Yetişkinler olarak bizler solunumumuzu ağız ve burun yoluyla sağlarız. Bebekler ise ağızdan solunum yapmayı ilk 3 aylarında bilmezler ve yalnızca burunlarından nefes alırlar. Bu yüzden burun tıkanıklığı sorunu özellikle bebeklerde daha fazla önem arz etmektedir.
Bebeklerde burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?
Bebeklerde burun tıkanıklığı birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Virüsler, hava kuruluğu/kirliliği burun tıkanıklığına sebebiyet verebilmektedir.
- Bebeklerde burun tıkanıklığı; sıklıkla, banyodan sonra görülebilmektedir.
- Virüsler veya hava kirliliği yüzünden de bebeklerimizin burnu tıkanabilir.
- Burun tıkanıklığı burnun içerisinde bulunan mukusların hava deliklerini kapatmasıyla oluşur. Bu durumu vücudumuz kendini koruma mekanizması olarak geliştirir.
- Bebeklerimizin burun tıkanıklığı sonucunda nefes alma delikleri hali hazırda çok dar olduğu için hemen kapanır ve akciğerleri de tam olgunluğa ulaşmadığı için temizleyemez ve yardım almaları gerekir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl anlaşılabilir?
Ebeveynler bebekteki değişiklikleri inceleyerek bebeğin burun tıkanıklığı yaşayıp/yaşamadığı konusunda fikir edinebilirler. Bebeğin nefes alışındaki değişiklikler, burnundaki mukusun her zamankinden farklı olması burun tıkanıklığını işaret ediyor olabilir.
- Bebeğinizin burnundan berrak ya da koyu kıvamda mukus salgılanıyor ise burnunun tıkandığının bir göstergesi olabilir.
- Bebeğiniz nefes alışverişinde burnundan hırıltılar çıkarıyor ise veya bebeğiniz normal nefes alışverişinden daha hızlı nefes alıp veriyor ise (bebeklerin yetişkinlere nazaran daha hızlı nefes alıp verdiğini unutmamalıyız) burun tıkanıklığından şüphe edilebilir.
- Burun deliklerine dışarıdan detaylı bakarak mukus olup olmadığını bizzat siz de kontrol edebilirsiniz. Eğer bebeğinizin burnunda mukus var ise bu burnunun tıkandığını gösterebilir.
- Bebeğinizin çıkardığı sesleri de takip edebilirsiniz. Eğer bebeğinizin çıkardığı seslerde bir farklılaşma söz konusu ise yukarıda saydığımız diğer maddelerle birlikte gözlemlerinizle doğru kanıya varabilirsiniz.
- Bu belirtiler bir yana bebeğinizin her banyo sonrası burun deliklerini özellikle kontrol edip eğer mukus var ise temizlemeniz size gönül rahatlığı bebeğinize ise rahat bir nefes kazandırabilir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir?
Bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek için aspiratörler, tuzlu su kullanımının yanı sıra hava nemlendiren cihazlar da tercih edilebilmektedir. Bu araçlar kullanılmadan önce mutlaka doktora (pandemi nedeni ile mümkünse telefonla veya online) danışılmalıdır.
- Bebek burun aspiratörleri: Bebeklerde burun tıkanıklığı için en çok kullanılan yöntemlerin başında gelir. Bebek burun aspiratörlerinin birçok farklı çeşidi vardır. Dilerseniz arkasında havayı vakumlamak için silikon elinizle sıkmanız için bölüm bulunan modellerden, dilerseniz sizin nefesiniz aracılığıyla bebeğinizin burnunu temizlemenizi sağlayan veya elektrik ile çalışan elektronik aspiratörleri tercih edebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz hem kullanış hem kolaylık açısından sizin nefesiniz aracılığı ile bebeğinizin burnundaki mukusu almaya yarayan aspiratörlerden kullanmanız. İnternette veya bebek mağazalarında bebek burun aspiratörlerini kolayca bulabilirsiniz. Aspiratörleri kullandıktan sonra dezenfekte edip bir sonraki kullanım için o şekilde saklamayı unutmayınız. Aspiratör kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
- Tuzlu su kullanımı: Bebeklerde burun tıkanıklığı için kullanılan bir diğer yöntem ise içeriğinde tuzlu su bulunan spreylerden kullanmaktır. Tuzlu su mukus tabakasının açılmasında önemli fayda sağlar. Fakat bu tarz spreyleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Bebeğinizin kaç yaşında veya kaç aylık olduğuna göre kullanma durumunuz farklılık gösterebilir. Bu yüzden bir uzmana danışmadan kullanmamanızı öneririz.
- Havayı nemlendirmek: Havanın kuru olması bebeğiniz kadar sizin de burun tıkanıklığı yaşamanıza sebebiyet verebilir. Eviniz içerisindeki bir hava nemlendiricisi bu işi çözebilir. Fakat hava nemlendiricisinin temizliğine dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde hava nemlendiricisinin içinde oluşabilecek küfler bebeğinizin burun tıkanıklığının daha da artmasına sebebiyet verebilir.
Bu yazımızda bebeklerde burun tıkanıklığının nedenlerini, belirtilerini ve yapılabilecekleri incelemeye çalıştık. Burun tıkanıklığı her bebekte yaşanabilen bir durumdur ve çoğu zaman evde sizin gözlemlerinizle kolayca çözülebilir. Bununla birlikte burun tıkanıklığı kronikleşmiş veya yanında farklı semptomlar gösteriyor ise (ateş, hapşırık, öksürük) gibi bir doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Fakat pandemi dönemi dolayısı ile doktorunuza gitmeden önce telefon üzerinde iletişim kurup sorunu çözebiliyor iseniz ilk tercihiniz bu yönde olmalıdır. Sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için pandemi döneminde mümkün oldukça evde kalmanız, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.