Hamilelik dönemi gibi oldukça farklı deneyimlerin ve hislerin bulunduğu bir dönemin sonuna yaklaşırken anne adaylarını daha farklı bir telaş sarar. Bu telaşın ne olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. 9 ayın sonunda beklenen anın geldiği doğum anı. Özellikle de ilk hamileliğiniz ise bu deneyimi nasıl yaşayacağınız konusunda biraz endişeleriniz olabilir. Doğum öncesinde doğumu haber veren birkaç ipucuyla da karşılaşacaksınız elbette. Bu ipuçlarını bilmek ve kendinizi biraz daha hazırlamak sizler için oldukça iyi olacaktır. Ayrıca bu dönem hem anne hem de bebek için oldukça önemli, hassas bir dönemdir. Bu dönem içerisinde anne adayının kat kat daha fazla bilinçli olması ve kendisiyle birlikte bebeğini de dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara, bakterilere karşı koruması gereklidir.
Hamilelik döneminde bebeğinizin geldiğini haber veren birçok durum olabilir. Bu durumlardan birisi halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan rahim ağzındaki sümüksü yapının dışarı atılmasıdır. Genellikle hamileliğin son haftalarında yaşanan bu durum bebeğinizin yavaş yavaş geldiğinin habercisidir. Ayrıca Hamilelik dönemini sonlarında suyun gelmesi de bebeğinizin adeta ‘anne ben geliyorum’ demesidir. Bu sebeple hazır olmalı ve suyunuz geldiğinde ne yapacağınızı bilmeniz gerekir. Bazı anne adayları da su ile idrarı karıştırmaktadır. Aralarındaki farkı bilmeli ve bilinci olmalısınız. Bilinci gebe beraberinde bilinçli bir anne demektir unutmamalıyız.
Bu sebeple yazımızın devamında sizlere Hamilelikte Su Gelmesi durumu hakkında gerekli detayları aktardık. Keyifli okumalar dileriz.
Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?
Hamilelikte suyunuzun geldiğini büyük olasılıkla zaten kendiniz anlarsınız fakat bu konuda bir bilginiz yok ise suyunuzun geldiğinden tam emin olmak için şunları bilmeniz gereklidir:
- Hamilelikte gelen su birdenbire yoğun bir şekilde de gelebilir veya küçük bir sızıntı halinde de gelebilir. Bu kişiden kişiye ve bebeğin yapısına göre değişir. Genelde ayakta iken bebeğinizin yapısı sonucunda kafası rahim ağzı yönüne denk geliyorsa su daha çok sızın halinde gelebilir. Suyunuz geldiği anda hissetmeseniz dahi kıyafetlerinizin ve oturduğunuz, bulunduğunuz bölgenin ıslanmasından anlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin 37 haftasından itibaren bu durumu yaşayabilirsiniz. 37. İle 41. Haftalar arasında genellikle bu durum yaşanabilmektedir.
- Bazı anne adayları su geldiği anda veya gelmeden önce sancı çekseler de bu da kişiye göre değişebilen bir durumdur. Bu sebeple sancınız hiç olmaya da bilir. Sancınız olmadığı halde suyunuzun gelebileceğini unutmamanız gereklidir.
- Bazen su çok küçük damlalar halinde bile yaşanabilir. Bu durumu anne adayı da akıntı veya idrar gibi durumlar ile karıştırabilir. Eğer böyle bir durum le karşı karşıyaysanız ve kendiniz ayırt edemiyorsanız doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır.
Hamilelikte Gelen Su ile İdrar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi bazı anne adayları idrar ile suyu karıştırıyor olabilir. Bu sebeple arasındaki farklardan da bahsetmekte fayda var:
- Oturduğunuz yerde ıslaklık görüp hafifçe kokladığınızda kokuda amonyak gibi keskin bir koku yerine tatlımsı bir koku söz konusu ise bu bebeğinizin suyu olabilir.
- Soğuk saman renginde olan bu sıvı birkaç saatte bir kendini gösteriyor ve doğuma kadar devam ediyorsa bu da suyunuzun olduğu habercisidir.
Hamilelikte Su Geldiğinde Ne Yapılmalı?
Bu durumda ne yapacağınızı bilmek oldukça önemlidir.
- Su çok şiddetli geliyorsa büyük boy pedlerden ve bir adet havludan yardım alabilirsiniz.
- Bu durum süresince enfeksiyon riskiniz de bulunabilir. Bu sebeple vajina bölgenizi olabildiğince temiz tutmalısınız.
- Şiddetli bir biçimde suyunuz geliyorsa doktorunuzla iletişime geçip çok fazla vakit kaybetmeden hastaneye gitmelisiniz.
Pandemi süreci boyunca hastanelere giderken Covid-19 tedbirlerine özen göstermeniz sizin ve sevdikleriniz için oldukça önem arz etmektedir.