Yeni bebek sahibi olan ailelerde merak uyandıran konuların başında, bebeklerinin ne zaman yürüyeceği sorusu gelmektedir. Yürüme evresi, ebeveynleri oldukça heyecanlandırır. Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Tüm gelişim aşamalarında olduğu gibi yürüme evresi de bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Asıl önem barındıran şeylerin başında ise aile ortamı ve bebeğin sağlık durumu gelmektedir.
Aslında bebekler ilk doğduklarında yürüme refleksi ile doğarlar ve henüz kaslar gelişmediği için bu refleks ilerleyen zamanlarda körelir. Bebekler genel olarak 12 ile 18 ay aralığında yürümeye başlarlar. Yürümeye başlamadan önce ki evre çok önemlidir. Bu dönemde yapılan gözlemler fazlasıyla etkili olmaktadır. Bebek henüz yürümek için hazır değilse sabredilmeli ve kasları yürümek için gelişerek yeterince hazır olana kadar beklenmelidir. Bu dönemde, bazı işaretler ile bebeğin yürümeye hazır olduğunu anlayabiliriz. Yürümeye hazır olan bebekler, desteksiz oturarak omurgasını sabit tutabilirler. Bebekler, yürümesi için kollarından tutup zorlanmamalıdır, aksi takdirde vücudu uygun olmadığı için omurgası zarar görebilmektedir. Aynı zamanda bebeklerde yürüme hareketi kaba motor gelişimine bağlıdır ve kaba motor gelişimi bebekler için değişiklik göstermektedir.
Destek olmadan oturabilen, emekleyip etrafa tutunabilen ve ayakları üzerinde birkaç saniye durabilen bir bebek için yürüme vakti diyebiliriz. Bebeklerde fazla kilo olması yürümeyi geciktirebilir. Bu durumda ebeveynler onların yürümesi için teşvik edici rol oynamalıdır. Bebekler bu döneminde fazla kucakta tutulmamalı ve ilgisini çeken oyuncaklar gösterilerek emeklemeye ve yürümeye teşvik edilmelidir.
Bebekler yürümeye başlamadan önce emeklerler. Bu nedenle emekleme süreci, yürüme için bir ön safha olarak düşünülebilir. Bazı bebekler emeklemeden de yürüyebilirler. Genellikle bebekler 5. ve 6. aylarda dengede oturmayı öğrenir ve sonrasında desteksiz oturabilirler. Bu dönemden sonra emeklemeye başlarlar. Oturma ve emekleme sırası da değişkenlik gösterebilir. Benzer şekilde emekleme hızı da bebeğe göre değişebilir. Emekleyen bebekler genelde 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlarlar. 12 ile 18. ayları arasında ise yürümeye alışırlar. Bebek, 18 ayını doldurmasına rağmen yürümeye başlamadıysa doktora danışılmalıdır. Aileler bebeğin yürüme ve emekleme dönemine müdahale ederek, bu döneminin doğal sıralamasını olumsuz etkileyebilir. Örneğin, yürüteç kullanımı doğal yürüme sıralamasını etkiler. Bebekler yürüme eyleminde genel aktifliklerini 18. aydan sonra kazanırlar. Bu aylarda basamak çıkabilir, dans edebilir, tırmanabilirler. İlk zamanlarda korktukları için çömelebilir ve sık sık yere düşebilirler. Bu durum genellikle 18. aydan sonra düzelmektedir.
Bebeğin yürümesine yardımcı olmak ve korkmasını engellemek için yanında olarak güvende olduğu hissettirilmelidir. Tutunarak adımlar atacağı için ortam sivri eşyalardan arındırılmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu süreçte ayak kaslarının gelişerek çalışır hale gelmesi için ayakkabı kullanılmadan, çıplak ayakla denemeler yapılmalıdır. Bebeğin kıyafetleri de yürüme evresini etkileyebilmektedir. Kıyafetten dolayı harekette kısıtlanan bebekler hareket etmekte zorlanırlar. Rahat giydirilen bebekler ise daha aktif hareket edebilirler.
Bebekler yeni yürümeye başladıklarında düşebilirler fakat her düştüklerinde yardımına koşulmamalı ve bebek kucağa alınmamalıdır. Bu sayede küçük çaplı zorluklara karşı direnç kazanabilirler.