Hamilelikte öksürük farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişebilir. Mevsim geçişlerinde yakalanılan nezle ve grip, öksürüğün tetikleyicisi olabilir. Hamilelikte öksürük neden olur ve bebeğe bir zararı var mıdır?
Hamilelikte Öksürüğün Nedenleri
Öksürüğü altta yatan nedenler oluşturur. Bunlar, boğazda tahriş ya da akciğerlerin yabancı bir duruma karşı gösterdiği tepki olabilir ancak gebelikle herhangi bir ilişkisi yoktur. Öksürük nedenleri arasında ilk akla gelenler;
- Soğuk algınlığı
- Alerjik reaksiyon
- Sigara içmek
- Mide reflüsü
- Bronşit veya astım
- Üst solunum yolu hastalıklarıdır.
Bu sorunlardan en az biriyle karşılan hamilelerde öksürük görülür. Altta yatan sorun tedavi edildiğinde veya ortadan kaldırıldığında öksürük kendiliğinde yok olur.
Hamilelikte Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Hamilelikte öksürük tedavisi alınacak basit tedbirler ve uygulanacak doğal yöntemlerle kesilebilir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermek ilk kuraldır. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir günlük plan, olası sağlık sorunlarından korunmada etkilidir.
- İçine bal karıştırılmış ılık süt boğazı yumuşatır ve öksürük sorunlarını hafifletir.
- Bu süreçte ılık sıvı ve özellikle su tüketimi yeterli seviyede olmalıdır.
Grip ve soğuk algınlığından korunmada etkisi onaylanmış C vitamini ve çinko doğal yollardan yeteri kadar alınmalıdır. Ilık duş ve buhar banyosu vücudu rahatlatırken nefes yolunun açılmasını da sağlar.
Hamileler Öksürüğü Kesmek İçin Neler Yapabilir?
Öksürüğü kesmek için en etkili yöntem kuşkusuz ılık ve doğal gıdalar tüketmektir. Ev yapımı çorbalar, nane çayı, zencefil ve ballı limon en büyük şifacılar arasında sayılabilir. Yeterli sıvı alımı sayesinde mukus azalırken nefes yolları açılır.
- Hamileler öksürüğü kesmek için tuzlu suyla gargara yapabilirler. Şiddetli öksürükte 1 litre su içine 1 elmanın kabukları atılır, elma dilimlenerek ilave edilir. Tarçın, karanfil hatta balla tatlandırılan çay ılık ılık içilir.
Anne adayının kaldığı oda düzenli olarak havalandırılmalıdır. Kış aylarında radyatör üstüne yerleştirilecek ıslak bir havlu nem dengesini sağlarken buhar makinesi kullanımı da önerilir. İyileşme genellikle 1 hafta içinde yaşanır. Sürenin uzaması ve öksürüğe ateş eklenmesi halinde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Hamilelikte Öksürük Bebeğe Zarar Verir mi?
Uzun süren ve şiddetli öksürük karnın kasılmasına neden olur. Bu durum bebek hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilir. İçi amniyon sıvısıyla dolu kese, bebeği dış etkilere karşı korurken öksürüğe bağlı sarsıntıların hissedilmesini engeller.
- Hamilelikte öksürük düşük sebebi değildir.
- Gebeliğin son üç ayında görülen gribal enfeksiyona bağlı şiddetli öksürüğe ateş eşlik ediyorsa bu durum su kesesinin açılmasına ve erken doğuma neden olabilir.
Birdenbire ortaya çıkan öksürük için anne adayının dâhiliye veya kulak burun boğaz hekimine görünmesi gereklidir.
Hamilelikte Gıcık Tipi Öksürük Nasıl Geçer?
Kuru, sekresyonsuz ve boğazda kaşıntı hissine neden olan gıcık tipi öksürüğe bölgedeki tahriş neden olur. Yumuşak besinler ve ılık sıvı tüketimi sürecin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.
- Sık sık su içilmesi
- Doğal içerikli boğaz pastili ve
- Bitki çayları tahrişi önlemek için kullanılabilir.
Hamilelikte gıcık tipi öksürüğün bir diğer nedeniyse reflüdür. Hamilelik reflüsü en sık genç yaşta anne adayı olan kadınlarda ortaya çıkar. Rahim boyutunun büyüyerek mideye baskı yapması ve bebeğin büyümesi hamilelikte reflüyü tetikleyen nedenler arasında sayılabilir.
Öksürüğün reflüden kaynaklandığı tespit edilirse mide asidini kontrol altına alacak tedavi planı hekim tarafından yapılmalıdır. Şikâyetlerin ortadan kalmasıyla birlikte öksürük de azalarak kaybolur.
Hamilelikte Balgam Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte balgam oluşumunun en temel sebebi hormonal değişimlerdir. Balgam, her insanda olan ve solunum sistemi içinde bulunan mukustur. Bakterilerin vücuttan atılması görevini üstlenen yapışkan madde, hamilelikte artan hormonların etkisiyle fazlalaşabilir. Bu sorun pek çok anne adayının karşılaştığı bir durumdur. Hamilelikte balgam;
- Nefes darlığına
- Nefes tıkanıklığına
- Mide sorunlarına ve
- Sabah bulantılarına neden olur.
Kahverengi, yeşil veya kırmızı renkli balgam kan varlığına işaret edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden gerekli kontrollerin yapılması için hekime danışılmalıdır.
Özellikle sabah bulantılarını tetikleyen balgam uykusuzluk, sinirlilik, öksürük ve sırt ağrısına neden olabilir. Bitkisel çözümlerle etkili sonuçların alındığı balgam sorunu zaman zaman çok can sıkıcı boyutlara gelebilir. Hamilelikte balgam nasıl geçer?
Kalın ve yapışkan yapıya sahip olan balgam doğru beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle tedavi edilebilir. Antibakteriyel ve antimikrobik özelliklere sahip olan bal balgamının en doğal ilacıdır.
- 1 su bardağı sıcak suya eklenecek 1 yemek kaşığı bal sabahları aç karnına yavaş yavaş içilerek tüketilmelidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen ekinezya vücudu viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur. Göğüs bölgesinde bulunan tıkanıklıkların giderilmesinde okaliptüs yağı kullanılabilir. Buhar solumak ve bu aşamada sıcak suyun içine nane yağı damlatarak derin nefes almak tıkanıklıkların giderilmesinde etkili sonuç verir.
Balgam Çeşitleri Nelerdir?
Balgam çeşitlerini tespit etmede balgamın rengi ve yoğunluğuna bakmak gerekir. Hamilelikte şeffaf renkte balgam görülmesi son derece doğaldır. Diğer balgam türleri kadar yapışkan olmayan şeffaf tür, akciğer sorunlarında kıvam olarak yoğunlaşır.
- Sarı ve yeşil balgam akıllara enfeksiyon sorunlarını getirir. Zatürre ve alt solunum yolu rahatsızlıklarında bu renk balgam görülür.
Kanlı balgam her zaman önemsenmelidir. Tüberküloz belirtisi olan kanlı balgam akciğer ödemini de akıllara getirir.
- Kahverengi balgam genellikle sigara içen kişilerde görülür. Göğüs enfeksiyonları ve KOAH alevlenmelerinde bu tür balgam çıkışı artar.
Balgam kültür testi; gün içinde çok fazla balgamlı öksürük, ateş yükselmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya ciddi enfeksiyon şüphesi olduğu durumlarda istenir.
Hamilelikte Balgam Nasıl Atılır?
Doğal ve bitkisel alternatifler balgam atımını kolaylaştırır. Hamilelikte öksürük ve balgam nasıl geçer sorusuna verilecek en doğa tedaviler ılık limonlu su, zencefil, bal, sıcak suyla duş, okaliptüslü pastil, mentol, nemli ortam, alerjileri kontrol altına almak, sigara ve sigara dumanından uzak durmaktır. Balgam yutmanın herhangi bir zararı yoktur ancak balgamda enfeksiyon varsa risk oluşturabilir.