Havaların soğumasıyla birlikte yaygın olarak görülen nezle, hamileleri de tehdit eder. İlaç kullanımının sınırlandırıldığı dönemde anne adaylarının çaresiz olduğu söylenemez. Peki, hamilelikte nezleye ne iyi gelir ve semptomlar nasıl hafifler?
Hastalığa yakalanan kişinin enerjisini yok eden ve hayatı zorlaştıran süreç, günlük hayatta alınacak basit tedbir ve uygulamalarla iyileştirilebilir. Nezle tedavisinde kullanılan ilaçların semptomatik olduğu ve aslında tedaviden ziyade belirtileri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır!
Hamilelikte Nezle Belirtileri
Kendini fiziksel olarak kötü hissetmeye başlayan anne adayları nezle belirtilerini taşıyıp taşımadıklarını kontrol edebilirler. En sık karşılaşılan belirtileri arasında;
- Halsizlik
- Kas ağrısı
- Yüksek ateş
- Öksürük
- Terleme
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı ve
- Boğazda tahrişe bağlı kızarıklık sayılabilir.
Bu belirtilerin olması halinde durumun daha kötüye gitmesi beklenmemeli ve hekime başvurulmalıdır.
Hamilelikte grip aşısı anne adayları için uygundur. İçerisinde canlı virüs bulundurmayan aşı, önce anne adayını doğumdan sonra da bebeği 6 ay süreyle korur. Bebeğini emziren anneler yine doktorun uygun görmesi halinde grip aşısı olabilirler. Hamilelikte grip aşısı mutlaka hekim kontrolünde ve onayıyla uygulanabilir!
Hamilelikte Nezle ve Grip Tedavisi
Grip hastalığının virüsler yoluyla bulaştığı ve antibiyotik kullanımı gerektirmediği düşünüldüğünde hamileler için hekimler tarafından önerilen uygulamalarla sıkıntılar kısa sürede ortadan kaldırılabilir.
Bol sıvı tüketimi
Bol sıvı tüketimi burun akıntısını, mukus salgısını ve halsizliği azaltır. Öksürüğü keserken yorgunluğu da gideren bol su tüketimini desteklemek için; limonlu çay, sıcak çorba, hamilelikte kullanılan bitki çayları ve meyve suyu ideal tercihler arasında sayılabilir.
Bol dinlenme
Bu hastalık en çok bedeni zorlar. Zaten bir sürü değişimden geçen anne adayı efor gerektiren işleri bir kenara bırakarak kendine bol bol dinlenmek için fırsat yaratmalıdır.
Oda sıcaklığı ve nem dengesi
Anne adayının dinlendiği oda normal sıcaklıkta olmalı ve havası çok kuru olmamalıdır. Havalandırılmış ve nemlendirilmiş bir oda öksürüğe, burun ve boğaz akıntısına iyi gelir. Oda nemini ayarlamak için ortam nemlendiricilerden yardım alınabilir.
Boğaz rahatlatma
Ballı ılık limonlu su içmek ya da tuzlu suyla gargara yapmak bölgedeki tahrişe iyi gelir. Öksürüğe iyi gelmesi için boğazın kurumamasına özen gösterilmelidir.
Doğal burun damlası
Burun damlası için doğal tuzlu su kullanımı önerilir. Reçetesiz satılan damlalar anne adayları tarafından güvenle kullanılabilir ayrıca son derece etkilidir ve burnu tahriş etmez.
Ağrı kesici ateş düşürücü
Ateş ve yaygın vücut ağrısı için parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. İlaç ve günlük doz için gebeliği takip eden hekimden kullanım önerisi alınmalıdır.
Hamilelikte Grip ve Nezle Bebeği Olumsuz Etkiler mi?
Doğuma sayılı günler kala hastalanan anne adayları doğumdan sonra bebeklerini koruma altına almalıdır. Gebelik sürerken virüse yakalanmanın bebeğe zarar vermesi veya bebeğe bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir.
- Ancak, hastalığın ağır seyretmesi halinde semptomlara bağlı ortaya çıkabilecek komplikasyonlar bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Anne adaylarının grip ve nezlede ateşlerinin yükselmesi halinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi önerilir.
Hamilelikte Nezle Belirtilerini Hafif Atlatmak İçin Tavsiyeler
Doğal yöntemlerin yardımıyla hamilelikte nezle belirtileri hafif şekilde atlatılabilir. Öncelikle anne adayının sorumluluğunun farkında olması ve istirahat etmeye özel göstermesi gerekir.
- Geniz akıntısı kaynaklı rahatsızlık için yastık yükseltilebilir. Çift yastıkla uyumayı deneyen ve başarılı olanlarda sorunun azalması mümkündür.
İştah kapansa bile düzenli beslenme sürdürülmeye çalışılmalıdır. Enerji ve C vitamini açısından zengin ürünler tercih edilerek hastalığa bağlı ortaya çıkan semptomlar rahatlatılabilir.
- Hamilelikte doğal içerikli boğaz pastili, burun fısfısları, okyanus suyu ve mentollü göğüs kremleri kullanılabilir.
Bol sıvı tüketimi için suya ilave olarak ılık çorba, ıhlamur, kuşburnu ve nane limon çayları tüketilebilir.
- Gebeliği takip eden hekime danışmadan reçetesiz satılan ilaç kullanımına başlanmamalıdır. Şikâyetlerin artması halinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek hekime bilgi vermek gerekir.
Nezle belirtilerinin ortadan kalkmasının ardından sıkıntıların tekrar etmesi olasıdır. Bu süreçte kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak önerilir. Virüslerin kuluçka süresi 1 ila 5 gündür. Hastalığı hafif geçirmeye yarayacak önerileri uyguladıktan sonra sosyal mesafeyi koruyarak en geç bir hafta içinde şikâyetlerin tamamen ortadan kalkması sağlanabilir.
Tarçın Bal Mucizesi
Bir demleme ekipmanına 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çubuk tarçın ilave edilir. Üstüne sıcak su ilave edilir ve bu mucize kürün 3 gün boyunca 1 fincan içilmesi önerilir. Bu kürü uygulamadan önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
Hamilelikte Nezle ve Sinüzit
Hamilelikle birlikte artmaya başlayan östrojen hormonu burun içi dokularda şişmeye neden olur. Burun tıkanıklığı hamilelik nezlesine zemin hazırlar. Hamilelik nezlesinin en sık karıştırıldığı hastalık sinüzittir.
Burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi belirtiler veren sinüzit, gözlerde kaşıntı ve hapşırığa da tetikler. Toz ve polen hassasiyetinin hamilelikle birlikte artabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır.
Doğum Sonrası Grip
Anneler için hamilelikte nezleye ne iyi gelir sorusunun cevabı kadar doğum sonrası emziren anneler için grip tedavisi nasıl olmalı sorusuna da cevap bulunmalıdır. Bebekle birlikte başlayan uykusuzluk, vücut direncini düşürür ve gribe yakalanma ihtimali artar.
- Emziren annenin grip olması halinde besleme saatleri dışında bebeğiyle yakın temas kurmaması önerilir.
Bu aşamada en büyük endişe hastalığı minik bebeğe bulaştırmaktır. Mucizevi bir besin olan anne sütü içindeki antikorlar enfeksiyonun bebeğe geçmesini önleyecek güçtedir. Emziren annenin soğuk algınlığı için ilaç kullanmaması gerekir. Bu tip durumda hekime başvurmak ve basit bir tedavi planıyla süreci atlatmak en iyi yöntemdir.
- Evin düzenli olarak havalandırılması annede görülen hapşırık, öksürük, burun tıkanıklığı gibi durumların oluşturduğu riski azaltır.
Emziren annelerin düzenli ve dengeli beslenerek iyileşmeyi hızlandırmaktır. Yine bu dönemde iyileşmenin en kolay yolu bol sıvı tüketmektir.