Hamilelik dönemi öncesinde hayatında hiç horlamayan anne adayları bu dönem içerisinde horlayabilirler. Eşlerinin horladıklarını belirtmesi de anne adaylarını oldukça şaşırtabilmektedir. Hayatınızda gebelik süreci içerisinde onca değişiklik olurken beraberlerinde de ufak horlamaların oluşması normal bir durumdur fakat bu horlamalar artış gösteriyor ise mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek olan horlamaların sebeplerinin araştırılıp tedavi edilmesi oldukça fazla önem arz etmektedir.
Çoğu anne adayı bu dönem içerisindeki horlamaları sorun etmeyip doktoruna bu konu hakkında herhangi bir şey söylemese de eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız bu durumdan doktorunuza bahsetmelisiniz. Ayrıca bazı anne adayları bu durumu dert etmedikleri gibi bazı anne adayları da psikolojik olarak aşırı şekilde etkileyebilmektedir. Bu durumun sebebini tahmin edersiniz ki fazlaca artış gösteren hormonlar. Anne adaylarının sıkça değişim gösteren psikolojileri ve duygularının da birçok sağlık sorununa neden olduğunu unutmamalı ve bu konuyu kafanıza takmak yerine bir uzmandan yardım almalısınız.
Her zaman dediğimiz gibi mutlu anne eşittir mutlu bebek demektir. Bu sebeple çözümü olan sorunları kendinize sorun etmeden açıklığa kavuşturmanız sizin olduğu kadar bebeğinizin de yararına olacaktır.
Yazımızın devamında hamilelik süreci içerisinde horlama sorunu ile karşı karşıya olan anne adaylarının akıllarına takılan ‘Horlama neden olur, sebepleri nelerdir, horlama nasıl geçer, neler yapılabilir?’ gibi soruların cevaplarını sizler için vermeye çalıştık. İyi okumalar dileriz!
Hamilelikte Horlama Neden Olur?
Hamilelik döneminde yaşanan horlamanın birçok farklı sebebi olabilir. Bu horlama durumunu ortadan kaldırmak için ise ilk olarak nedenini bilmek gerekir.
Hamilelik döneminde horlamaya sebep olabilen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Burun Tıkanıklığı: Hamilelik ile birlikte vücutta artış gösteren hormonlar burun içerisinde salgılanan mukozaya da etki edebilir. Bunun sonucunda ise burun tıkanıklığı gibi durumlar otaya çıkabilir. Bunun yanında alerjik sebeplere bağlı olarak yaşanan burun tıkanıkları da horlamaya sebep olabilmektedir.
- Hamilelikte Alınan Kilo Sorunları: Hamilelik dönemi içerisinde bebeğin büyümesi ve gelişmesi ile birlikte kilo alımı söz konusudur. Bununla birlikte anne adayının değişen beslenme düzeni ve yapısı sebebiyle de hamilelik harici fazla kilo artışı söz konusu olabilir. Fazla kiloya sahip yani vücudunda fazlaca yağ bulunduran insanlar horlamaya daha yatkın olabilmektedir. Bu durum için mücadele etmek için de düzenli ve dengeli bir beslenme programı benimsenmelidir.
Hamilelik Sürecinde Yaşanabilen Horlamanın Yaratabileceği Bazı Sorunlar
Hamilelikte yaşanan horlama sorunları beraberinde bazı sorunların da yaşanmasına sebep olabilir. Bu sorunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uykudan sık sık uyanma sonucunda anne adayı uykusunu alamadığı için gün içerisinde uyuklama hali,
- Depresyon ve beraberinde kronik yorgunluk hissi,
- Sabah kendini gösteren baş ağrıları,
- Geceleri sık sık idrar yapma isteği,
- Cinsel istekte azalma eğilimi,
Horlama gibi küçük bir sorun olarak adlandırılan durumun yol açabileceği bazı sorunlar arasında yer alabilir.
Hamilelikte Horlama Nasıl Önlenir?
Hamilelikte yaşanılan horlama birçok soruna sebep olabilir. Bu sorunlar içerisinde bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi de dahildir. Bu sebeple horlama için uzman bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Bunların yanında doktorunuza danışarak şu tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:
- Horlama bantları,
- Hava nemlendiricileri,
- Yüksek yastıkta uyuma,
- Yana yatarak uyumayı deneyebilirsiniz.
Horlamanızın kronikleştiğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bunun için de Covi-19 pandemi dönemi boyunca gerekli hijyen, maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet ederek sağlık kuruluşlarına başvurmanız hem sizin hem de sevdiklerinizin sağlığı için oldukça önemlidir.