Hamilelikte Böbrek Sancısına Ne İyi Gelir?

Böbrek sancısı hayatın her döneminde en zor sağlık problemleri arasında ilk sırada yer alır. Bu durum gebelikte yaşandığında işin içinden çıkılmaz hal alır. Gebelikte genişleyen böbrekler doğumun gerçekleşmesinin ardından ilk iki ay içinde normale döner. Sağ böbrek sola göre biraz daha fazla büyür.

Hamilelikte böbrek ağrısı genellikle sağ tarafta hissedilir. İdrar torbasından böbreklere idrar geçişi enfeksiyona neden olurken yine bu süreçte kum ve taş dökme sorunlarına da sık rastlanır. Böbrekte kum ve taş oluşumunun temel nedeninin yetersiz su tüketimi olduğu unutulmamalıdır!

Hamilelikte Böbrek Sancısı Belirtileri

Bel ve kasık ağrısı en sık rastlanan hamilelikte böbrek sancısı belirtileri arasında sayılabilir. Farklı sorunlarla karıştırılan duruma;

  • Bulantı ve kusma
  • Tek taraflı böbrek ağrısı
  • Sürekli idrar varmış gibi doluluk hissi ekleniyorsa zaman geçirilmeden hekime başvurulmalıdır.

Bu aşamada anne adayının su alımını artırması son derece önemlidir. Sorun enfeksiyon kaynaklıysa ağrılara ateş, titreme, dayanılamayacak ağrı ve idrarda yanma eklenir. Böbrek taşı kaynaklı sorunların tedavisinde geç kalınması halinde kasılmalar tetiklenebilir ve erken doğum gerçekleşebilir. Özellikle gebelikte hiçbir sorun ertelenmemeli, doğru tanı ve tedavi planı mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır.

Hamilelikte Böbrek Sorunlarında Teşhis Nasıl Konur?

Böbrek sorunlarına dair belirtiler hemen her anne adayında görüldüğü için teşhis koymak zorlaşabilir. Yine gebeliğin belli dönemlerinde böbrekte şişme yaşanması ultrason görüntülerinde yanılma payını yükseltir. Hamilelikte böbrek sancısına ne iyi gelir sorusuna yanıt aramadan önce doğru tanı konması beklenmelidir.

Normal insanlar için kullanılan görüntüleme yöntemlerinin radyasyon yayması nedeniyle gebelikte teşhis gecikebilir. Ultrason, hem zararsız hem de kesin tanı koymak için en ideal yöntemdir. Böbrekte taş şüphesinde fiziki muayene ve idrar tahliline ek olarak güvenle ultrasonla görüntüleme yapılabilir. Tanı koyulamayan durumlarda önce MR ve daha sora bilgisayarlı tomografiden fayda sağlanabilir.

Hamilelikte Böbrek Sorunları ve Çeşitleri

Farklı belirtiler gösteren ve belirtilerin diğer hastalıklarla karıştırılabildiği böbrek sancısında tanı ve tedavinin gecikmesi anne adayını zorlar. Hamilelikte böbrek sorunları ve çeşitleri şöyle listelenebilir.

  1. Hamilelikte akut böbrek sorunları

Akut enfeksiyonlarda sebep bakterilerdir. Genellikle 2.trimesterda görülen durum sağ böbrekte yaygındır. Akut böbrek sorunlarda en sık rastlanan belirtiler arasında; iştah kaybı, ateş, belde ağrı, titreme, bulantı ve kusma sayılabilir. Doğru teşhisin ardından etkili bir tedavi planıyla sıkıntılar hızla geriler ve kaybolur.

  1. Hamilelikte kronik böbrek sorunları

Çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen kronik sorunlara, akut böbrek enfeksiyonunda görülen bakteriler neden olur. Fark edilmediği zaman böbrek yetmezliğine yol açabilecek son derece ciddi bir durumdur.

  1. Hamilelikte böbrek taşları

Hamilelikte böbrekte kum ve taşa nadir rastlanır. Sık görülen böbrek sorunu belirtilerine bu defa idrarda kan eklenir. Ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda anne adayının tedavisi hastanede sürdürülebilir.

  1. Hamilelikte hidronefroz

Hamilelikte görülen idrar yolu darlığı, enfeksiyon ve taş oluşumu hidronefroza yol açabilir. Baskıyla genişleyen böbrekler karın ve böğürde ağrıya neden olur. Hastalığın akut döneminde ateşe mide bulantısı ve kusma eşlik eder.

Hamilelikte Böbrek Sancısının Nedenleri 

Böbrekte enfeksiyon, taş ve kum gibi sorunlar belli dönemlerde daha sık görülür. Hamilelikte böbrek sancısı nedenleri arasında yetersiz su tüketimi, kalsiyum alımı ve idrar yolu enfeksiyonu ilk akla gelenlerdir.

Yetersiz su tüketimi

Böbrek hastalıklarının tamamının altında yatan en temel neden yetersiz su tüketimidir. Günlük alınması gereken miktara ulaşılamazsa kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yoğunluğu artar. Bu nedenle özellikle gebelikte su tüketimine ekstra özen göstermek gereklidir.

Kalsiyum alımı

Hamilelikte kalsiyum desteği vücuttan atılamazsa böbreklerde baskı oluşturur. Bu da kum ve taş üreterek anne adayını zoru durumda bırakır.

İdrar yolu enfeksiyonu

Hamilelikte yaşanan idrar yolu enfeksiyonunun nedeni böbrek taşının habercisi olabilir. Bu durumda gebeliği takip eden hekimin haberdar edilmesi şarttır.

Hamilelikte doğru su tüketimi pek çok sağlık sorununun görülmesini engeller. Gebelik boyunca anne adaylarına tavsiye edilen günlük miktar 12-13 bardaktır. Fazla su içince mide bulantısı sorunu yaşayanlar tüketimi farklı saatlere yaymalıdır. Vücudun biyolojik yapısı su ihtiyacını anlar ve susuzluk belirtileri ortaya çıkar. Her ihtiyaçta en az 1 bardak su içilerek günlük tüketilmesi önerilen miktara erişim sağlanabilir.

Hamilelikte Böbrek Sancısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte yaşanan böbrek sancısının pek çok farklı nedeni olabilir. Uzman hekim muayenesi ve gerekli görülen tetkiklerin sonunda tanı konur ve tedavi planı yapılır. En etkili tedaviler arasında; ilaçla tedavi, serum tedavisi ve hastanede gözlem sayılabilir.

İlaçla tedavi

Antibiyotik ve ağrı kesicilerden oluşan ilaçlar arasından anne adayına en uygun olanı seçilir. Tedavinin etkisini gösterebilmesi ve hastalığın istenmeyen sonuçlar doğurmaması için anne adayının planı aksatmadan ilaçlarını alması son derece önemlidir.

Serum tedavisi

Serumla tedavide amaç, anne adayına vücudunun kaybettiği su miktarının geri kazandırılmasıdır. Hamilelikte böbrek sancısına ne iyi gelir sorusunda serum tedavisi ilk akla gelen seçenektir.

Hastanede gözlem altında tutma

Anne adayına gerekli tetkikler yapıldıktan sonra bir müddet hastanede gözlem altında tutulmasına karar verilebilir. Bu esnada uygun tedavi planı hayata geçirilir. Anne adayının konforunun en çok korunduğu yöntem hastanede gözlem altında tutmaktır.

Hamilelikte böbrek sancısı hafife alınır, tedavi geciktirilir veya yeterli gelmezse hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı ciddi tehlikeye girebilir. Böbrek sorunları hayatın her döneminde önemsenmeli ve hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.

Hamilelikte Böbrek Sancısına Ne İyi Gelir?

Medikal tedavinin yanı sıra doğal kaynaklarla süreç desteklenmelidir. Düzeli gıda ve yeterli sıvı takviyesi tedavi planının ayrılmaz ikilisidir. Bol su tüketimine ek olarak;

  • Limonlu su
  • Kereviz suyu
  • Kiraz sapı çayı
  • Buğday çimi suyu hekime danışılarak günden en fazla 2 fincan tüketilebilir.

Uzun süren yürüyüşler, ağır spor aktiviteleri ve aşırı tuz tüketimi böbrek sancısının artmasına neden olabilir.

Böbrek sağlığını koruyan besinler arasında; maydanoz, kabak çekirdeği, kırmızı elma, bal kabağı, ısırgan otu, yoğurt ve çörek otu günlük beslenme planına dâhil edilebilir.

Hamilelikte Böbrek Sancısında Hangi Doktora Gidilmelidir?

Hamilelikte böbrek sancısı hissedildiğinde önce gebeliği takip eden kadın doğum doktoruna bilgi verilmeli ve yönlendirme yapması istenmelidir. İlgili bölüm ve doktora randevu aldıktan sonra gerekli tetkik ve tahlillerin sonucuna uygun olarak tedavi planlaması yapılır. Sorunların bitmesinin ardından kontrol randevusuyla anne adayının sağlık durumu hakkında son bilgi edinilmelidir.

Leave a Reply