Egzama, birçok farklı yaş grubunda görülebilen ve çok çeşitliliği olan bir deri hastalığı türüdür. Özellikle de egzamanın sebepleri halk arasında stres olarak bilinmektedir. Fakat bilindiği üzere egzama bebeklerde de sık sık rastlanan bir deri hastalığı türüdür. Fakat gerçekler elbette halk arasında ağızdan ağıza dolaştığı gibi değildir. Bebeklerde görülen egzama türünün ismi atopik dermatittir. Yazımızın devamında atopik dermatitin nedenlerini, belirtilerini ve alınabilecek önlemleri inceleyeceğiz.
Atopik Dermatit Nedir?
Daha açık bir dille bu egzama türüne alerjik egzama diyebiliriz. Bebeklerde en çok görülen egzama türüdür.
- Genel olarak 2-3 aylık bebeklerde ve katı gıdalarla yeni tanışma evresinde olan 4-5 aylık bebeklerde sık olarak görülebilmektedir.
- Yenidoğan bebeklerde de egzama görülme olasılığı vardır. Bu egzama ilerleyen yaşlarda büyük oranla iyileşebilmektedir.
- Bebeklerde ve çocuklarda ilerleyen zamanlarda alerjik egzamayı saman nezlesi ve penisilin hassasiyeti gibi şikayetler izleyebilir.
Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde egzama kendini birçok farklı şekilde gösterebilir. Kendini gösterme şekli değişkenlik gösterse de dikkatli ebeveynlerin gözünden kaçacak bir durum değildir.
- Egzama kendini kaşınan, kuru ve pullu bir cilt ile kendini gösterebilir.
- Bebeklerde daha çok yanaklarda ve çevresinde, dirsek ve dizin etrafındaki derinin üzerinde kendini gösterebilir ve tüm vücuda yayılabilir.
- Bebeğinizin cildinin altında şeffaf kabarcıklar oluşması da bir diğer göstergesidir.
Bebeklerde Egzama Neden Olur?
Bebeklerde egzama için birçok sebep sayılabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bebek henüz ek gıdaya geçmemiş ve anne sütü ile beslenme aşamasında ise, anne yediği içtiği süt ürünleri, buğday, yumurta, kuruyemiş gibi alerjik reaksiyon yaratabilecek ürünlere dikkat etmelidir. Çünkü alerjik egzamaya annenin yediği ve sütünden bebeğine geçtiği besinler de sebebiyet vermiş olabilir.
- Yumurta, buğday, inek sütü gibi besinler katı gıdalarla yeni tanışan bebekler ve diğerleri için alerjik reaksiyon yaratabilecek besinlerdir.
- Hayvan tüyleri, toz, çamaşırlarda kullanılan yumuşatıcılar ve deterjanlar da alerjik egzamaya sebebiyet verebilir.
- Nadir bir durum olsa da genetik faktörlerin de bebeklerde oluşan alerjik egzamaya sebebiyet verdiği düşünülmektedir.
Bebeklerde Alerjik Egzama İçin Neler Yapılabilir?
Unutulmamalıdır ki ilk yapılması gereken uzman bir doktora danışmaktır. Bebeğinizin alerjik egzamasını bir nebze olsun rahatlatmak için şunları yapabilirsiniz:
- Bebeğinize gün aşırı banyo yaptırabilirsiniz. Bu bebeğinizin vücudunun su ile temas yoluyla rahatlamasını ve kaşıntılarının bir nebze azalmasını sağlayabilir. Fakat bunu yaparken de çok fazla sabun kullanmamaya özen göstermeli, eğer mümkün ise doğal zeytinyağlı sabun gibi el yapımı, içerisinde kimyasal barındırmayan sabunlar tercih etmelisiniz.
- Bebeğinize banyo yaptırırken suyunun içine katacağınız birkaç damla badem yağı bebeğin cilt bakımına katkıda bulunabilir.
- Banyodan sonra bebeğinizin cildini silerek değil tampon hareketlerle ve yumuşak bir havlu yardımı ile kurulamaya özen göstermelisiniz. Silme hareketi pasif halde olan kaşıntıyı aktif hale getirebilir.
- Bu dönemde bebeğinizin vücudunda bulunan alerjik egzama kaşıntı yapabilir. Kaşımak da faydadan daha çok zarar sağlayarak egzamanın iltihaplanmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden bebeğinizin tırnaklarını mümkün olduğunca kısa kesmeye dikkat ederek bu dönemde bebek eldivenlerinden yardım alabilirsiniz.
Bebeğinizin hayatınıza girmesi ile birlikte bambaşka duygularla farklı bir maceraya başlamış oldunuz. Bu macerada bazen mızmızlıklar bazen ise bol neşe olacaktır. Bebeğiniz büyürken her normal bebek gibi bazen hasta olabilir, huysuz olabilir. Bizlere düşen bu dönemlerde olabildiğince bilinçli olarak söylentilere inanmayıp bilgiyi işin uzmanına danışarak öğrenmektir. Bunu yaparken de pandemi dönemi dolayısıyla mümkünse online veya telefon yoluyla değilse de Covid-19 kapsamı içerisindeki önlemleri dikkate alarak bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz. Mutlu ve sağlıklı günler.