Hamilelikte Kuru Cilde Ne İyi Gelir?

Hamileliğin ilk gününden itibaren cilt biraz daha kurur. Cilt kuruluğuna eşlik eden kaşıntı, anne adayına zor günler yaşatır. Mevsimsel etkilere eşlik eden metabolizmadaki hızlı değişim ve hormonal dalgalanmalar cilt kuruluğu etkilerini daha çok hissedilir hale getirir.

Hamilelikte kuru cilde ne iyi gelir ve anne adayı cildini nasıl rahatlatabilir? Cilt, hayatın her döneminde temiz ve sağlıklı olmalıdır. Hamilelikte cilt bakımı her zamankinden daha önemlidir. Sağlıklı bir cilt dokusu için hassas bakım önerileri değerlendirilmelidir.

Hamilelikte Neden Cilt Kuruluğu Yaşanır?

Hamilelikte cilt kuruluğunun temel nedeni yükselen progesteron hormonu ve değişen metabolizma hızıdır. Özellikle kış aylarında zorlaşan şartlar cilt kuruluğuna zemin hazırlar. Tüm bedeni kapsayan değişiklikler arasında ciltte genişlemeye bağlı sorunlar en sık rastlananlardır. 

  • Hormonal değişimler ve gerilen dokular sebebiyle kırılgan ve duyarlı hale gelen ciltte kuruluğa ek olarak akne, çatlak ve lekelenme gibi sorunlar görülmesi doğaldır. 

Hamilelik sürecinde cilt bakımına gereken özeni gösteren anne adaylarında sorunlar daha az yaşanır. Yüz bölgesinde ortaya çıkan sıkıntılara avuç içinde kaşıntı, boyunda kızarıklık eşlik edebilir. Etkili ilaç kullanımının kısıtlandığı süreçte problemin oluşmadan önlenebilmesi büyük önem taşır.  

Hamilelikte Cilt Sorunları ve Nedenleri

Birinci trimester boyunca östrojen artışı düşük seviyelerde kalır. Gebelik hormonuysa hızlı bir şekilde yükselmeye devam eder. İkinci üç aylık dönemdeyse östrojen hormonu yükselişe geçer. Bu da öncelikle cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Cilt kuruluğunun temel nedeni artan progesteron hormonudur. Bu dalgalanma ciltteki yağ ve nem dengesini bozarken çatlak oluşumu da görülür. Gebelikte cilt bakımı dendiğinde akla gelen malzemeler; nemlendiriciler ve besleyicilerdir. Düzenli olarak güneş koruyucu krem kullanımı da ihmal edilmemelidir. 

Hamilelikte Sık Görülen Cilt Sorunları

Her hamilelik kişiye özeldir. Cilt tipine göre sorunlar yaşanabileceği gibi eskisinden daha parlak ve esnek bir cilde sahip olunabilir. Hamilelikte sık görülen cilt sorunları şu şekilde sıralanabilir. 

  • Hamilelik çatlağı

Kilo alımı ve cilt dokusunun gerilmesi nedeniyle gözle görülen çatlaklar, karın ve göğüs bölgesinde yaygındır. Gebelik çatlağının oluşmaması veya hafif geçirilmesi için anne adaylarının öncelikle su tüketimine özen göstermesi gerekir. E vitamini açısından zengin beslenme planı ve tahıl tüketimi sorunun en doğal yolla tedavisinde etkilidir.

  • Gebelikte sivilce

Hamilelikte vücuttaki yağ oranının artması mevcut sivilceli yapıyı güçlendirirken yeni sivilcelerin görülme ihtimalini de artırır. Cildin sivilceye yatkınlığı, sağlıksız beslenme, cilt temizliğine gereken özenin gösterilmemesi ve hormonal dengesizlikler sıkıntıları içinden çıkılamayacak boyutlara taşıyabilir.

  • Geçici renk değişimi

Hormonal dalgalanma pigmentasyonu artırır bu da “hamilelik maskesi” olarak adlandırılan geçici renk değişimine neden olur. Doğumdan sonra kendiliğinden geçen sorun için konusunda uzman bir dermatolog ile iletişime geçilebilir. Renk değişimini önlemenin bir diğer yolu güneş kremi kullanmaktır.

Hamilelikte cilt kuruluğu, farklı cilt sorunları yaşamamak ve bebeğin sağlıklı gelişimini sürdürürken güzelliği muhafaza etmek için cilt bakımına gereken özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Doğru ve Etkili Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Hormonlardaki dalgalanmanın kaçınılmaz olduğu hamilelikte doğru ve etkili bir cilt bakımıyla sorunlar en az hasarla veya hasarsız bir şekilde giderilebilir. Cilt bariyerinin zayıfladığı bu özel dönemde kuruluk ve kaşıntı gibi rahatsız edici sorunların yaşanmaması için cilt tipine uygun nemlendirici krem kullanımı ihmal edilmemelidir. Hamilelikte cilt kuruluğunu önlemek için; 

  • Çok uzun ve sıcak banyo yapılması önerilmez.
  • Yüz temizliğinde sabun gibi cildi daha fazla kurutacak temizlik malzemelerinden uzak durulmalıdır.
  • Buhar maskesi cildin sahip olduğu doğal yağı kurutacağı için bu uygulamadan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte önerilen günlük su tüketimi 3 litredir ve her 1 saatlik egzersiz için ilave 1,5 bardak su tüketilmesi önerilir.

Hamilelikte Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Tercih Edin!

Vücudun en büyük organı kuşkusuz cilttir. Geçirgen bir yapıya sahip olan cilt, bebeğin sağlıklı gelişimi üzerinde önemli rol oynar. Gebeliğe özel doğal içerikli cilt bakım ürünleri kimyasal içerikli cilt bakım ürünlerine tercih edilmelidir. 

Kullanılan bakım ürünlerinin içeriğinde; retinoid, ftalat, BHT, paraben, salisilik asit, PEG veya nitrosamin bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Gebelikte doğru, dengeli, çeşitli ve yeterli beslenme bebeğin gelişimini koruduğu kadar anne adayının cilt sağlığının korunması açısından da önemlidir. E vitamini açısından zengin ürünler beslenme planına dâhil edilirken zeytinyağı tüketimi de artırılmalıdır.

Hamilelikte Cilt Tipine Uygun Cilt Bakım Önerileri

Sağlıklı bir cilt için önce cilt tipini doğru tanımak gerekir. Cilt tiplerine uygun bakım önerileri şunlardır.

  • Karma cilt

Karma cilde sahip olanların burun ve çene bölgesi hafif yağlı görünümdedir. Halk arasında “T” yağlanma olarak bilinen cilt tipi temizlenirken çok sıcak veya soğuk su yerine ılık su tercih edilmelidir. Cildi düzenli olarak nemlendirmek hamilelikte kuru cilde ne iyi gelir sorusuna cevap olarak verilebilir.

  • Yağlı cilt

En sorunlu cilt tipidir. Sivilce ve akne oluşumu için ideal zemindir. Cildin sağlıklı kalabilmesi için düzenli temizlik, bakım ve nemlendirme önerilir.

  • Normal cilt

Gündüz ve gece bakımı düzenli uygulandığında sorunsuz bir cilt tipidir. Saf su içerikli doğal ürünlerin kullanımı tavsiye edilir. 

  • Kuru cilt

Kuru bir cildin sürekli nem alması gerekir. Üst deri incedir, gözenekler küçük ve kapalıdır. Az yağ salgılayan bu cilt tipi kolay kurur, pul pul dökülür, kaşıntı ve egzama için ideal zemindir. 

Hamilelikte cilt kuruluğu için krem seçerken doğal ve bitkisel içerikli nemlendiricilere yönelmek gerekir. Aloe vera ve E vitamini içerikli ürünler cilde sağlıklı ve güzel bir görünüm kazandırır.

Hamilelikte Cilt Kuruluğunda Ne Zaman Hekime Başvurulmalıdır?

Bebeği sağlıklı bir şekilde büyürken parlak bir cilde sahip olmak isteyen anne adayları doğal içerikli bakım ürünleri tercih etmeli ve sokağa çıkarken güneş kremi kullanmaya özen göstermelidir. Cilt kuruluğuna kaşıntı, döküntü veya kırmızı kabarcıklar eşlik etmesi halinde dermatoloğa başvurulması önerilir. Hamilelikte cilt ve el kuruluğu cinsiyet belirleyici bir kriter değildir. 

Leave a Reply