Hamilelik dönemi anne adayları için her ne kadar özel ve güzel olsa da onları strese sokan onlarca konu başlığı dikkat çeker. Toplumda yerleşmiş ve kulaktan kulağa günümüze kadar gelmiş hamilelikte doğru bilinen yanlışlar günlük hayatın konforunu düşürür. Şehir efsanesi denebilecek bu bilgiler anne adayının hata yapmasına neden olur. 40 haftalık yolculuğun başında olan genç hamileler için doğru bilinen yanlışları ve yanlış bilgilerin doğrularını bir araya topladık. Haydi başlayalım…
- Birkaç sigaradan bir şey olmaz
Doğrusu: Hamilelikte sigara kullanımı sayısından bağımsız olarak bebek için zararlıdır. Sigara tüketiminin artması beraberinde düşük kilolu bebek ve erken doğum riski taşır. Hamile kalmayı planlayan veya hamile kaldığını öğrenen anne adaylarının mutlaka sigarayı bırakması gerekir.
- Hamilelikte X-Ray cihazından geçilmez
Doğrusu: X-Ray cihazları radyasyon taşımaz. Bu cihazlardan geçmenin ne anneye ne de karnındaki bebeğe herhangi bir tehlikesi yoktur. Aynı sorun akciğer filmi için de geçerlidir. Hayati bir konu olduğunda anne adayı düşük radyasyon dozu içeren akciğer filmi çektirebilir.
- Diş tedavisi yapılmaz
Doğrusu: Hamilelikte rutin diş kontrollerine devam edilmelidir. Tedavi için ilaç verilebilir, diş çekimi yapılabilir. Tercihen müdahalenin ilk üç aylık dönemin sonunda bırakılması önerilir. Acil tedavi gerektiren durumlarda diş hekimi ve kadın doğum doktoru görüş alışverişi yapmalıdır.
- Evdeki kedi ve köpek evden uzaklaştırılmalıdır
Doğrusu: Evcil hayvan bakarken hamile kalan anne adayları doktorlarıyla görüşerek ve önemli konularda gereken tedbirleri alarak kedi ve köpeklerine bakmaya devam edebilirler. Sokakla ilişkisi sınırlandırılan, rutin kontrolleri ve aşıları yaptırılan evcil hayvanlar doğumdan sonra bebekle de tanıştırılabilir. Evcil hayvanıyla yakın temas halinde olan anne adaylarının dışkı temizliği yapmaması, yapması zorunlu olan hallerdeyse ellerini bol sabunlu suyla yıkamaları önerilir.
- Anne adayı 2 kişilik yemek yiyebilir
Doğrusu: Evet anne adayı çift canlı olabilir ancak iki kişilik yemek yiyemez. Bu alışkanlık anne adayının 40 haftalık süreçte beklenenden daha fazla kilo almasına neden olur. Dengeli beslenme, gıda kalitesi ve yeme düzeninin çok önemli olduğu bu dönemde ideal kilonun alınması doğum sonrası normal hayata geçişi de kolaylaştırır.
- Şeker yükleme testi sakıncalıdır
Doğrusu: Hamilelikte şeker yükleme testi değil tanı konulmamış diyabet hastalığı sakıncalıdır. Gebeliği takip eden hekimin 24 ile 28.haftalar arasında uygun bulduğu tarihte şeker yükleme testi güvenle yaptırılmalıdır.
- İlaç kullanılmaz
Doğrusu: Hamile anne ve gelişen bebek üzerinde olumsuz etkisi olmayan ve güvenliği kanıtlanmış ilaçlar sadece hekim onayı ve doz planıyla kullanılabilir. Ancak özellikle ilk üç aylık ve son dört haftalık süreçte dikkatli olmak gerekir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon, üst solunum yolu sorunları veya mide şikâyetleri ilaç kullanımından daha çok zararlıdır.
- Hamilelikte cinsel ilişkiye girilmez
Doğrusu: Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Hatta yarattığı etkiyle rahim ağzından salgılanan maddeler doğumu kolaylaştırır. Anne adayının düşük ya da erken doğum riski varsa cinsel yaşantı sınırlandırılabilir.
- Hamilelikte spor yapılmaz
Doğrusu: Tam tersi hamilelikte hareketsiz yaşam hem anne hem de bebeği için sakıncalıdır. Hareketsiz bir yaşam kasları tembelleştirir ve bu da doğumu zora sokar. Süreç içinde hekim onayıyla düzenli yürüyüş, yüzme, hafif egzersizler, hamile yoga ve pilatesi anne adayını mental olarak da doğuma hazırlar.
10-Havayolu seyahati düşüğe sebep olur
Doğrusu: Hamilelikte seyahat etmek sakıncalı değildir. Kısa mesafeler, 2 saati aşmayan araba yolculuğu ve uçak tercih edilmelidir. Erken doğum veya düşük riski taşımayan anne adayları 36.haftaya kadar uçağa güvenle binebilirler.
11-Meyve tok tutar
Doğrusu: Meyve tam tersi acıktırır. Yumurta, süt ve süt ürünleri anne adayını daha tok tutarken protein ihtiyacını da karşılamaya destek olur. Mevsim meyveleri ne kadar sağlıklı oldukları için günlük beslenme planında mutlaka yer bulmalı ancak aşırıya kaçılmamalıdır.
12-Hamilelikte saç boyanmaz
Doğrusu: Hamileliğin 12.haftasından sonra saç boyatılabilir. Anne adayının bakımlı olması ve kendini iyi hissetmesi bu zorlu süreçte doğum hazırlığına pozitif katkı sunar. Doğal içerikli ürünler tercih edilerek saç boyama ve makyaj yapılabilir.
13-Hamilelikte düz ayakkabı giyilmelidir
Doğrusu: Düz ayakkabı giymek anne adayının çıplak ayakla dolaşması benzeri etki göstererek bacaklara aşırı yük binmesine neden olur. Hafif topuklu, rahat, kaliteli malzemeyle üretilmiş spor ayakkabılar güvenlidir.
14-Hamilelik 9 aydır
Doğrusu: Gebelik sürecinin belirleyicisi “son adet tarihidir”. Bu tarihe göre hamilelik 40 hafta süren bir maratondur. Bu hesaplamayla doğum tarihinin tutma olasılığı %80 civarındadır. Çeşitli nedenlerle hamilelik 38.haftada gerçekleşebilir veya 42.haftaya uzayabilir.
15-Bebek saçlıysa annede bulantı olur
Doğrusu: Bebeğin saçlarının çıkması anne adayının bulantılarını tetiklemez. Mide sorunları, bebeğin büyümesi, kapladığı yerin diyafram ve mideye baskı yapmasıyla ilişkilidir. Değişen ve dalgalanan hormonlar mide bulantısının temel sebebidir. Az ve sık yemek, hekimin önerilerine uymak bulantı ve kusma şikâyetlerini hafifletebilir. Süreç gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kendiliğinden düzelir.
16-Anne çirkinleşirse “kız” güzelleşirse “erkek” bebek doğurur
Doğrusu: Anne adayının güzelleşip çirkinleşmesi veya karnının sivri ya da yuvarlak olması cinsiyet belirlemede kullanılamaz. Gebeliğin 12.haftalarında rutin ultrason kontrollerinde bebeğin cinsel organı görüntülenebilir. Bu haftalarda ultrasonla görüntülemede doğruluk payı %90 seviyelerindeyken 17.hafta civarı %100’e ulaşır.
17-Hamilelikte jinekolojik muayene yapılmaz
Doğrusu: Hamilelik ihtimaliyle doktora başvurulduğunda jinekolojik muayene yapılabilir. Jinekolojik muayene düşük riski oluşturmayacağı gibi pap smear alınması enfeksiyon ve patolojik durumun belirlenmesini sağlar.
18-Sık ultrason bebeğe zarar verir
Doğrusu: Ultrason ses dalgalarıyla çalışır. Ses dalgalarının canlı hücresine zarar verdiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Gebelik takibinde kullanılan ultrasonografik görüntülemenin anne veya bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Fetüs gelişimi ve sağlığını takip etmenin en güvenli yolu ultrasondur.
19-Hamilelikte leke tarzı kanama olabilir
Doğrusu: Özellikle ilk üç ayda görülen lekelenme tarzı kanamalar düşük riski taşır. Her türlü lekelenmede gebeliği takip eden hekime bilgi verilmelidir.
20-Hamilelikte tuz kısıtlaması yapılmalıdır
Doğrusu: Hamilelikte görülen su tutulumu tuz tüketimine bağlı değildir. Yemeklere normal sınırda tuz eklemenin hiçbir sakıncası yoktur. Her alışkanlıkta olduğu gibi tuz kullanımında da aşırıya kaçılmamalıdır.