Bebek banyosu, özellikle ilk kez anne ve baba olan ebeveynler için stresli bir durum olabilir. Bebeğin ilk kez ne zaman yıkanacağı, suyu sıcaklığı gibi konular bebek banyosunda önem taşır.
Bebekler genellikle Verniks Kazeoza denilen koruyucu bir tabaka ile doğar. Aynı zamanda özellikle vajinal doğumlarda, bebeğin vücudunun bazı yerlerinde bu koruyucu tabaka ile birlikte bir miktar kan ve mekonyum olabilir. Doğum gerçekleştikten sonra bebek hastanede steril örtülerle kabaca temizlenir. Dünya sağlık örgütünün en son yaptığı açıklamaya göre bebekler doğumdan sonra ilk 6 saat kesinlikle yıkanmamalıdır. Bu kritik sürede çok daha önemli olan şey ise anne ile bebeğin arasında ki bağın oluşması ve bebeğin beslenmesidir. Eğer çok gerekli bir durum yoksa ilk 24 saat banyo yaptırılması uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Bebeklere İlk Banyo Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Bebeklerin göbek bağı genelde doğumdan sonra ki 2-3 hafta içerisinde düşer. Uzmanların büyük çoğunluğu bebeğin ilk banyosunun göbek bağı düştükten bir gün sonra yaptırılmasını önermektedir. Bunun nedenleri arasında bebeğin bu sırada dünyaya alışması, bebeğin üşümesinin engellenmesi ve elbette göbek bağının kuru tutulmasının sağlanması vardır. Bu sırada bebeğinizi köpüklü bezle temizleyip, durulayabilirsiniz.
Bebek Banyosunun Püf Noktaları
Bebeğe banyo yaptırırken yarı aç olması gerekmektedir. Yani besledikten 1-2 saat sonra banyo yaptırılmalıdır. Banyo yaptırmaya başlamadan önce gerekli olan tüm malzemeler hazırlanmalıdır. Bunlar; banyo sırasında kullanılacak olan bebeğin lifi, onun için seçmiş olduğunuz şampuanı, banyo sonrasında kullanacağı havlusu ve kıyafetleridir.
Bu sırada tabi ki ortamın ısısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğin üşümemesi için odanın 25-26 derece olması yeterlidir. Bebeğe banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığı yaklaşık 38 derece olmalıdır. Eğer bebeğinize küvette ve filesiz olarak banyo yaptıracaksanız, küvetin içi 5-6 santim suyla doldurulmalı ve tabanına havlu yada bebek battaniyesi gibi kaymayacak bir kumaş konulmalıdır. File kullanılıyorsa buna gerek olmayacaktır. Bebeğin üşümemesi yada fazla sıcak suya maruz kalmaması için 37-38 derecelik su kullanılmasına dikkat edilmelidir. Göbek bağı düşmeden banyo yaptırılıyorsa önceden kaynamış ve ılımış su kullanılması önerilmektedir.
Banyo sırasında, öncesinde ya da sonrasında herhangi bir sebeple bebek, banyoda yalnız bırakılmamalıdır. Aynı zamanda banyo yaptırırken bebeğin rahatlığı kadar banyo yaptıran kişinin rahatlığı da kazalardan korunmak için önemlidir. Özellikle ilk banyolarda ebeveynlerin yanında onlara yardımcı olabilecek birisinin olması daha uygun olacaktır. Bebeğin tenine değecek tüm ürünlerde olduğu gibi şampuanında kimyasal içermemesine özen gösterilmelidir. Bebeklerin haftada 3 defa yıkanmasında sakınca yoktur ancak daha fazla yıkanacaksa her seferinde şampuan kullanılmaması gerekir. Banyo sonrasında kesinlikle bebeğin kulakları, kulak çubuğu ile temizlenmemelidir.
Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Bebeği soyduktan sonra hızlı hareket ederek banyo işlemi olabildiğince kısa tutulmalıdır. Öncelikle bebek filenin üzerine sırt üstü yatırılır. Vücuda hafif hafif, onu korkutmayacak ve yüzüne gelmeyecek şekilde su dökülür. Yeterince ıslandıktan sonra, ıslatılan lifine az miktarda şampuan sıkılarak köpürtülür. Köpüklenen lif, bebeğin boynundan başlayacak şekilde tüm vücudunda nazik hareketlerle, fazla bastırmadan gezdirilir. Bu sırada üşümemesi için aralıklarla su dökmeye devam edilmelidir.
Boynu, gövdesi ve koltuk altlarını köpükledikten sonra bez bölgesi ve boğumları köpüklenir. Bu işlem bitince su dökerek durulanır. Sonra bebek yüz üstü olacak şekilde kaldırılır ve banyoyu yaptıran kişinin kolunun üzerine yatırılır. Ön yüzeyinde olduğu gibi boyundan başlayıp aşağı doğru inerek köpüklenir ve durulanır. Banyo sırasında en son bebeğin kafası yıkanmalıdır. Çünkü bebekler ısıyı en çok kafalarından kaybederler. Bebek durulandıktan sonra tekrar sırt üstü fileye yatırılır. Bebeğin başı fazla bastırmadan şampuanlanır. Yüzüne su gelmemesine özen gösterilmelidir ve kulakları kapatılarak baş bölgesi durulanır. Bu işlemin bebek yüzüstü tutulurken yapılması önerilmez. Çünkü bebeğin ağzına ve burnuna su kaçma olasılığı yüzüstü dururken su dökülmesi durumunda artmaktadır.
Banyo işlemi tamamlandıktan sonra sarılır ve önce kafasından başlayarak kurulanır. Kurulama tamamlandıktan bebeğin vücudu nemlendirilir. Son olarak hızlı bir şekilde giydirilerek, bebeğin ısı kaybına uğraması engellenmelidir.
Kışın Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Yeni doğmuş bir bebeğin ilk kışı her zaman büyük bir endişe dönemidir. Bebeğin soğuğa maruz kalmaması ve hastalanmaması sağlanmalıdır. Yeni annelerin çoğu, kışın bebeği yıkamak konusunda sayısız şüpheye sahiptir. Kış aylarında bebeği yıkamak için sabit bir saat yoktur. Ancak, bazı temel yönergeleri takip etmek yardımcı olabilir. İşte akılda tutulması gereken bazı noktalar:
- Bebeğin ilk yılında haftada üç banyo, temizliği sağlamak için genellikle yeterlidir. Bebeklerde aşırı banyo, cildin doğal mikrobiyotasını oluşturan bakteri miktarını azaltabilir. Sonuç olarak cilt, enfeksiyona veya yüzeysel döküntülere karşı daha duyarlı hale gelir.
- Kışın bebeği yıkamadan önce banyonun içindeki sıcaklık ayarlanmalıdır. Ayrıca, hava akımını sınırlamak için pencere ve kapılar kapalı tutulmalıdır. Bir ısıtıcıyı birkaç dakika önceden yakmak ortamı ısıtmak için iyi bir seçenektir.
- Gün içinde ortam sıcaklığının bebeklerin yıkanması için daha uygun olduğu zamanlar vardır. Bu anları seçmek ve bebeği şafak vakti veya alacakaranlık gibi aşırı hava koşullarına maruz bırakmaktan kaçınmak en iyisidir.
- Bebeğin suda uzun süre kalması cildine pek iyi gelmediği için banyolar kısa ve hızlı yapılmalıdır. Ayrıca ıslak cilt daha hızlı ısı kaybeder ve bu durum bebeği rahatsız edebilir.
Bebek cildi tam olarak gelişmediği için bir yetişkininkinden daha narin ve hassastır. Bu nedenle temizlik sırasında bakım yaparken dikkat edilmesi önemlidir.