25 Haftalık Hamilelik

25

Gebelikte 25. Hafta

Bu hafta büyümeye ve gram olarak da olsa kilo almaya devam etmektedir. Minik bir susam boyutundan salatalık boyutuna ulaşmış demektir bu. Daha o ilk haftayı hatırlıyor musunuz? Ne güzel bir mucize ki 35. Haftalara kadar ulaştık. Bebeğiniz en sağlıklı şekilde büyümeye devam ediyordur umarım. Bu arada bu ölçülerden bahsediyoruz fakat bu ölçüler her bebekte aynı olmak zorunda değildir. Ve sırf bu ölçülere uymuyor diye bebeğiniz sağlıksız da olmaz. Sonuçta her bebek farklıdır. Biz genele yorum yapıyoruz burada. Tabi ki artısı ve eksisi olacaktır. Önemli olan normal değerler aralığında olmasıdır. Ve her doktor kontrolünde zaten doktorunuz size bununla ilgili uzman görüş bilgisi verecektir.

 

Bu haftada bebeğinizde ne gibi değişiklikler oluyor derseniz, biraz onları inceleyelim. Mesela plak ile kapalı olan burun delikleri bu hafta açılacak ve saçları iyice belirginleşecek. Bebeğinizin hareketlerinden sizde fark edebilirsiniz, artık uyku düzeni olgunlaşmaya başladı. Eğer bu dönemde geceleri çok hareketliyse doğumdan sonra da bu düzen bir süre daha devam edebilir. Maalesef uykusuz geceler sizi bekliyor olabilir. Kendinizi şimdiden hazırlayın derim. Daha önceki haftalarda bebeğinizin tüm vücudunda oluşan beyaz renkli yapışkan vernik kazeoza tabakası bebeğinizin ısı kontrolünü sağlamaya devam ediyor. Bebeğinizin cildi kalınlaşıp kilo almaya devam etse de hala kılcal damarları görünecek kadar incedir. Artık bu haftalardan sonra doktorlar erken doğan bebekleri inceleyebildikleri için gelişimleri hakkındaki bilgiler daha fazladır. Bebeğinizin artık tat alma duyusu da iyice gelişmiştir. Bunu tatlı bir şey yediğinizde oluşan hızlı hareketlerinden anlayabilirsiniz. 24. haftada bahsetmiştim: Bebeğinizin akciğer gelişimi için Surfaktan isimli bir madde üretilmeye başlanır. Bu hafta da üretimi devam ediyor ama hala yeterli değildir. Yine üretimine devam edecek ta ki 34. haftaya kadar. Ve sevgili anne adayları, bu haftalarda zaten birçok gebenin yaşadığı kabızlık problemine bir de kanda basınç arttığı için hemoroit şikâyeti eklenebilir. Hemoroit de varsa kabız olmamaya özelikle dikkat etmelisiniz. Bol sıvı tüketin. Çok acı ve baharatlı yiyecekler tüketmemeye çalışın. Çünkü hemoroidiniz ilerlemişse kanamaya ve ağrıya neden olabilir. Yani beslenme düzeniniz oldukça önemlidir. Eğer hemoroidiniz çok ağrılıysa, belki doktorunuz size hemoroit için lokal anestezi kremler önerebilir. Ama tabi ki doktorunuza danışmadan hiçbir kremi ya da ilacı vücudunuza almayın.

gebelik uzmana sor

Yine bu haftalarda vücudunuzda, özellikle ayaklarınızda ve bacaklarınızda şişlik, ödem gibi sorunlar görebilirsiniz ve bu ödem ilerleyen haftalarda biraz daha artabilir. Doğumdan kısa bir süre sonra bu ödemi yavaşça atarsınız. Çünkü büyüyen rahim engeli damarlarınızın önünden kalkar ve sık idrara çıkarak ya da terleyerek ödeminizi atmış olursunuz. Peki, gebelik döneminde ödem nasıl atılır?

Uzun süre ayakta kalmayarak ve bulduğunuz her fırsatta bacaklarınızı yukarı kaldırıp dinlenerek, sürekli sabit oturmayarak, sol yana yatarak ya da egzersiz gibi tavsiyelere uyarak ödem atabilirsiniz. Gebelerde bu ödem ve şişlik olabilir ama eğer bu ödem aniden çıktıysa, özellikle yüzünüzde oluştuysa hemen tansiyonunuzu ölçtürün. Çünkü bu ayni zamanda gebelik zehirlenmesi bulgusu da olabilir.

Ve sevgili anne adayları, gebeliğinizde hem vücudunuzda dolaşan toplam kan miktarı arttığı hem de rahminiz ana toplardamara baskı yaptığı için varis oluşumunda artma gözlenebilir. Normal kilonun üzerinde olmak, gebelikte aşırı kilo alımı ve uzun sure ayakta kalmak da varis oluşumunu tetikler. Bu yüzeysel olan varisler genelde zararsızdır. Çok nadir de görülse bazen bu damarlarda pıhtıdan kopan bir parça kalbe doğru ilerleyip küçük damarları tıkayabilir ve hayati bir tehlikeye neden olabilir. Ortalama bin gebelikten birinde görülür. Eğer bacağınızda ya da ayağınızda ani bir şişme olursa, biri diğerine göre daha kızarık ve sıcaklığı artmış ise ayrıca ağrı da varsa acilen doktorunuza danışmalısınız. Bu durumu hafifletmek için de yine uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan ve sürekli oturmaktan kaçının. Masa başı bir iste çalışıyorsanız mola verip yürüyüşler yapın. Uzun süren bir yolculuk yapıyorsanız, 2 saatte bir mola verip 15-20 dakika yürüyün. Bacak bacak üzerine atmamaya çalışın. Ve sevgili anne adayları, gebelik ve lohusalık döneminizde birazcık hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı yaşayabilirsiniz. Aslında bunun sebebi uyku düzeni bozukluğu, aniden depresyona girmeniz ya da kendinizi aşırı iyi hissetmeniz gibi ani değişen duygu durum bozuklukları ya da fiziksel değişiklikler de neden olabilir. Ama merak etmeyin, doğumdan sonra hafıza sorunlarınız geçecektir. Evet, bu haftamız hakkındaki bilgilerden de bahsettik. Yedinci ayımızdan ilerliyoruz. Bebeğinizi kucağınıza almanıza çok az kaldı. Sabırlı ve sağlıcakla kalın.

 

Leave a Reply