3 Aylık Bebek Gelişimi

three months old baby 2021 08 26 16 18 56 utc scaled

Bebeğiniz her geçen gün büyümeye ve daha bilinçli hale gelmeye devam eder. Bebeğinizin gelişimini takip ederken bazı yapı taşlarına dikkat edebilirsiniz. Üçüncü aya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminde de bazı detaylar ortaya çıkar. Üç aylıkken, bebeğiniz artık kendi kabuğundan çıkıp dış dünyayla etkileşime geçmeye başlar. 3 aylık bebek gelişimi dönüm noktaları, bebeğinizin gelişimini takip etmeniz açısından size yol gösterebilir. Bebeğinizin 3 aylık olduğunda göstermesi gereken kilometre taşlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Motor Becerileri

Bebeğinizin ilk birkaç ayda sergilediği irkilme refleksi gibi doğuştan gelen refleksler, üçüncü ay itibariyle azalmış ya da tamamen gitmiş olmalıdır. Üç aylık bebek gelişimi içerisinde artık bebeğiniz kendi vücudunun daha fazla farkındadır. Bu süreçte bebeğinizin boyun gücünün de geliştiğini fark edebilirsiniz. Motor becerileri yavaş yavaş gelişmeye başlayan bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz, 3 aylık bebek hareketleri şunlardır:

  • Yüz üstü yatarken kollarıyla başını ve göğsünü destekleyerek, başını 45 ila 90° arasında kaldırabilir.
  • Sırt üstü yatarken bacaklarını esnetebilir ve tekme atabilir.
  • Bebeğiniz ellerini açılıp kapanabilir, bir araya gelebilir, renkli sallanan oyuncaklara doğru kaydırabilir.
  • Bebeğiniz oyun halısı gibi alanlarda yuvarlanma eylemini gerçekleştirebilir.
  • Kucağınızdayken başını sallamadan dik tutabilir.
  • Ayaklarını sert bir yüzeye değdirdiğinizde bacaklarını aşağı doğru itebilir.

Uyku Düzeni

3 aylık bebeğinizin sinir sistemi olgunlaşmasını tamamlamaya başlar. Böylece midesi de daha fazla süt ya da mama alabilir. Bu gibi değişiklikler bebeğinizin uykusunu da etkiler. 3 aylık bebeğin uyku düzeni; 6 ila 7 saat gece uykusu olmak üzere, günde 14 – 15 saatlik bir uyku sürecini kapsar.

Duyular

3 aylık bebeğinizin işitme ve görüşü de gelişmeye devam eder. Bebeğiniz sizin sesinizi takip edebilir ve tepki verebilir. Ayrıca sesli eşyalar da ilgisini çekmeye başlar.

3. ay itibariyle kendinin farkında olmaya başlayan bebeğiniz, aynadaki yansımasını incelemeyi sevebilir. Ses çıkaran çıngırak gibi oyuncaklara ilgisi artacaktır.

gebelik uzmana sor

İletişim

Üçüncü aya gelindiğinde, ağlamak artık bebeğinizin birincil iletişim yöntemi olmaktan çıkar. Aslında 3 aylık bebekler her gün bir saatten daha uzun ağlamayı bırakırlar. Bu nedenle 3 aylık bebeğiniz daha uzun süre ağlıyorsa doktorunuzla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz üç aylık olduğunda ağlamak yerine, öksürmek ve sesli harfler çıkararak iletişim kurmaya başlar. “Oh” veya “Ah” gibi sesleri bebeğinizden duyabilirsiniz. Böylece bebeğiniz artık kendi seslerini oluşturmaya ve jestlerini yapmaya da başlamış olur.

Sohbet etmek bebeğinizle iletişim kurmanın harika bir yoludur. Bu nedenle onun çıkardığı seslere karşılık olarak onunla bol bol konuşmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede onun gelişimini izlerken keyifli vakit geçirebilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi Kilometre Taşları

Her bebek farklı özelliklere sahiptir. Bu da gelişim sürecinde farklılıkların olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle bebeğiniz tüm gelişim adımlarını tamamlamamış olsa da paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Ancak üç aylık bebek gelişimi sonunda bebeğinizin aşağıdaki kilometre taşlarını yapıyor olması önemlidir. 

  • Seslere tepki verme.
  • İnsanları veya nesneleri gözleriyle takip etme.
  • Gülümseme.
  • Nesnelere doğru hareket ve nesneleri kavrama.

Sorular ve Yanıtlar

Arkadaşlarımın bebeklerinin kilo ve boy gelişimi ile benim bebeğimin kilo ve boy gelişimi farklı. 3 aylık bebek kilosu ve boyu nasıl olmalı?

*Bebeklerin boy ve kilo gelişimi cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. 3 aylık bebeklerde kilo; kız bebekler için ortalama 5,5 kilo, erkek bebekler için ise 6 kilodur. Aynı şekilde boy gelişimi de kız bebeklerde yaklaşık 59 santim olurken, erkek bebeklerde 60 santim olmaktadır.

Bebeğim artık hareketlenmeye ve çevresindeki olaylara tepki vermeye başladı. Onun gelişimini destekleyebilmek adına bebeğimle ne gibi aktiviteler yapabilirim?

*Oyun bebeğinizin hem zihinsel hem de fiziksel gelişimine önemli etkilerde bulunur. O nedenle her fırsatta bebeğinizle oyun oynayabilirsiniz. 3 aylık bebek aktiviteleri, bebeğinizin motor becerilerini ve duyularını geliştirmesine yardımcı olur. 3 ay itibariyle bebeğinizle birlikte dans edebilir ya da aynadaki yansımasını izleyebilirsiniz. Bebeklere uygun bir müzik açarak onunla vakit geçirmeniz anne ve bebek arasında oluşan bağı kuvvetlendirecektir. Bu süreçte bebeğinizi yüz üstü yatırarak da vakit geçirmesine izin verebilirsiniz. Karın üstü yatma bebeğinizin; yuvarlanma, kendini yukarı çekme ve emekleme gibi motor becerilerinin gelişmesine de yardımcı olur. Bebek gelişimin sonra ki adımı olan 6 Aylık Bebek Gelişimi makalemizi incelemeyi unutmayın.

Leave a Reply