Hamilelikte görülen çatlaklar ve cilt lekeleri anne adaylarını rahatsız eder. Fiziksel değişime ruhsal dalgalanmaların eşlik ettiği hassas süreçte estetik kaygıya neden olan hamilelikte çatlaklara ne iyi gelir sorusu anne adaylarının kafasını meşgul eder.
- Hamilelikte çatlak oluşumunun temel nedeni alınan kilolardır.
Hızlı kilo alımıyla birlikte deri aniden genişler ve deri altı bağ dokusu bu duruma uyum sağlamakta zorlanır. Bağ dokusunda oluşan kopmalar çatlaklara neden olur. Çatlak oluşumunun yoğun olduğu bölgeler kilo alımının en fazla olduğu bölgelerdir. Bunlar; karın, göğüsler, kalça, bacak ve üst kol bölgesidir.
Hamilelikte Çatlak Nedir? Nasıl Oluşur?
Çatlaklar önce pembemsi mor renkte çok ince şekilde görülür. Zaman geçtikçe ve kilo alımı devam ettikçe çizgiler beyaza dönüşür. Uzun, ince ve düzensiz olan çizgiler kimi anne adaylarında parmak genişliğindedir. Gevşeyen derinin esnekliğinin bozulmasıyla ortaya çıkan sorun, sağlık açısından risk teşkil etmemekle birlikte kişiyi estetik açıdan kaygılandırır.
- Çatlaklar genelde son aylarda görünür olsa da kilo alımının olduğu her dönem görülebilir.
Çatlak oluşumunda genetik yatkınlık önemli bir ayrıntıdır. Her ne kadar çatlak oluşumu gebeliğe özgü bir durum gibi düşünülse de hızlı kilo alıp verilen her vücutta çatlak oluşması son derece doğaldır.
Hamilelikte Çatlak Ne Zaman Görülmeye Başlar?
Çatlak hamileliğin herhangi bir zaman aralığında görülebilir. Hafif girintili bazen de kaşıntılı bir yapıya sahip olan çatlaklar vücudun farklı yerlerinde pembe veya kırmızımsı çizgiler halinde kendini gösterir.
- Bağ dokusunun hızla gerildiği hamileliğin 4.ayları göbek çatlağı oluşumu için idealdir.
Bazı anne adaylarında doğuma 4 hafta kalana kadar gözle görülmeyen çatlaklar birden görülebileceği gibi derinlikleri de hayli yoğun olabilir. Hamilelikte göbek çatlaklarına ne iyi gelir sorusu kadar bu çatlakların kalıcı olup olmadığı da cevabı merak edilen konu başlıkları arasında sayılabilir.
Hamilelikte Çatlak Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Vücudun kilo alımına bağlı olarak deride oluşan genişleme çatlak oluşumunu hızlandırır. Bazı çatlakların daha geniş, yoğun ve derin olmasıysa farklı nedenlere bağlıdır.
- Genetik yatkınlık
Bazı anne adaylarında hiç çatlak oluşmazken daha düşük kilolu anne adaylarında yoğun çatlak görülebilir. Bunun en temel sebebi genetik yatkınlıktır. Annesinde yoğun bir çatlak tablosu olanlarda aynı şeyin görülme ihtimali oldukça yüksektir.
- Yetersiz sıvı alımı
Bebeğin gelişiminin yanı sıra kasık ağrılarının hafiflemesi için de hamilelikte yeterli sıvı almaya özen gösterilmelidir. Gün boyu bol bol su içmek çatlak oluşumunun önüne geçecektir.
- Çoğul gebelik
Çoğul gebeliklerde karın daha fazla büyür ve gerilir. Bu durum daha derin ve fazla sayıda görünür çatlak oluşumuna zemin hazırlar.
- Karnın çok büyümesi
Özellikle gebeliğin sonlarına doğru bebeğin aldığı kilo ve boy uzunluğu karnın daha fazla büyümesine neden olur. Bölge ne kadar fazla gerilirse çatlak görülme ihtimali de aynı oranda fazla olacaktır.
Hamilelikte göbek çatlaklarına ne iyi gelir diye düşünmeden önce çatlak oluşumu nasıl önlenir sorusuna cevap bulmak gerekir. Düzenli cilt nemlendirici kullanımı, ölçülü kilo alımı, bol su tüketimi, kan dolaşımını hızlandıracak hamilelik masajı, hafif tempolu yürüyüşler, egzersiz ve esneme hareketleri çatlak oluşumunu engeller veya daha az belirgin olmasını sağlar.
Hamilelikte Çatlak Geçici midir Kalıcı mıdır?
Hamilelikte vücutta meydana gelen değişiklikler arasında çatlak oluşumu sayılabilir. Anne adayı kilo aldıkça gerilen bölgelerdeki deride oluşan çatlak doğum sonrası kiloların gitmesiyle birlikte toparlanabilir. Buna rağmen çatlak görülen bölgelerde sarkma olması da normaldir.
Sarkma sorunu spor ve bölgesel egzersizlerle nispeten giderilebilse de çatlaklar için estetik cerrahi gerekli olabilir. Kremler çatlak oluşumunu ve görünümünü tamamen gidermek için tek başına yeterli değildir ancak oldukça etkilidir.
Hamilelikte Çatlakların Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?
Sağlıklı bir gebelik ve gebelikte sağlıklı bir cilt yapısı için en önemli şey kuşkusuz doğru beslenmedir. Hamilelikte vücudun işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için vitamin, mineral ve protein ihtiyacının eksiksiz bir şekilde karşılanması gerekir.
- Balık, fındık ve keten tohumu cilt yapısını güçlendiren etkiye sahip olduğu için beslenme planında hak ettiği yeri bulmalıdır.
Bu besinlerde bulunan omega 3 yağ asitleri vücudu dengelerken cildi yenilemeye yardımcı olur. Düzenli, sağlıklı ve yeterli beslenme gebelikte aşırı kilo alımını da dengeler. Hamilelikte kontrollü kilo alımı çatlak oluşumunu önler. Ani değişimlerin en sık görüldüğü bölgeler olan karın, üst kol bölgesi, basaklar, memeler ve kalça en sık çatlak görülen bölgeler arasında sayılabilir.
- Sağlıklı beslenmenin ardından çatlaklarla savaşan diğer yardımcı, hareketli bir yaşam ve düzenli egzersizdir. Aktif bir yaşam anne adaylarının hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını korur. Hareketlilik kolajen üretimi sağlayan hormonların salgılanmasına yardımcı olurken cilde de elastikiyet kazandırır.
Son konu tabii ki yeterli sıvı alımıdır. Su, cildin esnekliğini korur, ihtiyaç duyduğu nem dengesini sağlar. Hamilelikte çatlaklara ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak su içmek cildi çatlaklara karşı daha dirençli hale getirir cevabı verilebilir. Kozmetik ürünler ve doğal yağlar yardımıyla gebelikte çatlaklar önlenebilir.
Hamilelikte Çatlaklara Özel Doğal Aromatik Yağlar
Hamilelikte oluşan çatlaklar için doğal ve aromatik yağlar kullanılabilir. Düzenli kullanımla cilt nemlenir ve etkili sonuçlar alınabilir. Vücudu nemlendirirken elastikiyet katan çatlak önleyici bitkisel yağlar ve kullanım tavsiyeleri şu şekilde listelenebilir.
Kakao yağı
Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırırken hücrelerde yenilenme sağlar. Her gün düzenli uygulanması ve 2 saat boyunca emilmesi beklenmelidir.
Hindistan cevizi yağı
Yoğun bir nem içeriğine sahiptir. Hafif masajla cilde uygulandığında hücre yenilenmesine de katkı sağlar. Ölü deriyi arındıran aromatik yağın gebelikte kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.
Aleo vera
Cildi sıkılaştırırken aynı zamanda esneklik kazandırır. Doğrudan bitkinin yapraklarından çıkan jel kullanılabilir. Yapışkan dokusu rahatsız etse de ferahlatıcı etkisiyle anne adaylarının güvenle kullanabileceği doğal bir üründür.
Susam yağı
E vitamini açısından zengindir. Cildi beslerken elastikiyetini artırır. Gebelikte güvenle kullanılabilir.
Badem yağı
Özellikle hamilelikte göbek çatlaklarına ne iyi gelir sorusuna yanıt niteliğindedir. Kötü kokusu anne adayını rahatsız etmediği sürece cildi yatıştırdığı söylenebilir.
Zeytinyağı
Bol miktarda E vitamini içeren zeytinyağı önce anne adaylarında doğumdan sonra da bebeklerin cildinde güvenle kullanılabilir.
Hamilelikte çatlaklara özel doğal aromatik yağların tıpta onaylanmış bir etkisi yoktur. Doğal yağlar, alerji ihtimaline karşı geniş bir alanda kullanmadan önce kol içinde ufak bir bölgeye sürerek test edilmelidir. Çatlak önleyici krem veya aromatik yağların hamileliğin ilk gününden itibaren kullanılması önerilir.