Gebelikte 26. Hafta
Geçtiğimiz hafta gebelikte en sık yaşanan problemlerden bahsetmiştik. Bu hafta da gebeliğinin yeni haftasında sana ve bebeğine ne gibi değişiklikler olacak bunları inceleyeceğiz.
Evet, bu hafta bebeğinin ortalama ağırlığı 800-850 gram olacaktır. Bu haftadan sonra gebeliğinin ikinci üç aylık dönemi sona erip, son üç aylık dönemine girmiş olacaksın. Eğer hatırlayacak olursan gebeliğin onuncu haftasında sana bebeğinin göz kapaklarının oluştuğunu ancak sonra hemen yapışarak kapandığını anlatmıştım. 26.hafta gözlerinin açılacağını söylemiştim ve işte o haftaya geldik. Bebeğinin göz kapakları açılıyor ve gözlerinin oluşumu neredeyse tamamen tamamlanıyor. Bazı aşırı heyecanlı anneler şimdiden göz rengini öğrenmek istiyor ancak değil şimdi, doğduktan birkaç ay kadar sonraya kadar net öğrenemeyeceksiniz maalesef. İşin özü bu hafta bebeğiniz görme ve işitme duygusu açısından önemli gelişimler yaşayacak. Çünkü iç ve orta kulak sinir bağlantıları bu haftadan sonra oluşumunu tamamlıyor. İlerleyen haftalarda bebeğiniz izin ve dışarının seslerine karşı çok hassaslaşacak. Bu arada bebeğiniz hala amniyon sıvısını çekip bırakarak solunum çalışmaları yapıyor. Doğumunda yapacağı solunum için hazırlık aşamasında demektir bu.
Evet, bebeğiniz hala doğuma tam olarak hazır değil ama herhangi bir aksilik sonucu erken doğum yapacak iseniz, akciğerleri ve omurgası büyük oranda tamamlandığından doğum sonrası yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde tıbbi bakımla yaşama şansları vardır. Bir önceki hafta bebeğinizin uyku düzeninin oluşumundan bahsetmiştim. Size ayak uydurmaya çalışıyor ama her zaman sizin uyku düzeninizle paralel gitmeyebilir.
Gece aniden bebeğinizin hareketi ile uyanabilirsiniz. Eğer bu hafta ultrason muayenesine giderseniz bebeğinin ne kadar hareketli olduğunu göreceksin. Belki parmağını emiyor belki de elleriyle ayak parmaklarını tutuyor, göreceksin. Muayene sırasında bebeğinin uyuduğu ana denk gelirseniz yediğiniz herhangi tatlı bir şey ile onu harekete geçirebilirsin. Hareketler iyice netleştiğinden, dışardaki kişiler de elini karnına koyduğunda bebeğinin hareketini hissedebilir. Sizin hareketli anlarınızda bebeğiniz sakin kalabilir çünkü rahim ona beşik görevi görür. Sizin daha sakin olduğunuz dönemlerde de o hareketlenebilir. Bu hareketlenmeler sizi bazen rahatsız etse de hiç problem etmeyin. Bebeğinizin gün içerisinde hareket etmesi oldukça önemlidir. Çünkü ilerleyen haftalarda hareketlerinde azalma fark ederseniz.
Genel durumundan emin olmak için doktora başvurmanız gerekebilir. Ayrıca sevgili anne adayı, geçen hafta da bahsettiğim sebeplerden ötürü sırt üstü yatmayı neredeyse tamamen bitirmen gerekiyor.
Yine bu dönemde hem artan kan hacminiz hem de uykusuzluk, yorgunluk, stres ve depresyon sizde baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrısı genelde normal olarak karşılanabilir. Ancak gebeliğinizin ikinci 3 aylık döneminde bu baş ağrısına yüksek tansiyon ve idrarda protein atılımı da eklenirse gebelik zehirlenmesi olabilir ve oldukça tehlikelidir. Eğer bas ağrınız aniden başladıysa ve hafiflemiyorsa aynı anda görmenizde bozukluk yaratıyor, özellikle yüzünüzde ve elinizde sislik oluştuysa hemen doktorunuza gitmelisiniz.
Baş ağrılarınızı hafifletmek için; Alnınıza ya da ensenize soğuk ya da ılık uygulamalar yapabilirsiniz. Duş almanız sizi rahatlatabilir. Susuz ya da aç kalmış olabilirsiniz. Bu ikisi de yine baş ağrınızı tetikleyebilir.
Çok fazla ışık, gürültü ya da çok keskin kokular baş ağrısına neden olabilir. Böyle bir ortamda bulunuyorsanız oradan uzaklaşabilirsiniz. Ve doktorunuza danışmadan kesinlikle hiçbir ilacı kullanmayın. Çünkü içilen bu ilaçlar, bebeğin dolaşımdaki önemli olan bir damarının erken kapanmasına neden olabilir. Bu durum da bebekte kalp ve akciğer hasarı geliştirebilir. İşte bu nedenle doktorunuza danışmadan kullanmayın, gerekli bir durumda zaten doktorunuz size uygun gebelikte kullanılabilecek bir takviye verecektir. Aynı zamanda rahminizin büyüyüp mide ve bağırsaklarınıza yaptığı baskı nedeniyle sindirim problemleri yaşıyor olabilirsin. Kabızlık, hemoroit, bel ve sırt ağrıları ve varis bu problemi ile kas krampları yaşıyor olabilirsin.
Ve sevgili anne adayı, vücudun ağırlaştığı için uzun üre hareketsiz kalmamaya özen göster. Hareketsiz kalmanız, pıhtı atmasına kadar gidebilecek tehlikelere neden olabilir. Çok sık görülmez, gözünüzü de korkutmak istemem. Bu sefer de kendinizi çok yoracak işler ve hareketler yapmayın. Bu durumun ortasını bulup ona göre hareket edin. Ve bu haftalardan sonra rahminiz gerçek doğum sancıları için antrenman yapmaya başlayabilir, ara ara ortaya çıkan ani kasılmalar ve gevşemeler hissedebilirsiniz. Genelde bu kasılmalar 30. Haftadan sonra başlarken bazı anne adayları bu durumu daha erkenden yaşayabilir.
Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Bu kasılmalar günlük yaşantınızı etkileyecek kadar ağır değildir. Elinizi karnınızın üzerine koyduğunuzda rahminizin toplanıp gevşemesi hissi kasılmadır. Eğer bu kasılmalar çok fazlaysa ve saatte dört ya da daha sık kez oluyorsa muhakkak doktorunuzla iletişime geçin. Erken doğum belirtisi olabilir.