Günümüzdeki çoğu hastalıkta erken teşhis konulması, hastalığı taşıyan kişi için büyük hayati önem taşımaktadır. Geç kalınmış bir teşhis beraberinde çok büyük pişmanlıklar getirebilir. Erken teşhisin bu denli önemli olduğu hastalıklardan biri de epilepsi yani sara hastalığıdır.
Epilepsi birçok yaş grubunda görülebilmekle beraber 0-1 yaş arasındaki bebeklerde de oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, neler yapılacağını bilmek ve erken teşhis için ilk gözlemci olan ebeveynler için büyük önem taşımaktadır. Bilinçli bir ebeveyn olarak bu hastalığı ilk başlarında fark etmek sizleri birçok sorun ve pişmanlıktan kurtaracaktır. Bu yüzden sizleri bilinçlendirmek adına bu yazımızda; Epilepsi nedir, bebeklerde epilepsi neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılmalıdır gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Yazımızın devamında ayrıntıları bulabilirsiniz.
Epilepsi (Sara Hastalığı) Nedir?
Beynin kendi kendine nöbet (havale) oluşturması durumuna epilepsi denir. Nöbetlerin tekrarlanması ile karakteristik bir yapıya sahip kronik bir rahatsızlıktır. Özellikle doğumdan sonraki ilk 1 yılda görülür ve bu zamanda teşhis konulur ise hastalığın seyri ve nöbetlerin yoğunluğunu oldukça olumlu bir biçimde etkileyebilmektedir.
Bebeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Epilepsi hastalığının birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerden birkaçını biz sizler için derledik fakat nesnel ve kesin bilgiler için doktorunuza danışmayı unutmayınız.
Anne karnında yaşanmış çeşitli sorunlar epilepsiye sebep olabilmektedir. Bu sorunlar şu şekildedir:
- Anne karnında bebeğe kordon dolanması,
- Annenin hamile iken geçirdiği enfeksiyonlar,
- Annenin hamilelik dönemi boyunca yetersiz beslenmesi,
Bebeğin anne karnındaki gelişim sürecinde yaşanmış birtakım sorunlar dolayısıyla bebeklerde epilepsi görülebilmektedir.
Bunun yanında doğumun hemen ardından yaşanan birtakım sorunlar da epilepsiye sebep olabilmektedir. Bu sorunlar şu şekildedir: bebeğin içeride bir süre oksijensiz kalması, kan şekerinin düşük olması, gibi sorunların yanı sıra:
- Bebeklerdeki metabolik bozukluklar,
- Kafa travması yaşanması,
- Beyin tümörü oluşması,
- Damar hastalıklarının bulunması,
- Menenjit gibi daha birçok hastalık epilepsi(sara) hastalığı için bir sebep olabilmektedir.
Bebeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde ve çocuklarda epilepsinin belirtileri arasında bariz kendini gösterenler olduğu gibi ebeveynlerin dikkat ve gözlemi sonucu farkına varabileceği belirtileri de vardır. Bu belirtiler şu şekildedir:
- Vücutta ani başlayan kasılmalar,
- Gözlerin daima sabit bir noktaya bakması,
- Epilepsi geçiren kişinin çenesinin kitlenmesi,
- Ağızdan köpüklerin gelmesi,
- Ani ve bilincin bir süreliğine gitmesi gibi bariz belirtiler epilepsi hastalığının en belirgin belirtilerindendir.
Bu belirtilerin yanı sıra dikkat ve gözlem gerektiren belirtiler ise şu şekildedir:
- Çocuğun veya bebeğin vücudunda kısa kasılmalar,
- Ani atma-sıçramalar,
- 5-10 saniye süren dalmalar,
- Derin uykudan ani uyanma halleri,
- Uyku bozukluklarının yaşanması,
- Gözde tiklerin oluşması,
- Aniden başın öne düşmesi
gibi belirtiler yaşanabilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde doğru teşhis ve tanı için yapılacak en uygun hareket bir uzmana danışmaktır. Uzman hekime konuyu daha iyi anlatabilmek için bu gözlem gerektiren belirtilerle karşılaşıldığında mümkünse videoya çekilmesi hastalığın teşhisi ve tanısı için büyük yarar sağlayacaktır.
Epilepsi Hastalığı için Doktorunuza Danışın
Epilepsi hastalığının teşhisini de tedavisini de yapacak olan uzman bir doktordan başka kimse değildir. Ebeveynler olarak yukarıda durumlarla karşılaşıldığı taktirde uzman bir doktora başvurmak sizlerin yapabileceği en iyi şeydir. Uzman gerektiği gibi tanısını koyup tedavisine başlayacak ve sizleri yönlendirecektir.
Bir uzmana başvurmak için ulaşmanız gereken sağlık kuruluşlarına giderken Covid-19 pandemisi dönemi kapsamında alınan önlemlere uymanız sosyal mesafeye, hijyene ve maske kullanımına dikkat etmeniz önem taşımaktadır. Unutmayın sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için pandemi dönemi boyunca gerekli kurallara uymanız sizlerin yararına olacaktır. Sağlıklı günlerde kalın.