Bebeklerde Balgam Neden Olur?

we have to unblock those passages shot of a docto 2023 01 12 02 03 12 utc scaled

Balgam, bebeklerde özellikle ilk aylarda görülebilen yoğun bir sıvıdır. Bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların balgam sorunu yaşaması oldukça normal bir durum olarak görülmektedir. Fakat balgamın beraberinde getirdiği komplikasyonlarda artış ve yoğunluk olursa örneğin, öksürme ve öksürürken oluşan hırıltılar, uyku sorunları, nefes alırken sorun yaşama, kusma gibi komplikasyonlarla beraber ebeveynlere büyük bir endişeyi getirir.

Aslında balgam vücudun kendini koruma mekanizması olarak geliştirdiği bir sıvıdır. Bakteri ve virüslerin yayılmasını önlemek, boğazdaki tahrişi azaltmak aynı zamanda mikropları toplamak gibi görevleri vardır. Balgam aslında kendi içerisinde zararsız bir maddedir. Bu yazımızda balgam neden oluşur, nelere dikkat edilmelidir, tedavisi için neler yapılmalıdır gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Yazımızın devamında konu ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Bebeklerde Balgam Neden Oluşur?

bebeklerde balgam 2

Salgı burundan geliyor ise sümük, boğazdan geliyor ise balgam olarak bilinmektedir.

  • Sümük ve balgam genel olarak grip belirtileri arasında sayılabilir. Fakat aynı zamanda soğuk algınlığı hastalığının da belirtileri arasında yer alabilmektedir.
  • Bebeklerin mukozadan kurtulabilmek için burunlarını sümkürebilme veya temizleyebilme yetileri yoktur. Bu olay sonucunda ise öksürük ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum vücutta birikir, burun, boğaz hatta kulaklarda tıkanmaya sebebiyet verebilir. Daha sonra ise iltihaba, enfeksiyonlara ve genel rahatsızlıklara yol açabilir. Ancak risk oluşturan bir durum değildir. Mukus nadir olarak ciddi bir rahatsızlığa yol açabilir.
  • Bebekler tükürmeyi bilmedikleri için genel olarak balgamı yutarlar. Bu da midelerinin balgam ile dolmasına sebep olur. Bu durum beraberinde balgamın dışkı ile vücuttan atılmasını getirir.
  • Balgam, midede kaldıkça bulantı ve kusmalara sebep olabilir. Yani bebeğinizin dışkısında balgam görmeniz kötü bir durum değil aksine iyi bir durum olarak nitelendirilebilir.

gebelik uzmana sor

Bebeklerde Balgam ve Mukus için Nelere Dikkat Edilmelidir?

bebeklerde balgam 1

Bebeklerde balgam ve mukus olması dahilinde özellikle birkaç hususa dikkat etmeniz önemlidir. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle bebeğinizin burun boşluğunu ve ağzını temiz tutmalısınız. Burnunu temiz tutmak için en büyük yardımcınız bebeklerde burun temizliği için kullanılan bebek burun aspiratörleri olabilir. Bu tarz aspiratörler size ve bebeğinize özellikle bu tarz durumlarda oldukça konfor sağlayacaktır. Bebekli bir evde olmazsa olmazlardan bu bebek burun aspiratörlerini sayabiliriz.
  • Doktorunuza danışarak (pandemi dolayısı ile mümkün ise online veya telefon yardımı ile) eczanelerden edinebileceğiniz içerisinde tuzlu su barındıran sprey, sıvı veya damla halinde çözeltiler yarar sağlayabilir. Fakat bu tarz bir maddeyi doktorunuza danışıp bebeğinizin yaşı için uygun olup olmadığını teyit etmeden kullanmamanızı tavsiye ederiz.
  • Bebeğinizin düzenli olarak sıvı tüketmesi boğazında balgam oluşmasını engelleyecek aynı zamanda boğazını nemli tutmasını sağlayacaktır. Bu yüzden bebeğinizin gerektiği kadar sıvı tüketmesini sağlamak sizlere yardımcı olabilir.
    Not: 6 aydan küçük bebeklerin sadece anne sütü veya bebek maması tüketmesi gerektiği unutulmamalıdır.
  • Ilık bir banyo bebeğinizin rahatlamasını sağlayarak hava kanallarının da açılmasına yardımcı olabilir.
  • Bebeğinizin yaşam alanı içerisinde hava nemlendiricisi kullanmak bu durumda size çok yardımcı olabilir. Fakat dikkat edilmelidir ki temizliğine dikkat edilmeyen hava nemlendiricileri yarardan çok zarar da verebilir.

Bebeklerde Balgam Şikayetinde Neler Yapılabilir?

Bebeğinizin tedavisini en uygun şekilde yapacak kişi gerekli tetkikler dahilinde tedavisini başlatacak alanında uzman doktorudur. Bu süreçte lütfen doktorunuzun önermediği kulaktan dolma, eş dost tavsiyesi ilaçları bebeğinize kullandırmayınız. Size tek ilaç yazma yetkisi olan kişinin doktorunuz olduğunu unutmayınız. Tedavi için başvuracağınız sağlık kuruluşuna giderken Covid-19 tedbirlerine uymanızı maske ve sosyal mesafenize dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

Leave a Reply