24 Haftalık Hamilelik

24

Gebelikte 24. Hafta

Yeniden hepinize merhabalar, güzel anne adayları. Düzenli olarak her hafta incelediğimiz gebelik serimizin 24. Haftasında sizlerle yeniden birlikteyiz. Bu hafta izlerde ve bebeğinizde ne gibi değişiklikler göreceğiz, hep birlikte bakalım. 

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak 600 grama ulaşacak. Ayrıca kanunen artık resmen bir bebek sahibi sayılacaksınız. Bunun sebebi, bu haftada doğacak olan bebeğin erken doğum ile yeni doğan yoğum bakımında yaşama şansı olmasıdır. Çünkü artık bebeğin akciğerleri, Surfaktan isimli maddeyi üretmeye başlamıştır. Surfaktan, bebeğinizin soluk verirken akciğerinin sönmesini önler ve yapımı 34. Haftada tam olarak tamamlanır. Bu nedenle eğer 24. ve 34. Haftalar arası herhangi bir sebepten dolayı erken doğum yapacak iseniz, doğumunuz durdurulmaya çalışılıp size zaman kazandırılır. Bu zaman süresince Surfaktan gelişiminin hızlanması için bir takım ilaç takviyesi uygulanır. Surfaktan gelişimine katkı sağlandıktan sonra doğuma alınılır. 

Bu haftalar bebeğin solunumu için önemlidir. Ayrıca bu haftadan itibaren bebeğiniz refleks hareketler değil daha bilinçli tepkiler vermeye başlar. Bebeğinizin o tatlı hıçkırığını dışarıdan net olarak hissedebilir, elinizi karnınıza koyduğunuz anda tekme ile karşılık alabilirsiniz. Bu süreçte etkileşim aktif hale gelir.

gebelik uzmana sor

Bu hafta rahminizin biraz daha büyümesi ile midenizde ve bağırsaklarınızda oluşacak baskı, sindirim problemlerinizi biraz artırabilir. Bol su içmeyi sakın ihmal etmeyin. Midenizde ki asit dengesini korumak için süt içebilir ve yoğurt yiyebilirsiniz. Tekrar söylüyorum, az az ama sık sık beslenmeye lütfen özen gösterin. Meyve ve sebzeyi bağırsak problemlerinizi önlemesi adına tüketmekten kaçınmayın. Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın ve bir süre dik kalmaya çalışın. Ayrıca doktorunuz eğer size özel sebeplerden ötürü dinlenmenizi söylememiş ise egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. 

Egzersiz yardımı ile bağırsaklarınızı çalıştırmış olursunuz. Bu arada artan kan hacminize bağlı olarak da el ve ayaklarınızda bir kızarıklık, kaşıntı ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Ayrıca bu haftadan sonra çok fazla sırt üstü yatmamaya çalışmalısınız. Yan taraflarınıza yatmaya çalışmalısınız. Genellikle sol yanınıza doğru yatmanız önerilir. 

Sırt üzeri yattığınız zaman aort denilen büyük damarınıza baskı yaparsınız ve kan akışınız yavaşlar. Bu da annede halsizliğe, tansiyon düşüklüğüne ve çarpıntıya neden olabilir. Aynı zaman bu baskı nedeniyle rahme giden kan akışında da azalma olacağı için bebeğinize giden kan miktarı da azalabilir. Bu sebeple sırt üzeri yatmanız önerilmez. Rahat etmek için kendinizi yastıklarla desteklemeye çalışın. Mesela, bacağınızın arasına ve belinizin arkasına bir yastık komayı deneyin. En uygun ve en rahat edeceğiniz pozisyonu bulmaya çalışınız.

Ve sevgili anne adayları, 24. ve 28. haftalar arasında doktorunuz sizden şeker yükleme testi yaptırmanızı isteyecektir. Eğer siz de gebelik şekeri tespit edilirse ilk etapta doktorunuz size diyet önerisinde bulunur ve seker içerikli yiyecekler kısıtlanır. Eğer daha ileri bir seviyede ise de doktorunuz size ilaç tedavisine başlar. Hatta gerekirse insüline de başlayabilir.

 Genelde gebelik sonlandığından şekerinizde normale döner. Tabi altta yatan başka her hangi bir sebep yoksa. Genelde test 50 mg glikoz ile yapılır fakat ailede diyabet öyküsü de varsa kesin tanı için doktorunuz 100 gramlık glikoz testi yaptırmanızı da önerebilir. Gebelik şekerinin önceden tespit edilmesi önemlidir. Anne ve bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin bebeğiniz aşırı iri doğabilir. Ayrıca bu dönemde yine öncesinde olmayan gebelikte oluşabilecek tansiyon problemleriyle de karşılaşabilirsiniz. Bu da preeklampsi yani gebelik zehirlenmesinin habercisi olabilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa yakın takip gerektirir. Doktorunuz size böyle bir durumda gerekli uyarılarda bulunacaktır zaten.

Ve sevgili anne adayları, gebelikte bebeğinizin de kemik gelişimi devam ettiği için vücudunuzdan bol miktarda kalsiyum alacaktır. Bu nedenle günlük kalsiyum alımınıza dikkat edip depolarınızı tam doldurun. Günlük ihtiyacınız ortalama 1000-1500 mg arasıdır. Bu ihtiyacı karşılamak için düzenli beslenmeye ek olarak günde en az bir bardak süt içmeniz gerekir. 

Süt içemeyen anne adayları kalsiyumu peynir, yoğurt ya da diğer süt ürünlerinden karşılayabilirsiniz. Ve unutmayın, eğer hala yaptırmadıysanız detaylı ultrason çekimi yaptırmanız için bu son haftanız. Evet, sevgili anne adayları gebeliğinizin 24. haftasını da geride bıraktık. Gebeliğin 25.haftasında hepinizle yeniden görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

 

Leave a Reply