Vücut hücrelerini çevreleyen hücre zarının yapısında bulunan Omega 3, vücutta üretilemeyen bir yağ asitlerinden oluşmaktadır. Omeag 3 yağ asidinin vücutta eksik olması durumunda hücre zarları geçirgenlik özelliğini kaybeder. Bunun sonucunda da vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler, mineraller ve proteinler hücre içerisine yeterince giremez. Vücut için son derece önemli olan omega 3 eksikliğinde kalp, beyin, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları meydana gelebilir.
Normal yaşantımızda son derece büyük bir öneme sahip olan omega 3 hem anne adayının hem de bebeğin gelişimi açısından gebelikte de çok önemlidir. Hamilelik döneminde omega 3 tüketimi,
- Gebelik zehirlenmesinin risklerini azalttığı için,
- Erken doğum riskini önlediği için,
- Düşük doğum ağrılığına sahip bebek riskini azalttığı için,
- Doğum sonrasında anne adayının depresyon yaşama olasılığını azalttığı için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımına Ne zaman Başlanmalıdır?
Hamilelik dönemi devam ederken bebeğin beyin gelişimini desteklemek amacıyla omega 3 tüketimi her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Anne adayı bebeğin beyin gelişiminin en hızlı ve yoğun olduğu dönem olarak bilinen 3. trimester döneminde omega 3 içeren besinlerin tüketimine ağırlık verilebilir. Omega 3 vücutta üretilmeyen bir yağ asidi olduğu için dış takviyelerle ve besinlerle alınır. Omega 3 içeren besinlere bakılacak olursa bu kaynaklar bitkisel ve hayvansal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bitkisel omega 3 kaynakları,
- Ceviz, fındık gibi kuruyemişler,
- Soya ve keten tohumunda,
- Susam, kanola yağında,
- Semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerdir
Hayvansal omega 3 kaynakları ise,
- Yosunlarla beslenen soğuk sularda yetişen küçük ve yağlı balıklar en önemli hayvansal omega 3 kaynaklarındandır.
- Doğada serbest otlaklarla beslenen inek, koyun gibi hayvanların etleri ve sütleri,
- Yine doğal ortamda sağlıklı beslenen kümes hayvanlarının yumurtaları da hayvansal omeag 3 kaynakları arasında sayılmaktadır.
Hamilelik döneminde uzmanlar hayvsansal omega 3 kaynaklarını önerirken şunu belirtir son yıllarda çiftliklerde küspe ve samanla büyütülen inek ve koyun gibi hayvanları omega 3’ten fakir beslenmektedir. Bu sebeple balıklar omega 3 kaynakları arasında en fazla tüketilenlerdendir. Hamilelik devam ederken hafta da en az 1 veya 2 defa balık yenilmesi önerilmektedir. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken husus özellikle hamilelik döneminde dip balıklarını tüketmemeye özen göstermek gerekir. Sebebi olarak da günümüzde artan çevre kirlilikleri gösterilebilir. Civa ve arsenik gibi ağır metallerin çöktüğü deniz dibinde yetişen balıkların tüketilmesi anne adayının ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bir diğer önemli konu ise balığın taze olarak ve mevsiminde tüketilmesine dikkat etmeleri önerilmektedir. Balığın pişirme yöntemi sonucunda yapısında bulunan vitamin ve minerallerin kaybolmamasına özen gösterilebilir.
Somon, hamsi, sardalya, palamut, lüfer ve çupra anne adaylarının tüketilmesi tavsiye edilen balık türlerindendir.
Hamilelik Döneminde Omega 3 Tüketiminin Anne Adayına ve Bebeğe Faydaları
İnsan vücudunda üretilemeyen omega 3 yağ asidinin anne adayı ve bebeğin gelişimi için birçok faydası vardır. Bunlara değinilecek olursa,
- Hamilelik döneminde düzenli tüketilen omega3 bebeğin beyin ve göz gelişimini olumlu yönde desteklediği bilinmektedir.
- Yapılan çalışmalarda gebelik zehirlenmesi ve yüksek tansiyon risklerini azalttığı yönünde sonuçlar bulunmaktadır.
- Hamilelikte omega3 tüketimine dikkat eden anne adaylarında doğum sonrası gebelik depresyon risklerinin azaldığı uzmanlarca ifade edilmiştir.
- Hamilelik döneminden sonrada omega3 tüketimine dikkat edildiği takdirde anne adaylarının süt üretimini destekleyebilmektedir.
- Omega3 tüketimi anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir kiloda doğmasına yardımcı olabilmektedir.
Omega 3 doğal yollarla besinlerden karşılanabildiği gibi balık yağlarından da karşılanabilir. Bu konuda size uygun balık yağı ve doz tavsiyesi için rutin takiplerinizi yapan doktorunuzdan destek almanızı öneririz. Hamilelik döneminde kullanılması gereken diğer vitaminler için Hamileler İçin En İyi Vitaminler Nelerdir? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Covid-19 pandemi süreci devam ederken yapacağınız doktor ziyaretlerinde bebeğinizin ve kendi sağlığınız için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanızı tavsiye ederiz.