Hamilelik döneminiz içerisinde dikkat etmeniz ve kontrollerini yaptırmanız gereken bir diğer husus Tiroid bezlerinizdir. Tiroid hormonları bebeğinizin ilk 3 ay içerisinde göstermiş olduğu gelişimi için oldukça önem taşımaktadır. Bebeğiniz ilk 3 ayında plasentadan geçen Tiroid hormonlarınıza bağlıdır. Bebeğinizin kendi tiroidi yaklaşık 12 haftalık iken çalışmaya başlar fakat 18-20 hafta arasına kadar yine de yeterli olmaz bu sebeple sizden yardım alır. Bebeğinizin beyin ve sinir gelişimi için oldukça önem taşıyan Tiroid hormonları, doğurganlık çağına erişmiş olan birçok kadında sıklıkla görülebilen endokrin bozukluğu gebe kalmayı engeller ve hamilelik döneminde oluşmuş ise de anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple takibi ve tedavisi oldukça sıkı bir biçimde yapılmalıdır.
Guatr ise Tiroid bezlerinin normalden daha fazla bir büyüme geliştirmesi durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Metabolizma ve beyin fonksiyonları gibi birçok alana etki edebilen Tiroid bezlerinin aşırı büyümesi sonucunda ortaya çıkan guatr hastalığı hamile olan anne adaylarını normalden çok daha fazla şekilde etkilemektedir. Bununla beraber bebeklerinin beyin ve sinir gelişiminde de olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Hamilelik öncesinde guatr hastalığına sahip iseniz gebe kalmayı düşündüğünüz dönem öncesinden bunu doktorunuz ile paylaşmanız gerekmektedir. Bu şekilde doktorunuz da yapacağı tedavi ile Tiroid hormonlarınızı yeterli seviyelere çekmeye yardımcı olacaktır. Bununla beraber eğer hamile kalmış iseniz mutlaka doktora başvurarak Tiroid hormonu için testlerini yaptırmalısınız. Bebeğinizin özellikle zekâ gelişimi için oldukça önemli olan bu durumu aksatmamanız gereklidir.
Yazımızın devamında hamilelikte guatr neden olur, guatr belirtileri nelerdir? Gibi soruları sizler için cevapladık. Keyifli okumalar dileriz!
Hamilelikte Guatr Neden Olur?
Hamilelik döneminde ortaya çıkan guatrın birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri bizler size fikir olması açısından paylaşsak da sizlere en iyi ve en doğru olan teşhisi alanında uzman olan doktorunuzun koyacağını unutmamalısınız. Hamilelikte Guatr neden olur sorumuzun cevabına tekrar dönecek olursak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz:
- Guatr hastalığının dünyada en çok görülme sebebi öncelikle iyot eksikliğidir. Yeterli iyot alınmaması sonucunda guatr ortaya çıkabilmektedir.
- Genetik özellikler önemlidir. Ailenizde bu durumu yaşayanlar var ise sizde de görülme olasılığı yüksektir.
- Graves hastalığı,
- Tiroid bezlerinin tek tarafında ortaya çıkan şişlik,
- Hamilelik sırasında salgılanan HcG hormonu, Tiroid bezlerinin büyümesine sebep olabilir. Bu da beraberinde guatr hastalığını getirir.
Guatr Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tiroid bezlerinin fazlaca büyümesi sonucunda görünür hale gelmesi durumuna guatr denilmektedir. Guatr hastalığı bazı semptomlara yol açabilir fakat her guatr hastasında bu semptomlar görülebilir diye bir kaide yoktur. Bazen bu semptomların hiç görülmediği dahi olabilir.
Guatr hastalığının belirtileri olarak sayabileceğimiz durumlar şu şekildedir:
- Boyun bölgesinde şişlik. Özellikle fazla büyüme göstermesi dahilinde dışarıdan bakıldığında çok rahat bir şekilde görülecek hal almaktadır.
- Yutkunma, yeme içmede zorluk çekmek de guatr belirtileri olabilir.
- Nefes almada güçlük çekmek,
- Kronik olarak öksürme,
Guatr hastalığı belirtileri olabilir fakat bu belirtilerin çoğu farklı hastalıkların da belirtileri olduğundan boyunda şişme gibi durumlar söz konusu olmadığı zamanlarda akıllara çok fazla guatr sorunu gelmez.
Hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek olan guatr hastalıkları genel olarak hormonlarınız nedeni ile oluşabilir. Bu durumda doktorunuz sizler için en iyi tedaviyi yapacaktır. Tanı konulması bazen zor bir hal aldığı için doktor kontrollerinizi sık sık yaparak durumu kontrol altında tutmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Covid-19 pandemisi tedbirleri kapsamında doktorunuza başvuracağınız durumlarda gerekli maske mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek sağlık kuruluşlarına başvurmanızı tavsiye ederiz.