Bebeklerin Kafası Neden Terler?

lifestyle portrait of cute baby girl in white clot 2022 11 16 23 28 09 utc 1 scaled

Bebeklerin hayata gelmesi ile birlikte savunmasız bedenleri bu dünyaya alışmaya çalışır. Ebeveynler ise onun bu sürecinde yanında olup vücudunda meydana gelen tüm değişiklikleri gözlemleme şansı bulurlar. Bu mucizevi gelişim, kimi zaman ebeveynleri heyecanlandırsa da ters giden bir şey olduğu düşünüldüğünde, bebekler için endişelenilebilir. Bebeklerin kafasının terlemesi korkulacak bir durum mu? Tüm bebeklerde olur mu? Bu soruların yanıtları ise aileler tarafından merak edilen konular arasındadır.

Emeklerken Bebeğin Kafasının Terlemesi: Genel olarak terlemenin nedeni; vücudun fazla ısınması kaynaklı olarak soğuyabilmek için ter yardımı ile ısıyı dışarı atmaya çalışmasıdır. Bebeklerimiz beslenirken yani emme sırasında çok fazla hareket eder ve çok fazla efor sarf ederler. Bu sırada vücut ve özellikle bebeğin kafası fazlasıyla ısınır. Bu nedenle oluşan ısıyı dışarı atması için baş kısmından terlemeye başlar. Sadece emerken bebeğin başında terleme oluyorsa normal bir durumdur ve korkulacak bir şey yoktur.

Oda Isısı ve Kalın Giydirmek: Oda ısının iyi ayarlanmaması ve bebeğin çok kalın giydirilmesi, bebeğin vücudunda ve kafasında terlemeye neden olabilir.  Ebeveynler bazen bebeklerinin üşümemesi için fazla evhamlı davranıp odayı normalden fazla ısıtabilir ya da bebeği kat kat giydirebilirler. Bu durumda yine vücutları çok fazla ısındığı için vücut bu ısıyı terle dışarı atmaya çalışacaktır. Bebeğin bulunduğu oda her gün havalandırılmalıdır ve oda ısısı 22-23 derece arasında tutulmalıdır. Yetişkinler ne giyiyorsa bebeğe bir kat fazlasını giydirmek yeterli olacaktır. Kıyafet seçimini yaparken yüzde yüz pamuk ürünler tercih edilmelidir. İçerisinde polyester, naylon gibi ürünler barındıran kıyafetler bebeğin normalden fazla terlemesine neden olabilmektedir. 

Yatak ve Yastık Seçimi: Bebeklerde kafa terlemesinin bir başka nedeni ise bebeğin yatağının yada yastığının hava sirkülasyonu sağlamayan bir yapıya sahip olması olabilir.  Yatak seçimini yaparken, havalandırmaya müsait yataklar seçilmeli ve düzenli olarak bebeğin yatağı havalandırılmalıdır. 

Burun Tıkanıklığı: Bebeğin burnunda tıkanıklık olması durumunda nefes alırken fazla efor sarf edeceği için baş kısmından terleme olması normaldir. 

gebelik uzmana sor

HASTALIK BELİRTİSİ Mİ?

Bebeğinizin emme zamanları dışında da kafasında sürekli terleme oluyorsa ve alınan önlemlere rağmen geçmiyorsa doktora danışılması gerekmektedir. Bebeğin kafasının sürekli ve durdurulamayacak şekilde terlemesi farklı bir hastalığın erken belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıkların arasında D Vitamini eksikliğine bağlı raşitizm yani kemik erimesi, kansızlık, bazı kalp rahatsızlıkları, hormonal bozukluklar, alerji, hipoglisemi, kabızlık ve sindirim sorunları vardır. Bu tür durumlarda genelde bebeğin başının terlemesi dışında bazı farklı belirtilerde görülür.  Bebeğin vücut ısısının aniden yükselmesi, dudağının kenarlarında morarma olması, titremesi, hırıltılı nefes alması, ten renginin soluklaşması belirtilerinden bir yada birkaçını bebeğinizde görüyorsanız doktora danışmakta geç kalmamalısınız.

Sadece baş terlemesi var ise genel olarak zararsızdır ve bir çok bebekte görülür. Bu durumda hemen endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğin başı gövdesine oranla daha büyük olduğu ve metabolizmaları çok hızlı olduğu için neredeyse her bebeğin kafasında terleme görülebilmektedir. Bebeğin sıvı alımına dikkat edilmesi, genel takibinin sağlanması, alınan önlemlere rağmen bir artış oluyor mu takip edilmesi yeterli olacaktır.

 

Leave a Reply