Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?

skin care during pregnancy pregnant woman applying 2022 12 01 23 49 40 utc scaled

Hamilelik süreciniz boyunca vücudunuzun ve hormonlarınızın değişim göstermesi ile birçok sorun ile karşılaşmanız muhtemeldir. Bu durumlar bazen basit çözüm yollarına sahip olsalar da bazen de ciddi müdahaleler gerektirmektedirler. Bu durumlardan biri olan ve cinsiyet fark etmeksizin görülebilen göbek fıtığı özellikle de hamilelik döneminde anne adaylarının sıklıkla karşılaştıkları durumlar arasında yer almaktadırlar.

Hamilelikte yaşanan göbek fıtığı ilk zamanlarda küçük olsa dahi hamileliğin ilerlemesi ile birlikte göbeğin büyümesi ve genişlemesiyle büyüme gösterebiliyor. Hatta bazen o kadar büyüme gösterebiliyor ki ağrıların yanı sıra anne adayının yürümesini etkileyecek seviyeye kadar ulaşılabiliyor. Bu sebeple hamilelikte göbek fıtığı sorunu ile karşı karşıya iseniz aksatmadan mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Hamilelikte göbek fıtığı yaşayıp yaşamadığınızı anlamak da bazen kendi başınıza zor olabilir. Bu sebeple size yardımcı olmak adına yazımızın devamında Hamilelikte Göbek Fıtığı neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, göbek fıtığı ve normal doğum gibi başlıkları sizler için inceleyeceğiz. İyi okumalar dileriz!

Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?

Hamilelikte yaşanan göbek fıtığının ortaya çıkmasına birçok farklı neden sebep olmuş olabilir. Bunu fark etmek için öncelikle kendinizi iyi gözlemlemeli ve hangi durumlarından göbek fıtığına sebep olabileceğini iyi bilmeniz gereklidir.

‘Hamilelikte göbek fıtığı neden olabilir?’ sorusunun cevabını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağır spor yapmak hamilelik veya öncesi dönemde göbek fıtığına sebep olabilir. Ayrıca hamilelik döneminiz boyunca ağır spor yapmaktan bebeğiniz ve kendi sağlığınız için uzak durmalısınız.
  • Ağır eşyalar kaldırmak da göbek fıtığına sebep olabilir. Bu dönem içerisinde ağır eşyaları kaldırmak için bir başkasından yardım almalısınız.
  • Fazla kilolar sonucu şişmanlık göbek fıtığına sebep olabilir.
  • Çok hızlı bir şekilde kilo alıp verme durumu da göbek fıtığına sebep olabilmektedir.

Bebeklik döneminde de ortaya çıkabilen fıtıklar herhangi bir tedavi gerektirmeden ortadan kalkabilir. Fakat bu her zaman kalkacağı anlamına da gelmez. Çoğu anne adayı küçük yaşlardayken yaşamış olduğu fıtık sorunun ortadan kalktığını düşünmesine rağmen hamilelik dönemlerinde belirginleşmesi ile tekrardan karşılaşabilmektedir.

gebelik uzmana sor

Hamilelikte Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan göbek fıtığı eğer küçük ise ilk zamanlar çok fazla rahatsız etmeyerek kendini göstermeyebilir. Fakat hamileliğin ilerlemesi ile birlikte karnın iç duvarının genişlemesi ile fıtık da büyüyerek bazı belirtiler ile anne adayının hayatını oldukça fazla olumsuz etkileyeme başlar. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk başlarda fındık büyüklüğünde olan fıtık daha sonrasında portakal büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Eliniz ile dokunduğunuzda hissedebilirsiniz.
  • Eğer fıtık çok ilerlemiş ise mide bulantısı yapabilir. Üzerine dokunduğunuzda bu mide bulantısının daha da artması gibi durumlar da söz konusu olabilir.
  • Anne adayı yoğun ağrılar yaşayabilir.
  • Hamilelik döneminin son zamanlarına doğru bebek ile birlikte daha da büyüyen fıtık sonucunda yürümede zorluk çekilebilir.

Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Göbek fıtığı ister büyük ister çok küçük olsun mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan göbek fıtıklarına sezaryen doğumlarda doktorlar bir iki dikiş ile müdahale edebilmektedir. Fakat bu durum doğru bir tedavi yöntemi değildir. Bu tarz müdahalelerde bulunulan kişilerde %25-30 oranında fıtığın tekrardan görülme olasılığı vardır. Bu sebeple doğumunuzun ardından ilgili bir doktor ile görüşüp müdahaleyi bizzat göbek fıtığına yaptırmanız önemlidir.

Hamilelikte Göbek Fıtığı Normal Doğumu Etkiler mi?

Küçük çaplı göbek fıtıkları ile birçok anne adayı doğumlarını gerçekleştirebilmektedirler. Fakat ilerlemiş ve büyük bir fıtığa sahip iseniz sezaryen doğumu tercih etmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı için daha yararlı olacaktır.

Leave a Reply