Ateş, vücuda giren hastalıklara karşı vücudun gösterdiği bir cevap, koruma mekanizmasıdır. Vücut, ısısını yükselterek hastalıklarla savaşma duruma girmektedir. Bu durum birçok annenin korkulu rüyasıdır. Yüksek ateşin üzerine farklı semptomlar da eklenince işin rengi değişir. Yüksek ateşe ve beraberinde getirdiği semptomlara birçok farklı neden sebep oluyor olabilir.
Yazımızın devamında bebeklerde yüksek ateşe hangi hastalıklar, enfeksiyonlar sebep olur, nelere dikkat edilmelidir, bebeklere ateş düşürücü ilaç vermek ne kadar doğrudur gibi başlıklardan derlediğimiz yazımızı bulabilirsiniz.
Yüksek Ateşe Neler Sebep Olur?
Yüksek ateş 38 ve üstü olarak kabul edilmektedir. Yüksek ateşe vücuda giren zarar mikrop ve bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar sebep olabilir. Yüksek ateşe neden olabilen unsurlar şu şekildedir:
- Gribal enfeksiyonlar,
- Boğazda bulunan enfeksiyonlar,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Çocukluk çağında baş gösteren bazı romatizmal hastalıklar.
- Bebeğin çok kalın giydirilmesi ve ortamın çok sıcak olması
- Menenjit
Bunların yanında;
Güneşe doğrudan fazla temas halinde kalmak da yüksek ateşe sebebiyet verebilecek durumlar arasında yer alabilir.
Yüksek Ateşte Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yüksek ateşte ilk olarak bebek ve çocuklarda gözlem yapmalı ve şu kanılardan birine varmalıyız; ateş yanında farklı semptomlar seyrediyor ve huysuz mu, yoksa ateşi var fakat keyfi yerinde mi? Bu soruya verdiğimiz cevap doğrultusunda ateş yanında farklı semptomlar yok ise ve bebeğinizin huysuzluğu yoksa takip altında tutmalısınız. Eğer farklı semptomlar ve huysuzluk sergiliyor ise aşağıda sayacağımız durumları da göz önüne alarak en yakın sağlık kuruluşuna Covid-19 tedbirlerine uyarak, sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat ederek başvurmanızı tavsiye ederiz.
- Eğer bebeğiniz 3 aylık veya küçük ise,
- Tepki vermiyor ve sürekli uyku halinde, uyandırılamıyor ise,
- Nefes alıp verirken solunum sıkıntısı yaşıyor ise,
- 39-40 derece üzerinde seyreden ateşi var ise,
- Ateşi 4-5 saat kadar veya daha fazla uzun sürdüyse,
- Kronik bir rahatsızlığa sahip ise, (Kalp, kanser hastalığı gibi)
- Ateş ile birlikte ciltte döküntüler ve kızarıklıklar da yaşanıyorsa,
- 2-3 gündür geçmeyen bir ishal üzerine ateşlendiyse,
- 1 günden fazla kusması devam ediyorsa,
- Kulak-boğaz ağrısı şikâyeti bulunuyorsa
- İdrar yaparken ağrısı var ise, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız yararınıza olacaktır.
Bunların yanı sıra ateş ölçümünü de doğru yaptığımızdan emin olmalıyız. Termometrenin kullanım kılavuzu dikkatle okunmalı, vücudun farklı bölgeleri için farklı termometreler kullanılmalıdır. Termometrelerin temizlenmesi ve uygun koşullarda saklanması da oldukça önemlidir.
Ateş Düşürücü Kullanımı için Doktorunuza Danışınız
Eliniz altında bulunan daha önce geçirdiği hastalıktan kalmış olan veya bir arkadaş eş dost tavsiyesi ile ateş düşürücü yanı sıra hiçbir ilacı vermek doğru bir davranış değildir. Her ateşlenen çocuğa ilaç vermek de doğru bir davranış değildir. Ateş her ne kadar bebeğinizin konforunu bozsa da vücudundaki bakteriler için vücudun koruma mekanizması olduğunu unutmamalıyız. Eğer ilaç verilecekse bunu önce doktorunuza danışıp onun önerdiği ve almanızı tavsiye ettiği ilacı almalısınız. Aksi halde ateşini düşürmek isterken yanlış ilaç kullanımı istemediğimiz kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun bilincinde olmalı ve doktorumuzun bizzat yazmadığı hiçbir ilacı reçetesiz olarak kullanmamalıyız.
Yüksek ateşli çocuk ve bebeklerde yapılan en büyük hata ateşinin yüksek olmasından dolayı üşüme hissine kapılan bebeğinizi veya çocuğunuzu kat kat giydirmektir. Bunun yerine ateşi yüksek olan çocuğunuzu mümkün olduğunca ince giydirip (oda sıcaklığının normal seviyede olmasına özen göstermelisiniz) oynaması için önüne bir küçük bir su verebilirsiniz. Su; hem ateşi dengelemesine yardımcı olabilir hem de çocuğunuzun biraz neşelenmesini sağlayabilir.
Sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için lütfen sağlık kuruluşlarına gitmeniz gerekiyor ise Covid-19 tedbirleri ve uyarılarına sıkı sıkıya uyup sosyal mesafenize ve maske kullanımına dikkat ediniz