14 Haftalık Hamilelik

14

Gebeliğin 14. Haftası 

Gebeliğin ikini 3 aylık döneminin ilk haftası yani 14. Haftasında 2’li tarama testi yani down sendromu tarama testinin yapılacak son haftasıdır. Eğer bu haftadan sonra ense kalınlığı ölçümü down sendromu tarama test sonucu doğru bilgiyi vermeyebilir. Down sendromu testinin yapılma zamanı kaçırılır ise 16- 18. Haftalar arası yapılan 2. Trimestir down sendromu tarama testi olan üçlü ya da dörtlü testi de yapmak hamile bireyin kişisel tercihidir. Bazı doktorlar testlerin hepsini yaptırarak değerlendirme yapar. 

Gebeliğin bu haftası hamilelikteki en rahat dönem olarak geçer. Çünkü bu dönemde hamilelikten dolayı olan bazı hormon değişikliğinden kaynaklı şikayetlerde azalma olur. Bebek oldukça büyüyerek artık düşük tehlikesi azalır. Ayrıca hamile bireyin karnı daha belirginleşmediği için hareket kaybu söz konusu değildir.

Hamileliğin 1. Tirimesti embriyonun organ sistemlerinin oluştuğu dönemdir. 2. Tirimesti yani bu haftadan itibaren embriyonun büyümesi hız kazanır. Ve son olarak 3. Tirimesti olarak geçen dönem hamilelikte doğuma hazırlanılan süreç olarak kabul edilir. 

Bebek bu dönem de yaklaşık olarak 45 gram ağırlığındadır yani bir limon büyüklüğü olarak ifade edebiliriz. Vücudu artık daha dik konuma gelerek bebek formunu almaya başlamıştır. Geçen hafta oluşan iç kulak ve dış kulak bu hafta da kulak kıkırdakları kemik haline gelmeye başlar. Artık bu dönemden sonra bebek ile rahatça konuşulabilir bu sayede kulak duyusu da gelişir. Aynı zaman da uzuvlarını eklem yerlerinden hareket ettirmeye başladığı için hareketleri hız kazandığı dönemdir. Bundan kaynaklı olarak ultrason kontrolünde bebeğin parmağını emdiği gözlenebilir. 

Bebeğin gözleri 14. Hafta da birbirine daha yakın durmasına rağmen gözler hala kapalıdır ayrıca 3. Tremestira kadar da kapalı olarak kalacaktır. 

Bu hafta da erkek bebeklerin prostatı gelişirken kız bebeklerin yumurtlama süreci oluşmaktadır. Aynı zaman da renk pigmentleri oluştuğu için bebeğin rengi ne olacaksa ona göre kaşı, kirpiği, gözü renk almaya başlar.

Beyin gelişimi de tamamlanmak üzeredir. Beyinden gelen mesajlar kaslara ve organlara iletilir.

Gebeliğin 14. Haftasında bebeğin doğumdan sonra vücudundan dökülecek olan lanuga dediğimiz tüyler ile kaplanmaya başlar. Tüylerin oluşma sebebi bebeğin kendi vücudunda yağ tabakası olmadığından kaynaklı vücudun sıcak tutulması için olduğu tahmin edilmektedir. 

gebelik uzmana sor

Bu hafta da çoğu anne adayının mide bulantıları azalmış olsa da kabızlık şikâyeti artabilir. Bunun sebebi ise kullanılan demir ilacı ve kalsiyumdan kaynaklıdır. Kabızlık sıkıntısının geçmesi için lifli gıdaların yanı sıra kuru kayısı, kuru incir ve bol su içmek çok faydalı olacaktır tabi bol yürüyüşünde faydası göz ardı edilemez. 

Bu dönem de hamile bireylerin iştahı oldukça artar. Her ne kadar iştah artsa da bebeğin sağlığı için yemek yemenizi kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Özellikle beyaz ekmek ve şeker çok tüketilmemelidir. Anne adayı ne yer ise bebekte onu yemektedir. Bu hafta da bebeğin eşi olan plasenta işlevini kazanır. Bundan dolayı artık bebek plasenta ile beslenmeye başlamasından kaynaklı annenin yediği her yemek önem arz etmektedir. Ayrıca kan şekeri düşmemesi için üç ana öğün aç de ara öğün yapılmalıdır. 

Hamilelik döneminde alınması gereken kilogram vücut kitle indeksine göre hesaplanır. Metre cinsinden olan boyu kendisi ile çarparak ardından sahip olduğunuz kiloyu çıkan sonuca bölerek vücut kitle indeksini öğrenmiş oluruz. 

Hamilelik sürecinde vücut kitle indeksi 18,5’in altında çıkar ise bu ideal kilonun altında olduğunu gösterir. Bu sonuçtan öğrenilene göre hamilelik boyunca alınması gereken kilogram ortalama 14 – 18 kilogram olduğu tespit edilir. 

Eğer vücut kitle indeksi 18,5 – 25 arasında ise ideal bir kiloya sahipsiniz demektir. Ve hamilelik süreciniz boyunca alınması gereken kilo 11 – 16 arası olduğu tespit edilir. 

Ayrıca vücut kitle indeksi 25 – 30 arasında ise ideal kilonun üstünde olduğunuz tespit edilerek hamilelik sürecin de alınması gereken kilo 7 – 11 arasında olduğu tahmin edilir.

Bir diğer önemli vücut kitle indeksi 30’un üstünde ise aşırı kilolu olunduğu tespit edilerek özel bir beslenme dahilinde ortalama alınması gereken kilo 5 – 9 arasıdır.

Tabii ki ikiz veya üçüz gibi hamilelik süreci geçiren bireyler de bu sayı farklılık gösterir. Alınan bu kiloların dengede tutulma sebebi hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemli olup hamilelik sürecinde oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve doğum sonrasında asıl sahip olunan normal kiloya tekrar dönebilmek için de önemlidir.

Hamileliğin bu haftasında tansiyon düşüklüğü de yaşanmaktadır. Fakat bunu geçer deyip göz ardı edilmesi tamamen yanlış bir davranış olup mutlaka doktorunuz ile ayrıntılı olarak görüşmeniz gerekmektedir. Aynı zaman da rahim duvarlarında olan kasılmalar artarak ağrılar artış gösterebilir. Bunun sebebi bebeğin büyümesinden dolayı rahim duvarları da büyür. Bu ağrılar oldukça normal olur fakat gereğinden fazla sizi hareket ettiremeyecek kadar çoğalır ise mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekir. 

Gebeliğin 14. Haftasında vücut kendini doğuma hazırlar iken vücut kan basıncında iyice artış olarak vücut baş ağrısı, burun kanaması gibi tepkiler gösterebilir. Bu gibi durumlar da asla doktora danışılmadan ilaç kullanmayınız. 

Normal zaman da günlük olarak tüketilen bitki çayları hamile bir kişiye nasıl bir etkisi olduğunu tam olarak bilemeyiz kasları normalden daha fazla gevşetebilir bunun gibi sebeplerden ötürü bitki çaylarını doktora danışarak içmek hem bebek hem de anne adayı için oldukça sağlıklı bir karar olur. 

Bu dönemde varis oluşumuna oldukça dikkat edilmelidir. Özellikle çalışan anne adayları her fırsatta ayaklarını 5- 10 dk arası uzatması kan akışını normal hızına döndürür. 

Leave a Reply