Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?

mockup of an empty luxurious plate 2021 09 01 10 52 46 utc scaled

Hamilelik dönemi anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak en çok değişiklik yaşadığı dönem olabilir. Bu değişimlere adapte olma süreci de beraberinde farklı etkiler getirebilmektedir. Bu etkilerden biri de hamilelikte yaşanan iştahsızlık sorunudur. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak ise anne adayının kendine iyi bakması gereken bu dönemde iştahsızlık sorunu ile başa çıkmada oldukça faydalı olacaktır. Yazımızın devamında hamilelik döneminde yaşanan iştahsızlık ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?gebelik uzmana sor

Hamilelik dönemi kadınlar için oldukça önemli bir dönemdir. Anne ve bebeğinin arasındaki en güçlü bağların oluştuğu bu dönemde annede  iştahsızlık meydana gelebilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında yaşanan hormonal değişiklikler nedeni ile iştahsızlık olması normal görülmektedir. Bu süreçte yaşanan iştahsızlık, mide bulantıları ve kusma ilk başlarda kilo kaybına neden olabilmektedir. Fakat gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bu durum giderek kaybolacak ve iştahsızlık sorunu da ortadan kalkacaktır. Gebelikte iştahsızlığın nedenlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Stres: Gebelik büyüleyici bir süreçtir. Anne olmaya hazırlandığınız bu süreçte pek çok şeyi kafaya takabilir ve bundan dolayı stres altında hissedebilirsiniz. Yaşadığınız stres sizde iştahsızlık yaratabilir.
  • Mide Bulantısı: Gebeliğin ilk 3 ayında görülen mide bulantıları oldukça normaldir.Yaşanılan mide bulantısı ve kusma durumu bu süreç içerisinde iştahsızlık hissetmenize ve az yemek yemenize yol açabilir.
  • Travma: Daha önce yaşamış olduğunuz bir gebelik, iştah ya da başka bir travma durumu da gebelikte iştahsızlığa neden olan faktörlerden biri olabilir.
  • Anemi: Anemi günümüzde pek çok kadında görülen bir hastalıktır. Gebelikte de ortaya çıkabilecek olan anemi, iştahsızlığa yol açabilir.
  • Migren: Migren her zaman insanların korkulu rüyası olmuştur. Uzun süre geçmeyen baş ağrıları gebe olmayan kişilerde bile mide bulantısı ve iştahsızlığa yol açabilirken tamamen vücut kimyasının değiştiği bu süreçte migren ağrıları da iştahsızlık yaratabilir.
  • Diyabet: Günümüzde diyabet her geçen gün artan bir hastalıktır. Değişen yaşam ve beslenme düzeni diyabete yol açabilecek en önemli etkenler arasında gösterilmektedir. Hamilelikte de ortaya çıkabilecek olan diyabet gebelerde iştahsızlığa da yol açabilir.
  • İleri Yaş: İleri yaşta yaşanan gebelikler, yaşın vermiş olduğu biyolojik etkiler ve gebeliğin birleşmesinden kaynaklı olarak iştahsızlığa neden olabilir.
  • Grip: Gebelikte yaşanabilecek grip ve soğuk algınlığı bu süreçte ilaç kullanmanın da tercih edilmemesinin etkisini de içinde barındırarak gebelik sürecinde iştahsızlığa neden olabilecektir.

Hamilelikte İştahsızlık Nasıl Önlenir?

Hamilelikte karşılaşılacak olan iştahsızlığın önüne elbette geçilebilir. Bunun için yapılabilecek şeyler ise şu şekildedir:

  • Aşırı yağlı yiyecek tüketmek hazımsızlığa neden olacağından dolayı bu durum iştahsızlık yaratabilir.
  • Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli böylece vücudun alması gereken vitamin ve besinler düzenli olarak alınmalıdır.
  • Protein ve kalsiyum bakımından zengin besinlerin tüketimine önem gösterilmelidir.
  • Günlük 3 – 3.5 litre sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Ara öğün olarak kuruyemiş, kuru meyve gibi sağlıklı besinler tüketilmelidir.
  • Sık sık duş alınmalı ve kişisel hijyene önem verilmelidir.

Hamilelikte pek çok kadın sağlıksız beslenmekten ve fazla kilo almaktan kaçınmaktadır. Fakat hamilelikte iştahsızlık günümüzde oldukça yaygındır.Bu yüzden hamilelik sürecinde iştah kontrolü ve sağlıklı beslenerek iştahsızlığın önüne geçerek hem anne hem bebeğin sağlığı için ihtiyaç duydukları besinlerin alınması sağlanmalıdır.Ayrıca hamileliğin başlangıcında olduğu gibi son dönemlerinde de iştahsızlık meydana gelebilmektedir. Hamileliğin kırkıncı haftasında bebeğin anne karnında artan hareketleri de fiziksel olarak anneyi etkileyeceğinden iştahsızlığa yol açabilir. Hamilelik süreci kadının neredeyse tüm hormonlarının değişkenlik gösterebildiği ve vücudun ciddi bir değişim yaşadığı süreçtir. Her birey birbirinden farklı olduğundan, haliyle her hamilelik de birbirinden farklı olacaktır. O yüzden bilindik bir şey harici bir görünüm ile karşılaşılması durumunda hekiminize danışmanız gerekebilir.

Hekiminize danışılacak bir durum söz konusu ise Covid-19 pandemi dönemi kapsamında maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmeniz sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önem arz etmektedir. Bebeğinizin ve kendi sağlığınız için sağlıklı beslenmeye ve tedbirleri elden bırakmamaya özen göstermelisiniz.

 

Leave a Reply