Bebeklerde Konak Nasıl Tedavi Edilir?

bebeklerin basinda cikan konak scaled

Dünyaya geldiği ilk dönemlerinde fazlasıyla hassas olan bebeklerin vücudunda meydana gelen her bir değişiklik ebeveynler tarafından fazlasıyla merak edilir. Onlara, olabilecek en iyi şekilde bakarak zarar görmemeleri için çaba sarfedilir. Bebeklerin dış dünya ile en çok temasta bulunan organı ciltleridir ve onların derilerinde kabuklanma, kepek gibi döküntüler görülmesi ailelere endişe verebilir. Bebeklerin cildinde oluşan Konak ise genellikle bebeklerin ilk 1 yıllık döneminde meydana gelir.

Nedir?

Konak; Saçlı deride, kaşlarda, kulak arkasında ve bazen kasık bölgesinde kuruluk, sertlik, sarı yada beyaz renkli kabuklanmadır. Kabuk şeklinde alabilir ve kızarıklığa neden olabilir. Görsel olarak hoş görünmese de zararsızdır ve bir hastalık değildir. Konak genelde 3. aydan sonra görülür ve 1 yaşa kadar olan bebeklerde görülmeye devam edebilir. Bulaşıcı değildir. Acı yada kaşıntıya neden olmaz ancak kuru kabuklar soyulmaya çalışılırsa bebeğin cildi tahriş olarak canı acıyabilir. Bu nedenle kesinlikle kuru haliyle bir soyma işlemi yapılmamalıdır.

Neden Olur?

Konağın ana nedeni aslında cildin kuru olmasıdır. Aynı zamanda bebeğin vücudunda hala anneden geçen hormonlar vardır. Cildin kuru olması ve annelik hormonlarının da etkisi ile cildin nemlenmesi için, deri altındaki yağ bezeleri normalden fazla çalışır ve daha fazla yağ üretir. Üst tabakaya sızan bu sebum üst üste birikerek konağa neden olur. Hatta konağın sarı renkli olmasının nedeni de budur. Kesinlikle bebeğin temizliği ile ilgili bir nedenden kaynaklanmaz yani bebeğin vücudu bunu kendisi üretir. Nadirde olsa konağın başka nedenleri olabilir. Bebeğin cildine doğrudan temas eden hijyen ürünlerine karşı alerjisi gelişebilir, onların cildi çok hassas olduğu için kullanılan hijyen ürünlerinin kimyasal içermeyen doğal ürünlerden seçilmesi, bebeği cildinde oluşabilecek sorunlardan büyük ölçüde korumuş olur. Diğer bir neden ise besin alerjisi olabilir, özellikle ek gıda sürecinde kontrollü bir şekilde 3 gün kuralına uyarak tadım yaptırılmalıdır. Son olarak ise anne ve bebeğin hormonlarından kaynaklanan bir mantar türü olabilir. Bir aydan fazla evde tedavi uygulanmasına rağmen Konak geçmediyse bunlardan şüphelenilebilir. Bu durumda en kısa sürede bir doktora danışılmalıdır. Konak her ne kadar bir hastalık olmasa da sürekli tekrar eden, geçmesi uzun süren ve şiddetli konaklar ileri yaşlarda karşılaşılabilecek astım, bronşit gibi bazı alerjik hastalıkların habercisi olabilir. 

gebelik uzmana sor

Nasıl Tedavi Edilir?

Konak bir hastalık değildir ve tedavi edilmesi gerekmez. Hiç bir müdahalede bulunulmaması durumunda da en geç 3 ay içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Elbette görüntü olarak rahatsız ettiği ve bebeği huzursuz ediyormuş hissiyatı oluşturduğu için Konak olması durumunda kullanılabilecek etkili bir uygulama bulunmaktadır. 

Bebeğe banyo yaptırmadan bir saat önce doğal zeytinyağı bebeğin kafasına sürülerek bekletilir, bir saat sonunda dairesel hareketlerle, fazla bastırmadan masaj yapılır. Çok sert bir baskı uygulanmadığı sürece, hala kapanmamış olan bıngıldaktan korkulmasına gerek yoktur. Bıngıldağın hemen altında beyin dokusu bulunmamaktadır. Masaj tamamlandığında Konaklar yukarı doğru çıkar ve saçlı deriye yayılır. İnce uçlu ve sık dişli bir tarak ile yukarı çıkan Konaklar temizlendikten sonra bebeğe banyo yaptırılır. Banyo sırasında, özellikle şiddetli Konaklarda etkili olduğu bilinen Konak şampuanları kullanılması önerilmektedir.  Bebeğin saçı yıkanırken çok iyi şampuanlandığından ve çok iyi durulandığından emin olunmalıdır. Bu işlemin haftada 2-3 defa yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bebeklerin çoğunda en geç iki yada üçüncü işlemden sonra konak tamamen geçmektedir. Bir aydan uzun süren ve yapılan işlemlere rağmen geçmeyen Konak için hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışılması önerilmektedir.

 

 

Leave a Reply