Kolik özetle sağlıklı bir bebeğin gereğinden uzun ve sık ağlaması olarak nitelendirilebilir. Bu durum hem bebek hem de ebeveynler için oldukça zordur. Koliğin nedenlerini, risk faktörlerini ve alınabilecek önlemleri inceleyelim.
Kolik Neden Olur?
Koliğin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sadece şüphe edilen faktörler bulunmaktadır. Bebeklerin sindirim sistemlerinin henüz gelişmemiş olmasının ve sindirimde güçlük yaşamalarının koliğe yol açabilme ihtimalinin mümkün olduğu düşünülmektedir. Çevresel faktörler, alerjenler, stres ve gaz da koliğin nedeni/nedenleri olarak şüphe edilen problemler arasında yer almaktadır. Başta da belirtildiği üzere koliğin nedeni bilim dünyası tarafından henüz açıklığa kavuşturulamamıştır.
Koliğin Belirtileri Nelerdir?
Ebeveynler bebeklerinin ağlamalarının normal bir ağlama mı yoksa kolik kaynaklı mı olduğunu merak edebilmektedirler. Bu durumda yapılabilecek en sağlıklı şey alanında uzman bir doktora başvurmaktır. Koronavirüs önlemleri kapsamında mümkünse hastaneye gitmeden önce doktorla telefon aracılığı ile iletişim kurulmalıdır. Bebeğin gün içinde kaç kez ve ne kadar süre ağladığı da takip edilmelidir, böylelikle doktorun sorularına da net cevap vermek mümkün olacaktır.
Koliğin belirtileri olarak;
- Bebeğin acı çekermiş, bir problemi varmış gibi ağlaması,
- Bebeğin herhangi neden yokken (uykusunu almış, altı temiz ve tokken) ağlaması,
- Ağlamanın kolaylıkla giderilememesi,
- Ağlamanın özellikle gece saatlerinde artması,
- Ağlamanın gün içinde 3 saati geçmesi
gibi durumlar gösterilmektedir.
Kolik için Risk Faktörleri Nelerdir?
Tıpkı koliğin nedenlerinde olduğu gibi koliğin risk faktörlerinde de anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. Beslenme türü veya cinsiyet gibi faktörlere göre kolik oranı değişmemektedir. Bununla birlikte hamilelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinin kolik problemi yaşama oranının çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Kolik ve Beslenme
Emziren annenin sağlıklı beslenmesinin bebeği de olumlu etkileyebileceği düşünülmektedir. Annenin zararlı yiyeceklerden uzak ve yeterli miktarda su tükettiği bir beslenme planını benimsemesi bebeğine de katkı sağlayabilir. Annenin gaz yapan besinleri tüketmesinin bebekte koliğe yol açabileceğinden şüphe edilse de bu durum henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Bebeklerin sakinleştiği aktivite bebekten bebeğe değişiklik gösterebilmektedir.
Kolik bebekleri yatıştırabilmek için ebeveynlerin uyguladıkları yöntemlerden bazıları şu şekildedir;
- Bebeği bebek arabası ile veya kucakta gezdirmek tercih edilebiliyor.
- Bebek masajı bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olabiliyor.
- Bazı bebekler ise müzik dinlemekten hoşlanıyor. Basit bir arama ile kolik bebekler için üretilmiş şarkılara ulaşmak mümkün. Sonuçlarda yer alan birçok şarkının dinlenme adedi ise milyonlarla ifade ediliyor.
- Bebek ışıktan veya gürültüden rahatsız olmuş ise bebeği daha sakin, daha az ışık alan bir odaya götürmek faydalı olabiliyor.
- Bebeğe banyo yaptırmak bebeğin sakinleşmesine katkıda bulunabiliyor.
Kolik ve Ebeveynler
Kolik bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de zordur. Kolik, annede doğum sonrası depresyon riskini arttırmaktadır. Bu nedenle ebeveynler bebek için tıbbi yardım alırken kendilerini de ihmal etmemeli psikolojik destek almayı düşünmelidirler.
Yeni doğum yapmış olmanın verdiği yorgunluk, koliğin neden olduğu stres, gece ağlamaları yüzünden yaşanan uykusuzluk düşünüldüğünde ebeveynlerin de bu sorun karşısında zorlanabileceği unutulmamalıdır. Bebeği kolik problemi yaşayan ebeveynlerin de anlayış ve desteğe ihtiyacı olabilmektedir.
Kolik ve Baby SPA
Bebeklerin keyifli vakit geçirdiği ve bu sırada da gelişimlerine destek olacak hidroterapi, bebek masajı, floating gibi aktiviteleri gerçekleştirdiği Baby SPA etkinliği kolik bebeği olan ebeveynler tarafından tercih edilebilmektedir. Özellikle suda/banyoda vakit geçirmekten hoşlanan bebeklerin baby spa’dan son derece memnun kalacakları düşünülmektedir.
Mobi Baby olarak deneyimli ebe ve hemşire personelimiz tarafından uygulanacak baby spa (bebek masajı, hidroterapi ve floating) uygulamalarının bebeğinizin sakinleşmesine yardım edeceğini düşünüyoruz.
Bebeğiniz kolik problemi yaşıyor ise öncelikle doktorunuza danışarak baby spa uygulamasını deneyebilirsiniz.