Bebeklerde Göz Kayması (Şaşılık) Neden Olur?

mom helps her little one year old daughter bathe i 2021 09 01 17 58 39 utc scaled

Yeni doğan bebekler, hayata gözlerini açtıkları andan itibaren öğrenmeye ve vücudundaki kasların kontrolünü sağlamaya çalışmaya başlarlar. Bu kaslardan bazıları da göz içerisinde bulunan kaslardır. Göz içerisinde 6 adet kas çeşidi bulunmaktadır. Bu kaslar koordine bir biçimde çalışmazsa, gözlerde kaymalara yani halk arasında şaşılık dediğimiz duruma sebebiyet verebilir.

Bebekler, diğer yeni keşfetmeye başladıkları kaslar gibi gözleri içerisinde bulunan kasların kontrollerini ilk birkaç haftalık iken yapamayabilirler. Bu da gözlerinde kaymalara sebebiyet verebilir. Fakat bu durum geçicidir. Bebeklerin ilk birkaç hafta içerisinde yaşadığı göz kaymaları için endişelenmemize gerek yoktur. Çünkü kaslarının kontrolünü sağlamaya başladıkları ilk birkaç ayda bu sorun büyük olasılıkla ortadan kalkacaktır.

Bazı durumlarda da bebeğinizin gözlerinde şaşılık olmamasına rağmen sanki varmış gibi görebilirsiniz. Bu duruma yalancı şaşılık denir. Yazımızın devamında; bebeklerde ve çocuklarda yaşanan bu durum neden olur, belirtileri nelerdir, yalancı şaşılık nedir, tedavisi için neler yapılabilir benzeri sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Kaymasının Sebepleri Nelerdir?

bebeklerde goz kaymasi 3

Bebeklerin göz kaslarının aynı senkronizasyonda hareket etmesini engelleyen durumlar bebeklerde göz kaymasına sebebiyet verebilir. Kaslardaki senkronizasyonu engelleyen durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ailede daha önceden göz kayması hikayesi var ise genetik faktörler dolayısı ile bu durum sebebiyet verebilir.
  • Kafaya alınan bir darbe sonucu oluşan kafa travmaları,
  • Bebeğinizin havale geçirmesi,
  • Hidrosefali denilen doğumsal hastalık sonucu etkileri olarak göz kaymaları görülebilmektedir. (Hidrosefali: Beynin kendi içerisinde üretmiş olduğu sıvının beyin tarafından emilememesi ve beyinde sıvı birikmesi durumuna denir.)
  • Serebral Palsi (Beyin Felci) geçirmiş olan çocuklarda,
  • Erken doğum ile dünyaya gelmiş ve beynin görme ile alakalı bölümlerinin daha tam olarak gelişmemesi durumunda da göz kayması olabilir.

Bebeklerde Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde şaşılık yani göz kaymaları gözlem yoluyla fark edilebilmektedir. Bu durum bebeğinizin görme kalitesini etkilediği için uzman bir göz doktoruna danışarak tedavisini geciktirmeden başlatmanızı öneririz. Çünkü ilerleyen zamanlarda aksatılan ve kendiliğinden geçer olarak görülen göz kayması problemleri göz tembelliği problemlerine sebebiyet verebilir. Göz kaymasının belirtileri şu şekildedir:

  • Tek ya da iki gözde senkronize olamama sonucu kayma,
  • Gözlerde titreme oluşması,
  • Nesneleri takip edememe,
  • Nesneleri çift görme,
  • Nesneleri Bulanık görme,
  • Üç boyutlu görüntünün kaybolması
  • Gözlerde oluşan ağrı, bebeklerde ve çocuklarda göz kaymasının belirtileri arasında görülebilir. Saydığımız ilk üç maddede yer alan belirtiler sizlerin bu durumu gözlem yardımı ile fark etmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Bebeklerde Yalancı Şaşılık Nedir?

Bebeklerde göz kapaklarının durumu veya burun kökü genişliğinin verdiği izlenim gözlerde sanki paralel değilmiş gibi izlenim oluşmasına ve aslında şaşılık bulunmayan bebeklerde şaşılık görüntüsü oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu durum bebeğin görme kalitesini etkilemez ve büyüdükçe burun köprüsünün de gelişmesiyle şaşılık görüntüsü ortadan kalkar. Fakat bebeklerdeki göz kaymasının ilk birkaç ay sonrasında hala devam etmesi durumunda bu durumun yalancı şaşılık olup olmadığını anlamak için mutlaka uzman bir göz doktoruna danışılmalıdır. Evde kendi varsayımımızla gerçek bilgiye ulaşamayız.

gebelik uzmana sor

Göz Kayması Durumunda Neler Yapılabilir?

bebeklerde goz kaymasi 2

Bebeklerdeki göz kayması için yapılacak en iyi şey erken tanı ve tedavi için durumu fark ettiğiniz andan itibaren en kısa sürede uzman bir hekimle iletişime geçmeniz olacaktır. Göz kayması tedavisi için erken teşhis oldukça önem arz etmektedir. Fakat böyle bir durumla karşılaştığınız durumlarda pandemi dönemi dolayısı ile doktorunuzla iletişiminizi ilk olarak online veya telefon yoluyla kurmanızı ve mümkün olduğunca dışarı çıkmamanızı öneririz. Doktorunuzun hastaneye daveti sonucunda hastaneye gidecekseniz mutlaka Covid-19 tedbirleri kapsamında önlemlerinizi alarak, maske ve mesafeye dikkat ederek gitmenizi öneririz.

Leave a Reply