Bebeklerin uyku sorunu genel olarak her annenin yaşadığı ve birbirinden farklı nedenleri bulunan bir sorun olarak bilinmektedir. Bebeklerin uyku sorunu içerisinde yer alan nedenler annelerin en çok merak ettikleri ve çözümünü bularak kısa sürede sona erdirmek istedikleri nedenleri kapsamaktadır. Buna göre anneler zorlu bir süreç yaşamakta ve yaşanan uykusuzluk beraberinde birçok problemi de getirebilmektedir.
Bebeklerin Uyumama Nedenleri Nelerdir?
Bebekler neden uyumaz sorusu tüm annelerin içinde çıkamadıkları bir soru olarak bilinmektedir. Özellikle anneliğe yeni adım atanlar için ilk dönem yaşanan uykusuzluk oldukça zorlu geçmekte ve uykusuzluğun çözümü için uzman bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Buna göre bebeklerin uyumama nedenleri içerisinde şunlar yer almaktadır:
- Kolik sancıları: Bebeğin ilk dönemler uykuya geçişini zorlaştıran etkenlerden biri kolik sancıları olabilir. Bu durum bebeğin uykuya geçişini zorlaştırmakta ya da kısa uykular ile günü sürekli huzursuz geçirmesine neden olmaktadır. Bu durumda kolik bebek müzikleri dinletilmeli, bebeğin gazı çıkartılmalı ve karnına masaj yapılmalıdır. Bu sayede bebeğin sakinleşmesi sağlanabilir. Kolik sancıları ile ilgili daha fazla bilgiye Bebeklerde Kolik Nedir? makalemizden ulaşabilirsiniz.
- Bebeğin acıkması: Anneler için en zor olan şey bebeğin karnının tam olarak doyup doymadığından emin olamamaktır. Bebekler ilk dönemler az ve sık beslenerek doyma eğilimi göstermektedir. Ayrıca acıkan bebek uykuya dalmakta zorlanarak sürekli ağlayabilmektedir.
- Gece ve gündüz kavramının oluşmaması: Bazı bebekler gündüz sık uyuyup gece sürekli ağlayabilir. Bu süreç genel olarak gece ve gündüz ayrımına varılmamasından kaynaklıdır. Bunun önüne geçmek için bebeğe uygun bir ortam hazırlanmalı ve ışıksız sessiz bir ortam tercih edilmelidir.
- Islak bez sorunu: Bebeklerin uyumama nedenleri içerisinde ıslak bez sorunu oldukça sık yaşanan durumlar içerisinde yer almaktadır. Bebeğin altını ıslatması huzursuz olmasına neden olarak uykuya dalmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenle bebekler gece uykusuna yatırılmadan önce mutlaka altı temizlenmelidir.
- Anneden ayrılmak istememe: Bebekler dünyaya geldikleri ilk günlerde anne ile farklı bir bağ kurup süt kokusundan kaynaklı olarak sürekli anne ile bir hareket etmek istemektedir. Bu nedenle uykuya dalmak yerine, anne ile daha fazla zaman geçirmek istemeleri uykuya dalmalarını engellemektedir.
Uyumayan Bebekler İçin Uyku Önerileri
Uyumayan bebek için uyku önerileri en çok merak edilen ve özellikle uyku sorunu yaşayan bebekler için tercih edilen bilgiler içerisinde yer almaktadır. Uyku sorunu yaşayan bebekler için en önemli adım bir uyku rutini oluşturmak olmalıdır. Uyumadan önce bebeğin altını değiştirmek, üstünü değiştirmek ve uykusu için rahat pijama takımları tercih etmek ilk adım olarak önerilmektedir. Bebeğin uykuya geçişini kolay hale getirmek için her gece aynı saatlerde bebeğe masaj yapmak, banyo yaptırmak, gazını çıkartmak, güzel bir şekilde beslemek, ninni dinleterek sakinleşmesini sağlamak daha sağlıklı bir şekilde uykuya dalmasını sağlamak adına yapılabilecek öneriler içerisinde yer almaktadır.
Uyumayan bebekler için mutlaka bebeğin uyuyacağı alanı en iyi şekilde ayarlamak gerekmektedir. Odanın sıcaklığını ideal ısıda tutmak ve loş bir ortam oluşturmak önemlidir. Sağlıklı bir şekilde beslenen, hasta olmayan bebekler için doğru ve güvenli bir uyku ortamı oluşturarak her zaman bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırmak mümkün olacaktır.
Bebeklerin Uyku Süreleri Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerin uyku süreleri, dönemine ve bebeğin içinde bulunduğu ayına göre değişebilmektedir. Buna göre yeni doğan bir bebek genel olarak günün 16 ila 18 saat gibi bir süresini uyku ile geçirmektedir. 1 aylık olan bebek 16 ila 17 saat uyku ile süreci devam ettirmektedir. Bu durum 6 aylık olana kadar devam etmekte ve 6 aylık bir bebek 1 yaşına kadar günün 14 saati uykuda geçirmektedir. 1 – 2 yaş arasında olan bebekler için 12 ila 13 saat aralığı uygun bir uyku süreci olmaktadır. 2 yaş sonra 12 saatlik uyku bebekler için yeterli olacaktır. Uyku süreleri bebekler için değişebilmekte ve her bebek kendine özel bir uyku süreci oluşturmaktadır.
Sağlıklı ve güvenli bir uyku için anne ve bebek arasındaki bağın zarar görmemesi ve bu şekilde bebeğin sağlıklı bir şekilde uykuya dalması her zaman önemlidir. Bebeklerin uykuya dalmaları için gereken tüm adımların doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.