gerekir?
Gebe kalmayı planladığınız andan itibaren folik asit takviyesine başlanması gerekmektedir. Hamilelik kalındığında ise yine ilk 12 hafta boyunca folik asit kullanımına devam edilmesi uzman doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Her anne bebeği için en iyi olanı yapmak ister. Ve bir anne olarak bebeğiniz için yapacağınız en önemli şey kullanacağınız ilaçlar, vitaminler ve sağlığınızla ilgili diğer konular hakkında öncelikle bir uzmana danışmanız olacaktır. Uzman doktorunuz hem sizin hem de bebeğiniz için sizi en doğru olana yönlendirecektir. Bu yüzden folik asit kullanımı için de öncelikle uzman doktorunuza danışıp, daha sonra kullanmaya başlamanızı tavsiye ediyoruz. Uzman doktorunuza danışmak için ise pandemi döneminde imkanlar dahilinde ise telefon vasıtasıyla veya online olarak danışmanızı, eğer mümkün değil ise bizzat hastanelere gitmenizi öneriyoruz. İlk tercihinizin teması en aza indirecek alternatifler olması, hem sizin hem de sevdiklerinizin sağlığı için önemli. Eğer imkanlar dahilinde değilse ve hastanelere bizzat başvurmanız gerekiyorsa Covid-19 tedbirlerini alarak maske ve sosyal mesafeye kurallarına uymaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.