Bebekle araba yolculuğunda, onların güvenliklerine önem vererek hareket etmek son derece önemlidir. Bebekler, fiziksel özellikleri itibarıyla çok hassastır ve uzun yolculuklarda dikkatle taşınması gerekir. Bu nedenle, araçla yapılacak her yolculukta, bebeklerin güvenliği için özellikle alınması gereken önlemler bulunmaktadır.
Bu önlemler, bebeklerin konforunu sağlarken aynı zamanda güvenli bir yolculuk yapmasına yardımcı olur.
Bebek Koltuğu Kullanımı
Bebek koltuğu, doğumdan itibaren kullanılması zorunlu olan bir gereçtir. Bebeklerin fiziksel özellikleri gereği, herhangi bir kaza durumunda ciddi yaralanma riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle, bebek koltuğu kullanımı, araba yolculuklarında onların güvenliği için olmazsa olmazlardandır. İlk 6 ay boyunca bebek henüz boyun kontrolünü tam olarak sağlayamadığı için koltuğu arka cama bakacak şekilde yerleştirmelisiniz.
Çeşitli markalara ait birbirinden farklı birçok bebek koltuğu bulunur. Bunları kendi bebeğinizin kilosuna, yaşına, aracınızla olan uyumuna ve bütçenize göre tercih edebilirsiniz.
Arka Koltukta Taşıma
Güvenli bir yolculuk için bebekler arka koltukta taşınmalıdır. Özellikle, hava yastığı bulunan araçlarda bebeklerin ön koltukta kucakta yada oto koltuğunda taşınması durumunda, kaza anında bebekler için ciddi yaralanmalar söz konusu olabilir. Bu nedenle, bebeklerin arka koltukta taşınması zorunludur.
Ayrıca, arka koltukta taşınırken, bebeğin yolculuk boyunca koltuktan düşmemesi için özel bir emniyet kemerinin kullanılması gerekir. Bu emniyet kemerleri, bebek koltuğuna takılır ve bebeğin düşmesini önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Emniyet Kemeri Kullanımı
Oto koltuğu kullanmak, bebeklerin güvenliği için önemli bir adımdır ancak bununla birlikte emniyet kemeri de kullanılmalıdır. Emniyet kemeri, araçta meydana gelebilecek herhangi bir kazada, bebeğin koltuktan fırlamasını veya yaralanmasını engelleyecektir.
Emniyet kemerinin doğru şekilde takıldığından emin olunmalıdır. Kemer, bebeğin omzunun üzerinden ve bacaklarının altından geçmeli ve gevşek yada çok sıkı olmamasına dikkat edilmelidir.
Sıcaklık Kontrolü
Bebekler, yetişkinlere göre vücut ısılarını daha zor kontrol ederler. Bu nedenle, aracın sıcaklığı uygun seviyede tutulmalı ve uzun yolculuklar sırasında cam açık olmamalıdır. Güneşlik kullanılarak doğrudan gelen güneş ışınlarından korunmalıdır. Sıcak havalarda, aracın klima sistemi kullanılmalı ve uygun sıcaklık sağlanmalıdır.
Mola Vermek
Bebekle yapılan uzun yolculuklar sırasında, mola vermek son derece önemlidir. Bu durum hem sizin hem de bebeğin hareket etmesine ve dinlenmesine yardımcı olur. Ayrıca verilen kısa aralar bebeğin bezini değiştirmek ve beslenmek için de uygun bir zamandır.
Uygun Oyuncaklar Bulundurmak
Uzun yolculuklar, hem bebek hem de aileler için fazlasıyla yorucu ve sıkıcı geçer. Bu nedenle, bu süreyi daha sakin ve huzurlu geçirmek için yanınıza bebeğinizin oynamaktan keyif aldığı oyuncakları alabilirsiniz. Bu oyuncaklar bebeğin gelişimine göre farklılık gösterir. Örneğin 6 aylık bir bebek için çıngırak ve peluş oyuncaklar uygun bir tercih olabilir. 2 yaşında bir bebek için ise sticker kitapları daha doğru bir tercih olacaktır.
Günlük hayatta şehir içinde ya da uzun yolda alınacak tüm bu önlemlerle bebeğinizi daha güvende tutacağınızı unutmamalı ve hiçbir önlemi ihmal etmemelisiniz.