Bebekler Kaçıncı Ayda Emekler?

caucasian baby boy child crawling with parents sup 2021 12 09 17 45 48 utc scaled

Bebekler kaçıncı ayda emekler ? Bebekler her gün yeni bir şeyler öğrendikleri için en hızlı gelişim dönemlerinden birini yaşarlar. Bu hızlı gelişim sürecinde ebeveynlerin en çok merak ettiği sorulardan birtanesi de bebeğin kaçıncı ayda emekleyeceğidir. Bebekler önce oturmaya başlar, ardından yuvarlanır ve en sonunda da emekleme davranışını edinir. Bu dönüm noktaları, bir bebeğin motor veya fiziksel gelişiminin bir parçasıdır.

Bebeğinizin emekleme belirtilerini nasıl anlayacağınızı, bebeklerin genellikle kaç yaşında emeklemeye başladığını, hangi farklı emekleme tarzlarının olduğunu gelin birlikte öğrenelim!

Bebekler Ne Zaman Kendi Başına Oturmaya Başlar?

Bebeklerin kendi başlarına oturabilmeleri için desteksiz olarak başlarını dik tutabilmeleri ve yeterli üst vücut gücüne sahip olmaları gerekir.

Bebekler genellikle 2. ay civarında başlarını dik tutabilir ve yüz üstü yatarken kollarıyla yukarı doğru itmeye başlar. 4. ayda bebek başını destek almadan dik tutabilirken 6. ayda ise biraz yardım alarak oturmaya başlar. 9. ayda kendi başına oturabilir ancak zaman zaman yardıma ihtiyacı olabilir. 12. ayda ise hiç yardım almadan kendi başına oturabilir.

gebelik uzmana sor

Bebekler Ne Zaman Yuvarlanmaya Başlar?

Bebekler 4 aylıkken sağ-sol yaparak yuvarlanmaya başlar. 6 aylıkken bebekler, iki yönde de dönebilirler. Bebeğinizi yuvarlanmasını teşvik etmek için yere bir battaniye serebilir, kollarıyla uzanması için yanına en sevdiği oyuncağını koyabilirsiniz.

Bebekler Kaçıncı Ayda Emeklemeye Başlar?

Genellikle 6 aylık bebekler elleri ve dizleri üzerinde ileri geri sallanabilirken 9 aylık bebekler yerde sürünür ve emeklemeye başlar. Çocuğun emekleme gelişimini desteklemek için, bebeğinizin yerde, merdivenlerden uzakta, güvenli bir alanda oynamasına izin vermeniz gerekebilir. Bebek ileri geri sallanırken en sevdiği oyuncakları erişemeyeceği bir yere koymak ve oyuncağına uzanması için onu cesaretlendirmek işe yarayabilir.

Birçok bebek emekleme becerisini 7-10 ay arasında edinir. Ancak her bebek benzersizdir. Bundan dolayı bebeğinizin diğer bebeklerden erken veya geç emeklemeye başlaması oldukça doğaldır. Bu noktada her bebeğin kendine has bir gelişim süreci gösterdiğini unutmamak önemlidir ancak yine de endişelendiğiniz noktalarda uzman bir doktordan destek alabilirsiniz.

Bir Bebeğin Yakın Zamanda Emekleyeceği Nasıl Anlaşılır?

Bir bebeğin emeklemeye başlamadan önce kaslarını güçlendirmeye yardımcı olacak bir dizi karmaşık beceri geliştirmesi gerekecektir.

Eğer bebeğiniz şu hareketleri tekrarlıyorsa yakın zamanda emekleyecek demektir:

  • Yatarken sürekli hareket etmek,
  • Karnının üzerindeyken etrafına bakmak için boynunu bükmek,
  • Sırt üstü yatarken ayaklarını tutmak,
  • Sırt üstü yatarken dönmek veya takla atmak,
  • Dört ayak üzerindeyken elleri ve dizleri üzerinde sallanmak,
  • Dizlerinin üzerine çökmek.

Kaç Tür Emekleme Vardır?

Emeklemenin sadece bir değil, birçok yolu olduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz! Evet, bu doğru! İşte bebeğinizin benimseyebileceği en yaygın emekleme stillerinden bazıları:

  1. Bebek ağırlığını elleri ve dizleri üzerine verir. Aynı anda bir kolunu ve çaprazdaki dizini hareket ettirir.
  2. Bebek tıpkı bir komando gibi kollarını ilerleterek karnını zemin üzerinde sürükler.
  3. Bebek dirsek ve dizlerini düz tutar, elleri ve ayakları üzerinde ilerler.
  4. Bebek ileri doğru gitmek için kollarından yardım alır, bedeninin alt kısmını kollarından aldığı destekle scooterda olduğu gibi kaydırır.
  5. Bebek kendisini elleriyle ittirerek, geriye veya yanlara tıpkı bir yengeç gibi hareket eder.
  6. Bebek bir yerden başka bir yere yuvarlanarak ulaşır.

Bebeğiniz bu emekleme türlerinden birisini geliştirebileceği gibi kendi stilini de yaratabilir. Bu nedenle bebeğiniz yukarıdaki stillerden birini benimsemiyorsa endişe etmemenizi, sadece gözlem yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeğinize Emeklemeyi Nasıl Öğretebilirsiniz?

Bebekler hareket etmeye ve keşfetmeye heveslidir ve aslında gitmek istedikleri yere adım atmayı kendileri öğrenir ancak yine de bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Nasıl mı? Gelin birlikte öğrenelim.

  • Bebeğinizin en sevdiği nesnelerden veya oyuncaklardan birini, yerdeyken ulaşamayacağı bir yere koyun ve ona doğru emeklemesi için cesaretlendirin.
  • Pratik yapmasına ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmak için yastıklar, kutular ve diğer güvenli nesnelerle onun için bir engelli parkur oluşturun.
  • Bebeğinizi en sevdiği nesnelerden birine doğru emeklemeye teşvik edin.

Bu egzersizlerin amacı, bebeğinizin emeklemeyi öğrenme konusunda heyecan duymasını ve bunu yeni bir macera olarak görmesini sağlamaktır. İlgisini kaybetmeye başladığını veya hayal kırıklığına uğradığını düşünüyorsanız, başka bir yol denemenin zamanı geldi demektir. Sabırlı olun ve bebeğinize güven aşılayın.

Leave a Reply